Отидете към основна версия

5 834 42

Реалните доходи в Германия намаляват рекордно

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • кристин лагард

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че се мисли за по-нататъшно повишаване на основните лихвени проценти в еврозоната с цел борба срещу инфлацията

Снимка: Shutterstock

Високата инфлация стопява реалните доходи в Германия с рекордна бързина. Статистиците са изчислили, че в момента се отчита най-сериозният и дълготраен спад в нивото на реалните заплати от 2008 година насам.

Причината за силно намаляващата покупателна способност е високата инфлация. Тъй като цените растат много по-бързо от заплатите, на хората им остават все по-малко средства на разположение. През лятното тримесечие на 2022 година средният темп на инфлация е бил 8,4%.

Четири тримесечия със спад на покупателната способност

През лятото брутните заплати са нараснали средно с 2,3% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Но след приспадане на инфлацията излиза, че реалните доходи са намалели с 5,7%. "Това означава, че за четвърто поредно тримесечие работещите в Германия са имали реален спад на заплатите", съобщава Федералната статистическа служба.

Според статистиците германските работници и служители в момента са изправени пред най-продължителния спад на реалните заплати. Още през второто тримесечие на 2022 реалните заплати спаднаха с 4,4%, а през първото тримесечие - с 1,8%. Също и през последното тримесечие на 2021 г. реалният доход е намалял с 1,4%.

Преди всичко по-високите цени на енергията в резултат от руската война срещу Украйна значително повишиха инфлацията в Германия през последните месеци. Храната и другите продукти за ежедневна употреба също поскъпнаха значително.

Ще намалее ли скоро инфлацията?

Въпреки това тенденцията към сериозно намаляване на покупателната способност може поне леко да отслабне през следващите месеци. Очаква се, че тенденцията за повишаване на цените на енергията може да отслабне през следващата година благодарение на правителствените интервенции и на наложения праг в цените на газа. Експертният съвет към германското правителство очаква темпът на инфлация да спадне леко - от средно 8,0% в края на годината до 7,4% през 2023 година.

Освен това много от хората на наемния труд могат да очакват значително увеличение на заплатите. Синдикатите в много сектори се опитват да прокарат сериозно увеличение на заплащането в рамките на колективното договаряне. Около 3,9 милиона работници в металургията и електротехниката например ще получат увеличение от 8,5% на две стъпки, както и еднократна компенсация от 3000 евро.

Нови увеличения на основните лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) иска да предотврати спиралата от постоянно растящи цени и заплати, която подхранва инфлацията. Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че се мисли за по-нататъшно повишаване на основните лихвени проценти в еврозоната с цел борба срещу инфлацията.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: