Отидете към основна версия

1 484 14

Армения упреква Русия, че не успява да запази мира в Нагорни Карабах

  • армения-
  • русия-
  • ереван-
  • москва-
  • кремъл-
  • никол пашинян

"Руската мироопазваща мисия не изпълнява задълженията си по контрола на Лачинския коридор", заяви Пашинян в арменската столица Ереван

Снимка: БГНЕС

Арменският премиер Никол Пашинян днес обвини Русия, че не успява да изпълни мироопазващата си мисия в спорния район Нагорни Карабах в съседен Азербайджан, съобщи ДПА.

"Руската мироопазваща мисия не изпълнява задълженията си по контрола на Лачинския коридор", заяви Пашинян в арменската столица Ереван.

Кремъл отхвърли обвинението. Руските войски са разположени, за да поддържат крехкото примирие между Армения и Азербайджан и да осигурят достъп до Нагорни Карабах през Лачинския коридор, отбелязва ДПА.

В понеделник Пашинян написа в Туитър, че в Нагорни Карабах може да настъпи срив в медицинските услуги, тъй като единствената пътна връзка с района е блокирана от осем дни от Азербайджан.

Съгласно международното право районът, в който живеят около 120 000 арменци, е част от Азербайджан. Единственият достъп до Армения е по Лачинския коридор.

Пашинян повтори предложението си за сключване на мирен договор с Азербайджан, като същевременно призова районът да бъде наблюдаван или от войски на ООН, или от мисия под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес в Москва, че Русия прави всичко възможно за овладяване на ситуацията. "Руските мироопазващи войски правят всичко възможно, за да осигурят реда и мира на териториите, където са разположени", каза той.

Войските действат в съответствие със споразумението между двете страни след войната в района през 2020 г., каза той. Във войната Армения претърпя поражение и беше принудена да отстъпи значителни територии на Азербайджан. Оттогава конфликтът се разгаряше многократно, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини