Отидете към основна версия

3 460 43

Машини срещу хора: в САЩ пускат полицаи роботи

  • сащ-
  • далас-
  • полиция-
  • робот

Няма отговор на въпроса кой точно ще носи отговорността при убийство на човек от полицейски робот - дали полицаят, който управлява робота, компанията, която го произвежда, или може би самият робот

Снимка: DW

И досега полицията е използвала такава техника, но тя вече ще може да носи оръжие и да убива хора: по улиците на Сан Франциско скоро може да се появят роботи полицаи. Ще подобри ли това сигурността, или обратното?

Решението беше прието с 8 гласа "за" срещу 3 "против": градската управа на Сан Франциско разреши на първо четене използването на въоръжени роботи. Това означава, че полицията ще може да оборудва с оръжия роботи, които ще могат да убиват.

Мат Дорси е сред подкрепилите предложението. "При терористична атака, да не дава Господ, трябва да можем да използваме всичко, което допринася за повишаване на обществената сигурност", обяснява той решението си.

Колежката му Хилари Ронен обаче не е съгласна - опасява се, че това може да бъде прецедент с непредвидими последици: "Това отваря кутията на Пандора и може да промени значително обществото ни. И морално, и практически това е грешният път", уверява тя.

В началото бяха роботизирани мобилни камери

Полицията в Сан Франциско от години използва роботи в битката срещу престъпността. Те разполагат със 17 от тях, а 5 в момента са в неизправност. Роботите малко напомнят на мини танкове. Повечето от тях представляват малки камери на колелца, които се управляват дистанционно, обяснява общинският съветник Аарон Пескин.

Те влизат в употреба например при обезвреждането на бомби или при ситуации, в които има взети заложници. Роботите вече ще могат да бъдат въоръжавани, но не с огнестрелно оръжие. Това всъщност означава, че ще носят експлозиви. Пескин обяснява, че при изключителни обстоятелства полицията може да прибегне до подобна смъртоносна сила.

Високопоставени полицаи ще решават

Дистанционно управляваните роботи ще използват смъртоносна сила само след решение на високопоставени служители. Полицейското управление на Сан Франциско посочва, че става въпрос за защита на служителите му: "Роботите често се използват, за да създадат дистанция между полицаите и целите в някои от най-опасните ситуации, с които се сблъскват служителите ни."

Но идеята за въоръжени роботи има и немалко критици. Сред тях е Райън Кало, професор по информационни технологии в Университета във Вашингтон. Той смята, че в случая дистанцията, която трябва да защитава полицейските служители, също представлява проблем: "Много е трудно да се направи адекватна оценка на ситуацията с помощта на робот. И кога може да се използва сила и кога не", твърди той.

И американската Фондация "Електронна бариера" (EFF) е сред критиците на въоръжените роботи. Границата за използване на смъртоносна сила става все по-тънка, коментира Матю Гуарилия от неправителствената организация. Той отбелязва разликата между това да се натисне спусъка на пистолета и натискането на бутона на дистанционното управление.

Прецедентът в Далас

В САЩ вече е имало една неутрализация чрез робот. През 2016 г. в Далас полицейски робот уби мъж, който преди това беше застрелял петима полицаи. Полицейското управление в Сан Франциско иска да бъде подготвено за подобни случаи.

Няма отговор на въпроса кой точно ще носи отговорността при убийство на човек от полицейски робот - дали полицаят, който управлява робота, компанията, която го произвежда, или може би самият робот, пита професор Кало.

А общинският съветник Шаман Уолтън, който също е гласувал срещу въвеждането на въоръжените роботи, посочва: "Смятаме, че защитаваме хората, като даваме на полицията повече оръжия и инструменти." Самият той все още не е видял доказателства, че това на практика работи, споделя градският надзорник.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини