Отидете към основна версия

1 118 7

Вучич иска да изпрати сръбски войници в Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • вучич-
  • войници-
  • кейфор

Правителството на Сърбия е решило да изпрати искане до силите на НАТО в Косово, КейФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово

Източник: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че правителството е решило да изпрати искане до силите на НАТО в Косово, КейФОР за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Искането е било изпратено по електронен път, а днес то ще бъде връчено на командващия на КейФОР. В него се настоява за връщане на стотина до хиляда сръбски войници на територията на Косово по силата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Решението е било прието единодушно, заяви Вучич и добави, че това би било добро решение, което ще намали напрежението.

Съгласно с анекс 2 на Резолюция 1244 Сърбия има право да върне до 1000 членове на своите сили за сигурност с разрешение на КейФОР само в три случая: за маркиране или разчистване на минни полета, поддържане на присъствие в обекти на сръбското културно наследство и поддържане на присъствие на основните гранични пунктове. Смята се, че е практически сигурно, че подобно разрешение няма да бъде дадено, а вчера специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ са против такава възможност, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Сръбски полицай е арестуван в Косово

    Сърбите от Северно Косово, които вече седми ден са на барикадите, бяха разтревожени от новината за нов арест на сръбски полицай, съобщи сръбската наци ...
    16.12.2022
    1 410
    1
Новини по държави: