Отидете към основна версия

2 494 9

Южна Корея търси сътрудничество от Китай и Русия

  • южна корея-
  • китай-
  • русия-
  • сътрудничество-
  • кндр

За да попречат на Северна Корея да проведе нови ракетни тестове

Източник: БГНЕС

Южна Корея поиска в понеделник "активно сътрудничество" на Китай и Русия, за да попречат на Северна Корея да проведе нови ракетни тестове, часове преди срещата на Съвета за сигурност на ООН относно тестовото изстрелване на междуконтинентална ракета от КНДР, предаде Ройтерс.

Ядреният пратеник на Южна Корея Ким Гън разговаря с китайския и руския посланик в Сеул, се казва в изявление на външното министерство, и ги помоли да помогнат на Северна Корея да потърси отговорност за своите "провокации".

Заседанието на Съвета за сигурност беше насрочено по искане на Съединените щати, след като миналата седмица Северна Корея изстреля ракета, способна да достигне континенталната част на САЩ.

"Ким поиска активно сътрудничество от Китай и Русия, постоянни членове на Съвета за сигурност, помоли да изиграят конструктивна роля, за да въздържат Северна Корея от по-нататъшни провокации и да я накарат да се върне към диалога", каза министерството.

Северна Корея извърши безпрецедентен брой изстрелвания на балистични ракети тази година и Вашингтон предупреждава от месеци, че може да проведе тест на ядрена бомба, първият от 2017 г., по всяко време.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Дзинпин миналата седмица и каза, че Пекин има задължението да се опита да разубеди Северна Корея да възобнови ядрените опити. Високопоставен служител на администрацията на САЩ каза по-рано този месец, че Вашингтон смята, че Китай и Русия имат лостове за влияние, за да убедят Северна Корея да не подновява изпитанията на ядрена бомба.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: