Отидете към основна версия

1 522 72

Зеленски отново отправи молба за създаване на специален трибунал за престъпленията на Русия

  • украйна-
  • зеленски-
  • русия-
  • престъпления-
  • трибунал-
  • еп-
  • призив

"Ние не можем да чакаме края на войната, за да изправим пред съда онези, които са предизвикали тази война."

Източник: Shutterstock

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново поиска създаването, възможно най-бързо, на специален трибунал, в който да бъдат съдени престъпленията на Русия, извършени в Украйна. Този призив той отправи по повод присъждането на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров", предаде Франс прес.

"Ние не можем да чакаме края на войната, за да изправим пред съда онези, които са предизвикали тази война. Ние трябва също така да предотвратим повтарянето на подобна агресия", заяви Зеленски, който говори чрез видеоконферентна връзка пред Европейския парламент, където днес се състоя церемонията по присъждане на отличието. По-рано през годината ЕП присъди отличието на украинския народ.

Думите на Зеленски дойдоха малко след като говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, заяви, че не се обсъжда никакво примирие по Коледа или Нова година, припомня Франс прес.

Пред ЕП Зеленски настоя да се конкретизира възможно най-бързо създаването на международен трибунал. "Този трибунал трябва да бъде създаден и трябва да започне да действа много скоро", подчерта Зеленски и бе аплодиран от евродепутатите, които запазиха и минута мълчание в памет на украинските жертви на конфликта.

В края на ноември Европейската комисия предложи да се работи по създаването на подобен специален трибунал. За него на няколко пъти настоя Зеленски, но също и балтийските страни.

А днес на церемонията в ЕП присъстваха днес Иван Фьодоров, кметът на южния украински град Мелитопол, който бе окупиран от руснаците, Юлия Пайевска, основателка на лекарското подразделение за евакуация на пострадали от войната хора "Ангелите на Тайра" и Олександра Матвичук, ръководителка на Центъра за граждански свободи, който тази година е един от лауреатите на Нобеловата награда за мир.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта възнаграждава всяка година усилията на хора и организации, защитаващи правата на хората и гражданските свободи. Към наградата има и сума от 50 000 евро. На няколко пъти онези, които са я спечелили, после са получили и Нобеловата награда за мир. Такъв е случаят с конгоанския гинеколог, Денис Муквеге, язидката Надя Мурад, пакистанката Малала Юсафзаи или с Нелсън Мандела, който бе и първият лауреат на наградата "Сахаров".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: