Отидете към основна версия

1 549 4

Унгария дава 187 млн. евро помощ на Украйна, но с условие

  • унгария-
  • украйна-
  • евро-
  • помощ-
  • европейски съюз

Сумата е приносът на страната към планиран пакет от подкрепа на ЕС за общо до 18 милиарда евро през 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Унгария ще предостави финансова помощ в размер на 187 милиона евро на Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителствен указ.

Сумата е приносът на страната към планиран пакет от подкрепа на ЕС за общо до 18 милиарда евро през 2023 г.

Правителството на премиера Виктор Орбан заяви, че е готово да плати своя дял от помощта за Украйна, но предпочита да го направи двустранно, а не чрез съвместни заеми на ЕС.

"Правителството продължава да се ангажира с участие във финансовата подкрепа на обхванатата от война Украйна. Така че то призовава министъра на финансите да се увери, че ще предостави 187 милиона евро, които биха били дела на Унгария в заема от ЕС от 18 милиарда евро, който ще бъде отпуснат на Украйна", се посочва в указа на правителството.

Документът, подписан от Орбан, гласи и че унгарският външен министър Петер Сиярто трябва да започне разговори с Украйна за изготвяне на споразумение, необходимо за финансовата помощ.

За да осигури средствата за кредитите, които Украйна ще трябва да изплати в рамките на 35-годишен период, Европейската комисия ще вземе заем от капиталовите пазари.

Предложенията за пакета обаче ще трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и всички 27 държави членки на ЕС, а Унгария заяви, че няма да участва в съвместни заеми.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: