Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 21:37 5 824 42

Реалните доходи в Германия намаляват рекордно

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • кристин лагард

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че се мисли за по-нататъшно повишаване на основните лихвени проценти в еврозоната с цел борба срещу инфлацията

Реалните доходи в Германия намаляват рекордно - 1
Снимка: Shutterstock

Високата инфлация стопява реалните доходи в Германия с рекордна бързина. Статистиците са изчислили, че в момента се отчита най-сериозният и дълготраен спад в нивото на реалните заплати от 2008 година насам.

Причината за силно намаляващата покупателна способност е високата инфлация. Тъй като цените растат много по-бързо от заплатите, на хората им остават все по-малко средства на разположение. През лятното тримесечие на 2022 година средният темп на инфлация е бил 8,4%.

Четири тримесечия със спад на покупателната способност

През лятото брутните заплати са нараснали средно с 2,3% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Но след приспадане на инфлацията излиза, че реалните доходи са намалели с 5,7%. "Това означава, че за четвърто поредно тримесечие работещите в Германия са имали реален спад на заплатите", съобщава Федералната статистическа служба.

Според статистиците германските работници и служители в момента са изправени пред най-продължителния спад на реалните заплати. Още през второто тримесечие на 2022 реалните заплати спаднаха с 4,4%, а през първото тримесечие - с 1,8%. Също и през последното тримесечие на 2021 г. реалният доход е намалял с 1,4%.

Преди всичко по-високите цени на енергията в резултат от руската война срещу Украйна значително повишиха инфлацията в Германия през последните месеци. Храната и другите продукти за ежедневна употреба също поскъпнаха значително.

Ще намалее ли скоро инфлацията?

Въпреки това тенденцията към сериозно намаляване на покупателната способност може поне леко да отслабне през следващите месеци. Очаква се, че тенденцията за повишаване на цените на енергията може да отслабне през следващата година благодарение на правителствените интервенции и на наложения праг в цените на газа. Експертният съвет към германското правителство очаква темпът на инфлация да спадне леко - от средно 8,0% в края на годината до 7,4% през 2023 година.

Освен това много от хората на наемния труд могат да очакват значително увеличение на заплатите. Синдикатите в много сектори се опитват да прокарат сериозно увеличение на заплащането в рамките на колективното договаряне. Около 3,9 милиона работници в металургията и електротехниката например ще получат увеличение от 8,5% на две стъпки, както и еднократна компенсация от 3000 евро.

Нови увеличения на основните лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) иска да предотврати спиралата от постоянно растящи цени и заплати, която подхранва инфлацията. Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че се мисли за по-нататъшно повишаване на основните лихвени проценти в еврозоната с цел борба срещу инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    67 5 Отговор
    Нема да се косите! Важното е Путин да страда!
  • 2 В.В.П.

    54 7 Отговор
    Путин е виновен 🤣

    Коментиран от #18

  • 3 Чикак

    70 0 Отговор
    Реалните доходи в Германия намалявали рекордно, а в България като
    реални доходи няма от 32 години сме си 6
  • 4 Котка ученият

    45 8 Отговор
    Спадът на доходите в Германия не е достигнал целите, поставени от Кремъл. Русия няма да отслаби натиска.
  • 5 Намаляват

    25 2 Отговор
    Затова и профсъюзите договориха 5,3 процента увеличение на заплатите от януари 2023 и още 3,3 процента от януари 2024

    Коментиран от #10

  • 6 ОТО

    43 10 Отговор
    ПОТЪВАМЕ БАВНО НЕУСЕТНО ПОЧТИ И ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА УСЕТНО ЗА ВСИЧКИ ГОЛЯМ КЕФ МАКАР ЧЕ И АЗ ПОТЪВАМ
  • 7 А ние заради недоразумението Радев

    21 21 Отговор
    Сме с бюджет от 2020, за втора година
  • 8 Механик

    37 8 Отговор
    Не е вярно. Тук едни тролчета, всеки ден ми обясняват, че Германия е ПЪРВАТА икономика в Европа. А аз имам клиенти, ромчета, дето возят натам джебчийки. Та тия пичове ми разкават, че НЕМА германия вече. Естествено те се възползват от това.
  • 9 Решението е

    29 12 Отговор
    социалистическа революция. Дали твърдоглавите германета ще го проумеят??
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Моарейн

    39 4 Отговор
    Леле, щом рупорът на евроатлантическите ценности и русофобията се е осмелил да напише, че доходите в Германия се топят с рекордна бързина, значи нещата в Германия са наистина много зле.
  • 12 Чикак

    29 5 Отговор
    цените растат много по-бързо от заплатите, на хората им остават все по-малко средства на разположение а на Радев и пасмината са им важни хвърчила, подводници и Украйна..... Тотално побъркани хора
  • 13 Дааааааа

    35 4 Отговор
    През 1989 г. съгласно цените на дребно покупателната способност на промишлените работници с една месечна заплата е: сирене - 114 кг, яйца - 2277 бр., боб - 493 кг, ориз - 296 кг, лук - 987 кг, ябълки - 705 кг, картофи - 1345 кг, костюм мъжки вълнен - 3,2 бр., балтон-мъжки - 3,9 бр., обувки мъжки половинки - 14,7 чифта, обувки дамски половинки - 11,8 чифта, въглища каменни /на едро/ - 8,2 тона, ел.енергия - 9250 кВтч (!).
    И понеже сега сме в ЕС е много модно да се сравняваме с останалите страни по света. Вижте къде сме били тогава и можете сами да прецените къде сме сега. През 1986 г. средното годишно потребление на мляко на човек е:
        - България - 194 л. В страните от Западна Европа е от 43 до 202 кг
        - Гърция - 57 кг
        - Турция - 15 кг
        - САЩ - 129 кг
        - Япония - 36 кг
    Нали разбирате колко смешно звучи песента на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците?" 
  • 14 Христо

    23 7 Отговор
    Колкото и да намаляват, немците пак са хиляда пъти по добре от българите.. Минималната часова ставка е 13 лева,а а и болшинството от стоките са по евтини от България

    Коментиран от #19, #26, #35

  • 15 МирО

    31 6 Отговор
    Ми те тъпун.герите въведоха санкция след санкция, която удряше не друг, а бизнесът
    в ЕС, колко фалити докара това недоразумение на природата - бабичката акушерка.
  • 16 Котка ученият

    23 5 Отговор
    Беше толкова хубаво и лесно да се живее след свободното обединение на Германия. В същото време Москва кимна благосклонно и сдържано отклони поглед. В отговор черна неблагодарност и отровна подлост.
  • 17 Нина Търнър

    34 6 Отговор
    руска пропаганда, Европа никога не е било по-сплотена, всички с радост лишават семействата си от основни ппотребности, за да има за Зеленски и бандата му
  • 18 Хахахаха

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "В.В.П.":

    Любовта към САЩ ще им помага и ще ли топли!
  • 19 прав си

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "Христо":

    В Германия минималното часово плащане е 13 евро,а олиото е 2 евро, млякото 1 едно евро......
  • 20 Закс

    12 1 Отговор
    Да се създаде визов режим за влизането им у нас, че сега като дойдат на гурбет тук ...
  • 21 Чичак

    25 4 Отговор
    Докато хората не излязат на улицата с лопатите и да изметат всички атлантици няма да се оправим
  • 22 ...

    4 15 Отговор
    4.4%?????????
    Алоооооооооооол
    Шегувате ли се? Май тука путлерасченцата са се клатили на топло у дисагите на бащите си 1997на... 4% заминаваха за 4 часа. Не помните пенсиите с големина от 3 долара - Спасиба Жан Виденов.
    Заревали за 4% по-малки доходи, а другите злобеели, че обедняли с цели 4%.
    вЕрно ли бе?
  • 23 безпартиен

    19 2 Отговор
    Истинските герм@нци свършиха на 9 май 1945!!!Сега там има повече дж@мии от колкото в някоя мюсюлманска страна!
  • 24 Чичак

    7 1 Отговор
    Коалиционното правителство на Германия приема бюджет за война и строги икономии..... Единственият разход, който нараства масово, са военните разходи . Общо 58,6 милиарда евро са предвидени в бюджета за 2023 г. — увеличение с 8,2 милиарда евро в сравнение с миналата година; 8,5 милиарда евро ще дойдат от специалния фонд, който официално не е част от бюджета на министерството на отбраната. Допълнителните пари ще бъдат използвани, наред с други неща, за закупуване на бойни самолети F35, тежки транспортни хеликоптери CH-47, бойни машини на пехотата Puma, четири фрегати F126 и лични предпазни средствa....... В номинално изражение общият бюджет е намалял от 495,79 милиарда евро миналата година до 476,29 милиарда евро, допълнителен спад с почти 20 милиарда евро. През 2021 г. той все още възлизаше на 556,6 милиарда евро. Планираният нов дълг за следващата година е само 45,61 милиарда евро в сравнение със 138,9 милиарда евро през 2022 г.Най-големите спестявания са в здравеопазването . Тази година бюджетът ще бъде намален с почти 40 милиарда евро (!) от 64,36 на 24,48 милиарда евро..... Съкращава се и болният образователен сектор . Бюджетът за образование официално ще се увеличи с мижавите 500 милиона евро до 21,46 милиарда евро (2022: 20,89 милиарда евро) — но коригирано спрямо инфлацията, това означава огромно намаление. .....
  • 25 Владислав

    13 2 Отговор
    Когато почнете да работите за 320 лв на ден инфлацията е само фантазия
  • 26 Съвременник

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Христо":

    Така беше. Разликата се скъсява, не защото ние цъфваме. Те се смъкват надолу.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чичак

    13 1 Отговор
    Според Статистиката на Европейския съюз за доходите и условията на живот (EU-SILC), нежененот лице се счита за изложено на риск от бедност, ако разполага с по-малко от 1000 евро на месец преди данъци. Шенген ли, Еврозона ли.......гиди смотаняци управляващи......
  • 29 Чичак

    7 2 Отговор
    Само цените на храните в Германия са се повишили с 20 процента през последните 12 месеца. Според Центъра за съвети на потребителите увеличението е 55% за маслото, 57% за изварата, 43% за млякото и 38% за брашното. Цената на един хляб се движи около 4 евро, а тестените изделия, популярни сред децата, струват с 33% повече от преди година.
  • 30 Чичак

    4 1 Отговор
    Планираното основно обезщетение за различните групи е както следва: самотните лица и самотните родители ще получават 502 евро на месец вместо сегашните 449 евро, т.е. с 53 евро повече. Двойките или съвместните домакинства ще получават 451 евро на партньор, увеличение с 50 евро. Възрастните в заведенията за грижи, както и тези под 25 години, които все още живеят в домакинството на родителите си и не са наети, трябва да имат право на 402 евро - увеличение с 45 евро в сравнение със стандартната ставка Hartz IV.
  • 31 Чичак

    4 1 Отговор
    За младежи между 14 и 17 години се планира увеличение от 47 до 420 евро, за деца от 6 до 13 години с 39 до 348 евро и от 35 до 318 евро за малки деца.

    Тези проценти са далеч под нивата, изисквани от социалните асоциации, и ще послужат само за увеличаване на нивата на бедност. Детската бедност също ще се изостри значително. Съществуващите напълно неадекватни размери на обезщетенията пречат на децата и младежите да бъдат осигурени правилно. През 2021 г. детската бедност в Германия достигна 20,8 процента, т.е. всяко пето дете расте в бедност.

    Коментиран от #37

  • 32 Чичак

    4 1 Отговор
    Както подчертават от Центъра за консултации на потребителите, дори доходите на бъдещия гражданин не са достатъчни за „здравословно хранене“. Три четвърти от повече от 2 милиона души, които зависят от редовна хранителна подкрепа от хранителни банки, получават обезщетения по Hartz IV.

    За да може да „води достоен живот“, възрастен, живеещ сам, се нуждае от основна помощ от 725 евро, както и от заплащане на разходите за електричество, според социалната група Paritätische Wohlfahrtsverband.
  • 33 Чичак

    12 1 Отговор
    В Европа ли сме мишки? Верно ли сме в Европа, атлантицитеееее ? А медиите къде са, само тъпотии пишат а всичко важно пропускат .....
  • 34 Чичак

    5 1 Отговор
    Като цяло 37,9 процента от всички студенти са били изложени на риск от бедност миналата година, според Федералното статистическо бюро. Повече от три четвърти от учениците, които живеят сами или с други ученици, се считат за уязвими. Степента на студентската бедност става ясна, когато се сравни с населението като цяло: общото ниво на бедност в Германия е 15,8 процента.
  • 35 Българин живеещ в Германия

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Христо":

    Христо няма смисъл от коментар .
  • 36 Чичак

    12 5 Отговор
    Всич не излизайте да протестирате, стойте си в кочинките и оставете атлантиците да ви правят на луди ......и Русия и Путин да ви говорят че са виновни за всичко......Всич не излизайте, докажете че сте завършени олигофрени
  • 37 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Чичак":

    А в България всяко първо дете расте в бедност .

    Коментиран от #38

  • 38 Чичак

    9 3 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Докато хората не излязат на улицата и не изметат атлантическите боклуци, така ще е.....
  • 39 И Радев бюджет не вкара

    6 0 Отговор
    Нищожества.....
  • 40 Анева

    8 0 Отговор
    в България
    реално доходи няма, тук е социално робство и диктатура на политици и олигарси
  • 41 Кавал

    2 0 Отговор
    Не че се хваля не че няма инфлация но аз вчера освен заплатата си освен коледния си бонус получих инфлационна премия 3000евро всичко общо 6000 ойро нето драги просто правителството прави всичко възможно да облекчи инфлационния натиск да така звучи много но ще мога да си платя изравнителните сметки да посрещна Коледа със семейството си пък по натам пак ще мисля за инфлация аз и за това съм тук заради управлението в България което ме изгони .....
  • 42 Фридолин

    3 0 Отговор
    Аман от тъпотии, в момента съм в Германия и това не отговаря на истината, отивам до пенито да си взема стъклена бутилка бира за 35 евроцента, фокуса трябва да е в в българската наша мизерия и,, средната,, и ни заплата. Срам!
Новини по държави: