Отидете към основна версия

5 189 42

"Линията Шойгу"

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин

Има ли смисъл да се строят укрепления, които трябва да защитят Крим от евентуална украинска офанзива?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Виталий Портников: Линията Шойгу

Пътуването на руския министър на отбраната Сергей Шойгу на фронта на войната между Русия и Украйна се оказа всъщност полет над Армянск - поне това геолокация наблюдатели успяха да установят след появата на видео, в което ръководителят на руското военно ведомство инспектира позициите на своите войски от хеликоптер.

Тази геолокация вече доведе до подигравателни коментари в социалните медии. Ето, казват, вижте на кой фронт всъщност лети Сергей Шойгу! Всъщност той лети над Крим!

Сигурен съм обаче, че полетът над Крим за министъра на отбраната на Русия също не е разходка. Всъщност в Крим се създават укрепления точно в района на същия Армянск. И да, Сергей Шойгу беше този, който инспектира тези укрепления от хеликоптер. Така че просто не бих бил ироничен относно този полет. Пътуването на Шойгу изглежда показва, че руските власти наистина се готвят да защитават Крим от настъпващите украински сили.

На пръв поглед подобно създаване на "Линията Шойгу" може да изглежда като презастраховане. Досега не е освободена нито цялата Херсонска, нито цялата Запорожка област – а без това освобождение едва ли може да се разчита на настъпление на украинската армия в Крим. Но смятам, че е необходимо ръководителят на руското военно ведомство да демонстрира пред руския президент Владимир Путин усърдието в защитата на Крим. Всъщност за руския президент всички територии на Украйна, окупирани през 2014-2022 г., са по-скоро бонус към Крим. Но самият Крим е онова “сакрално“ нещо, което даде възможност да се получи подкрепата на огромното мнозинство руснаци и да започне да се създава „посткримска“ Русия – открито авторитарна, а сега, след нападението срещу Украйна, открито тоталитарна държава. Така че за Путин е важен не само контролът над Крим, но и моделът на Русия, създаден след окупацията на полуострова.

Но има ли смисъл да се строят укрепления, които трябва да защитят Крим от евентуална украинска офанзива? От бюрократична гледна точка, от гледна точка на демонстриране на лоялност към „господаря“, разбира се, че има. А Шойгу, както знаете, е длъжностно лице, а не полководец.

А от военна гледна точка нуждата от подобни укрепления е доста съмнителна. Както вече отбелязах, операцията по освобождаването на Крим не може да се осъществи сама. Минималните условия за такава операция са освобождаването на целия юг на Украйна, Херсонска и Запорожка области. Това е възстановяването на контрола над Каховка, Мелитопол, Енергодар. Това е унищожаването на сухопътния коридор от Русия към Крим, чието създаване беше една от тактическите цели на „специалната операция“ на Владимир Путин срещу Украйна.

Но всичко това вероятно ще означава поражението на руската армия. Ако въоръжените сили на Украйна успеят да освободят юга, то това, сигурен съм, няма как да не доведе до такова поражение, до пълна деморализация на руската армия и обществото като цяло. Това не означава, че Владимир Путин автоматично ще загуби властта. Но това означава, че руският президент може да погледне по различен начин на политическата и военна ситуация, която ще се развие в резултат на провала на неговата украинска „специална операция“.

Да, ясно е, че в тази ситуация Путин може отново да настоява за „червени линии“, за „териториалната цялост на Русия“, за това, че тази „териториална цялост“ включва Крим и ако на загубата на Южна Украйна и Донбас все още може да се затвори очи, то нахлуването в Крим е пряк път към ядрен удар. Само че за ядрен удар изобщо не е необходимо да се изграждат укрепления.

Следователно всъщност Русия изобщо не трябва да защитава Крим, а всичките си други териториални „придобивки“. Ако украинската армия успее да освободи южната част на Украйна и пристъпи към освобождаване на Донбас от руските войски и техните наемници, ако руската армия и украинските колаборационисти претърпят общо поражение, въпросът за освобождаването от нашествениците на Крим може вече да не е проблем военен, а политически. Ще си имаме работа с отслабена Русия, за която ще бъде важно да прекрати войната и изобщо да не се опитва да продължи военни действия в неблагоприятна за себе си ситуация. Но, отново, само в този случай. Ако Русия се закрепи в южната част на Украйна, тогава, мисля, нищо няма да застраши руската окупация на Крим в обозримо бъдеще.

Но дори и в тази ситуация „линията Шойгу“ изглежда е нужна само на самия Шойгу. Е, и на Путин, който ще види колко надеждно е защитен Крим от украинците и как се старае неговият верен министър на отбраната. Въпреки че, ако бях на мястото на Путин, не за Крим бих се притеснявал.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: