Отидете към основна версия

2 090 43

Петиция срещу стопанисване на Киевско-Печорската лавра събра нужния брой подписи

  • украйна-
  • русия-
  • украинската православна църква -
  • московски патриархат -
  • киевско-печорската лавра

Петиция за лишаването на Украинската православна църква - Московски патриархат от право на стопанисване на Киевско-Печорската лавра събра нужния брой подписи

Снимка: Shutterstock

Петиция с призив за подкрепа на законопроект за забрана на дейността в Украйна на "подчиняващи се на Русия учреждения", който ще позволи лишаването на Украинската православна църква - Московски патриархат от правото на стопанисване на Киевско-Печорската лавра, събра на сайта на украинския президент Володимир Зеленски 25 000 подписа. Това е условие за задължителното ѝ разглеждане от държавния глава, предаде ТАСС.

Авторът на петицията - депутатът във Върховната Рада Алексей Гончаренко, отбеляза, че възможно най-бързото приемане на законопроекта "ще позволи да се върне собствеността на държавата върху Киевско-Печорската и върху Почаевската лавра", които в момента се стопанисват от УПЦ-Московски патриархат под аренда. "Молим президента на Украйна да се обърне към Върховната Рада с молба незабавно да разгледа законопроекта", се казва в текста на петицията.

По-рано в медиите се появиха съобщения, че във Върховната Рада е внесен законопроект за забрана в Украйна на Руската православна църква (РПЦ) и на религиозните организации, които влизат в състава ѝ или признават, че са ѝ подчинени по канонически, организационни и други въпроси, отбелязва ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: