Отидете към основна версия

2 339 57

Борел към Иран: Незабавно спрете военната подкрепа за Русия!

  • борел-
  • иран-
  • помощ-
  • военна-
  • русия

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан

Източник: БГНЕС

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел каза на иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, че Иран трябва незабавно да спре военната си подкрепа за Русия и репресиите в Иран. Тази позиция е израз на влошаващите се връзки между ЕС и Техеран в момент, когато дипломатическите усилия за подновяване на иранската ядрена сделка са в задънена улица, отбелязва Ройтерс.

Борел, който разговаря днес в Йордания с външния министър на Иран, където и двамата участват в регионална конференция, каза по-късно, че този разговор е бил необходим "на фона на влошаващите се отношения Иран-ЕС". Засега няма признаци, че преговорите по ядрената сделка ще бъдат подновени, но Борел каза, че ЕС ще продължи да работи с Техеран за възстановяване на споразумението от 2015 г. "Договорено бе да държим отворени каналите за комуникация и чрез преговорите във Виена да възстановим Съвместния всеобхватен план за действие", написа Борел в Туитър, използвайки официалното название на споразумението. От септември преговорите във Виена са в застой.

Иранският министър е казал, че западните сили трябва да възприемат "конструктивен" подход, за да съживят сделката от 2015 г., съобщи иранското министерство на външните работи. Хосейн Амир Абдолахиан е казал на Борел, че страните по сделката трябва "да вземат необходимите политически решения" за спасяването ѝ.

Работата по подновяване на ядрената сделка напоследък се усложни. Техеран жестоко потуши уличните протести, избухнали след смъртта на млада жена, а Западът казва, че Русия използва ирански дронове във войната си срещу Украйна. Освен това Техеран ускори работата по ядрената си програма, а в политически план това усложнява евентуалното смекчаване на санкциите срещу Иран.

Абдолахиан е заявил, че страната му "е готова да се ангажира директно с Украйна, за да премахне всички недоразумения около позицията на Техеран за войната в Украйна". Иран призна, че е доставил на Москва дронове, но каза, че това е станало преди войната, в която Русия ги използва срещу тецове и обекти на гражданската инфраструктура. Иранският външен министър е осъдил западната подкрепа за протестите в Иран и "незаконните" санкции, наложени на страната му. Той е заявил, че Техеран е готов да финализира виенските преговори на базата на постигнатото проектоспоразумение, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.

Свързани новини