Отидете към основна версия

2 170 15

Стратегически съюз! Турция и САЩ се договориха да продължат диалога и консултациите

  • джо байдън-
  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган

По отношение на войната в Украйна турският официален представител е подчертал необходимостта от връщане на масата за преговори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президентски говорител Ибрахим Калън и неговият американски колега Джейк Съливан се съгласиха да продължат диалога и консултациите по глобални и регионални въпроси в телефонен разговор, за който съобщи турското президентство.

Калън и Съливан обмениха мнения по двустранни политически и икономически въпроси, сътрудничеството в отбранителната промишленост, войната на Русия срещу Украйна, развитията в Източното Средиземноморие, кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО и други регионални въпроси, се казва в изявлението на турското президентство, цитирано от "Дейли сабах".

Двамата се договориха да продължат диалога и консултациите.

Що се отнася до кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, Калън приветства напредъка, постигнат от двете скандинавски страни, като заяви, че всички ангажименти в тристранното споразумение трябва да бъдат изпълнени.

Освен това той каза, че Турция и САЩ, като съюзници в НАТО, трябва да се съсредоточат върху стратегическите и общи интереси. Калън предаде очакванията на Tурция за "безусловно завършване на процеса на одобрение на искането за доставка и модернизация на (самолети) Ф-16 от Конгреса на САЩ", се казва още в изявлението.

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.

По отношение на войната в Украйна турският официален представител е подчертал необходимостта от връщане на масата за преговори. Той е откроил решителните дипломатически инициативи на Турция, включително за размяната на затворници и сделката за износ на зърно през Черно море, които по думите му биха могли да проправят пътя за прекратяване на огъня.

Говорителят е подчертал и заплахите за националната сигурност на Турция, произтичащи от кюрдски групировки в Сирия и Ирак, където Анкара предприе въздушна операция, и е изтъкнал правото на Турция на самоотбрана в съответствие с член 51 от Конвенцията на ООН.

Миналия месец Турция стартира въздушната операция "Лапа-Меч" в Северен Ирак и Северна Сирия и сигнализира за сухопътна операция в двете съседни страни за елиминиране на произтичащата от там терористична заплаха.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини