Отидете към основна версия

8 581 173

Путин: Съжалявам, че не анексирах Донбас по-рано!

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • херсон

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин призна, че "сега е станало ясно, че обединението на Русия с Донбас е трябвало да стане по-рано," цитира думите му ТАСС.

"Що се отнася до 2014 г., разбира се, погледнато назад, ние всички сме умни, но изхождахме от факта, че е било възможно да се постигне споразумение и Луганск, Донецк, някак си в рамките на Минските споразумения, да могат да се съединят обратно с Украйна. Ние искрено вървяхме в това, но не усетихме напълно настроението на хората, беше напълно невъзможно да разберем какво се случва там", каза държавният глава в петък на среща с майките на военнослужещи, сражаващи се с Украйна.

"Сега вероятно стана очевидно, че това обединение трябваше да се случи по-рано. Може би нямаше да има толкова много загуби сред цивилните, нямаше да има толкова много деца, убити при обстрел", каза Путин.

Припомняме, че конфликтът в Донбас реално намира корените си през есента и зимата на 2013 г., когато се провеждат серия от протести. Виктор Янукович води колеблива политика, балансирайки между Русия и Европейския съюз, към който украинците отправят надеждите си за по-добро бъдеще.

Напрежението на площадите се покачва и през февруари 2014 година прераства във въоръжени кървави стълкновения между привържениците на евроинтеграцията и органите на реда.

В края на февруари 2014 година президентът Янукович изтегля органите на реда и напуска Киев, а по-късно и страната, като търси убежище в Русия, докато опозицията завзема правителствените учреждения в Киев и в редица областни центрове. Антиправителствените акции са особено ожесточени и масови в западните части на страната, като повсеместно са съпроводени от насилие.

На този фон източните региони се обявяват срещу смяната на властта и в тях също започват да се провеждат масови демонстрации. Активисти завземат здания на местната и държавната власт в Луганск както и в други по-малки населени места. В Донецк и Луганск бяха обявени сепаратистки републики. Оформя се противопоставяне на проруски области, от една страна, граничещи непосредствено с Руската федерация, които отказват да признаят новата власт и централната власт в Киев, от друга, който не приема неподчинението и изпраща редовна войска, за да потуши бунта им.

Въоръженият сблъсък се превръща в същинска война. И двете воюващи страни използват тежко въоръжение, включително танкове и артилерия. Обстрелват се села и градове. Западните квартали на Донецк се намират в непосредствена близост до линията на фронта, поради което са подложени на редовен артилерийски обстрел. Загиналите сред мирното население надхвърлят 2000 души, а ранените са между 6 и 7 хиляди. Според ООН в доклада на Върховния комисар по правата на човека се обявява, че към декември 2016 г. общият брой на жертвите на въоръжения конфликт достига 9758 убити с повече от 22 хиляди ранени.

Отделен епизод на противопоставянето е анексията на Крим от Русия, през пролетта на 2014 година. На фона на насилието в Украйна, там също се надигат проруски сили. Много важно обстоятелство, е фактът, че Крим има статут на автономна република със самостоятелен парламент и правителство в състава на Украйна. Следва навлизането на руски войски и окупацията на полуострова. Това позволява парламентът на Крим да вземе решение за провеждане на референдум за отделяне на Крим от Украйна. Референдумът се провежда на 16 март 2014 година и бива подкрепен от 95,5% от населението. Референдумът обаче е обявен от международната общност за незаконен и нарушаващ международните споразумения.

След продължителни разговори в Минск, Беларус , е подписано споразумение на 5 септември 2014 г. от представители на Тристранната контактна група и, без признаване на техния статут, от тогавашните лидери на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Това споразумение е резултат от множество предишни опити за спиране на боевете в региона и има за цел да приложи незабавно прекратяване на огъня.

Споразумението не успява да спре сраженията и в последствие е ревизирано и обновено под името Минск II, което е подписано на 12 февруари 2015 г.

Това споразумение се състои от пакет от мерки, включително прекратяване на огъня, изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия, освобождаване на военнопленниците, конституционна реформа в Украйна, предоставяща самоуправление на определени райони на Донбас и възстановяване на контрола на държавната граница на страната от украинското правителство.

Въпреки че боевете утихват след подписването на споразумението, те така и не приключват напълно и разпоредбите на споразумението никога не са напълно приложени. Страните от Нормандския формат (Франция, Германия, Русия и Украйна) се съгласяват, че Минск II остава основата за всяко бъдещо разрешаване на конфликта.

Оттогава до преди да започне войната в Украйна се провеждат периодични срещи в Нормансдкия формат, като успехът им е променлив, но като цяло те не довеждат до промяна на статуквото в Донбас.

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия.

През последните години жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство, а през ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.

На 21 февруари руският президент призна суверенитета на двете "републики" в Донбас, с което сложи край на Минските споразумения, а по-малко от три дни по-късно нахлу в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 121 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания