Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 19:22 1 201 3

"Миллиет": Целта на терористичния атентат в Истанбул е да дестабилизира Турция в момент, когато привлича туристи от цял свят

  • турция-
  • атентат-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

Турция стана привлекателна за милиони туристи от изток и запад, от север и юг, поради географското си положение на мост между Европа и Азия, климатичните дадености, богатите исторически и културни забележителности, възможностите за отдих и почивка

"Миллиет": Целта на терористичния атентат в Истанбул е да дестабилизира Турция в момент, когато привлича туристи от цял свят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция продължават коментарите на терористичната атака в неделя на централния булевард "Истиклял" в Истанбул, при която загинаха шест души, включително 9-годишната Еджрин, и бяха ранени 81. Мнозина са на мнение, че бомбената атака е имала за цел да стъписа обществото, да накара хората да се изплашат и изолират.

Според журналиста от популярния вестник "Миллиет" Исмаил Шахин* целта на терористите е била по-дълбока и с по-мащабни измерения, а именно - да ударят туризма, който в последно време се превърна в един от най-важните сектори на турската икономика, наред с износа.

В разговор специално за БТА турският журналист заяви: "Моето мнение е, че атаката бе целенасочена като време и обект. След отмяната на ограничителните мерки заради КОВИД-19, Турция стана привлекателна за милиони туристи от изток и запад, от север и юг, поради географското си положение на мост между Европа и Азия, климатичните дадености, богатите исторически и културни забележителности, възможностите за отдих и почивка. За разлика от преди, когато хотелите и почивните станции приключваха сезона в края на есента, сега те работят целогодишно и са пълни. Много чужденци идват, за да прекарат зимата на топло и по-икономично в нашата страна. Туризмът се превърна в най-доходоносното перо на националната икономика. В този смисъл целта е да се дестабилизира туризма, да се изплашат чужденците, в смисъл на послание: "не ходете в Турция”.

Журналистът Исмаил Шахин смята, че почеркът на атаката в неделя е непознат, различен от известните досега, и че се касае за нова група в свързаната със сирийските Сили за защита на народа (СЗН) Кюрдска работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

“Данните от разследването насочват към извода, че атаката е направена по поръчка; терористката Алхам Албашир и другите терористи, които бяха заловени, са подизпълнителите. Истинският поръчител иска да остане в сянка и се опитва да унищожи всички следи, за да не бъде идентифициран. Една тактика, възприета от редица терористични организации в последно време. Особено от ПКК, срещу която има силни реакции в турското общество, заради въоръжената борба, която води срещу турската държава. Това обяснява и защо "отгоре е било наредено“ Албашир да бъде прехвърлена в Гърция след атентата или ако това не стане, да бъде застреляна или хвърлена в някой канал. А на лицето Билал Хасан, който според разследването е дал заповедта на Албашир да възпламени бомбата в Истанбул, е било наредено “на всяка цена да се прехвърли в България“. Според разследващите власти се касае за нова група в терористичната организация ПКК, наречена “Сирийци”, която е нещо като куриер или подизпълнител на поръчките”, коментира журналистът.

В Истанбул продължава мащабното разследване на атентата. Според огласените данни сирийката Албашир е била подготвяна за разузнаване и тероризъм в продължение на година и половина в лагер на ПКК/СЗН в град Манбидж, който се намира под контрола на американските сили. Преди да пристигне в Турция по нелегални пътища преди една година, тя работела в едно кафе-заведение в град Манбидж. Разседващите свързват атаката в Истанбул с нападението срещу полицейското управление в град Мерсин, извършено от терористи, които са били прехвърлени от Манбидж.

Турската полиция издирва лице с кодово име Хаджи, който се счита за организатор на нападението в Истанбул, както и лицето Билал Хасан, за когото се предполага, че може да е избягал в България.

*ИСМАИЛ ШАХИН е завършил международна икономика във Варненския икономически институт, специализира международни отношения в Истанбулския университет и юридическо право в областта на човешките права в Университета Билги. Той е отговорен редактор във в. "Миллиет".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАК НИ БАЛАМОСВАТ

    4 11 Отговор
    Ама никой във Турция не споменава че предполагаемата терористка е получавала обаждания във нейният телефон от високопоставен член на крайно десната партия на Бахатсели
  • 2 русофил/туркофил

    2 6 Отговор
    вай вай
  • 3 мудажаларите

    1 13 Отговор
    трябва да платят с кръф нашия граничар 👹
Новини по държави: