Отидете към основна версия

774 11

САЩ дават още 275 млн. долара военна помощ на Украйна

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • военна помощ

САЩ изпращат още 275 милиона долара военна помощ на Украйна, тя ще включва големи количества боеприпаси и високотехнологични системи които могат да бъдат използвани за откриване и противодействие на дронове

Снимка: Shutterstock

САЩ изпращат още 275 милиона долара военна помощ на Украйна, съобщи АП.

Тя ще включва големи количества боеприпаси и високотехнологични системи, които могат да бъдат използвани за откриване и противодействие на безпилотни самолети в продължаващата война с Русия.

Това са съобщили официални представители на САЩ.

Общата сума на помощта е по-малка от повечето от последните пакети, доставени от САЩ, и идва, тъй като много военни служители и експерти прогнозират намаляване на атаките през зимата. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия изглежда забавя военните си действия, за да се прегрупира и да започне нова офанзива, когато времето се затопли.

Длъжностните лица казаха, че последният пакет от помощ включва 80 000 патрона за гаубици и неразкрито количество боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система, известна като HIMARS. Той също така включва системи за противодействие на дронове и противовъздушна отбрана, заедно с повече HUMVEES, генератори и друго бойно оборудване. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, за да обсъдят пакета от помощи преди публичното му оповестяване, което се очаква в петък.

Атаките с дронове от двете страни се увеличават, което прави откриването на безпилотни експлозиви критично за украинските сили. Русия купи стотици атакуващи дронове от Иран през лятото и официални лица казаха тази седмица, че Москва се стреми да направи повече от същото.

Руските сили все по-често атакуват гражданската инфраструктура на Украйна, включително електроцентрали, с което оставят хиляди без отопление и електричество с настъпването на зимните месеци.

Освен това няколко скорошни атаки с дронове удариха две стратегически руски въздушни бази на повече от 500 километра от границата с Украйна в началото на тази седмица. Москва обвини Украйна, която не пое отговорност.

САЩ вече са предоставили повече от 19,3 милиарда долара в оръжие и друго оборудване на Украйна от 24 февруари насам.

Помощта ще бъде предоставена чрез пълномощия на президента, което позволява на Пентагона да взема оръжия от собствените си запаси.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини