Отидете към основна версия

1 725 61

Зеленски и Байдън - единни срещу руската агресия

  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • агресия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • нато

Германия също би могла да предостави ракети „Пейтриът“ на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Това със сигурност не е обикновена визита зад граница. В разгара на новата фаза на ескалацията на руската агресивна война срещу Украйна, Володимир Зеленски неочаквано напусна страната за кратко - за пръв път от началото на войната преди повече от 300 дни. Президентът на Украйна се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. По време на разговорите с президента на САЩ и после пред Конгреса, той призова Вашингтон за повече помощ за Украйна. Политическа, но най-вече военна - така че Киев да продължи да се защитава ефективно срещу руската агресия.

Поради застой на южния и източния фронт, Русия сега систематично унищожава енергийната и водна инфраструктура на Украйна. Хиляди хора са без електричество, отопление или вода в средата на зимата. А руските ракети, снаряди и дронове удрят не само критичната инфраструктура, но и домовете на хората - в цялата страна. За Украйна и украинците това е въпрос на живот и смърт.

Зеленски демонстрира увереност

Украинският президент е под невъобразимо напрежение. То се усети и по време на визитата му във Вашингтон. Но Зеленски демонстрира увереност. "Украйна не се е пречупила. Жива и здрава е”, може и ще надделее в тази война, ако продължи да бъде подкрепяна от съюзниците си. Това беше посланието на Зеленски за Конгреса, където речта му беше последвана от бурни аплодисменти. Знак за обединение и решителност - насочен основно към Москва. САЩ и съюзниците им продължават да подкрепят Украйна. Русия няма да успее да постави разделителна линия между Киев и партньорите му.

За Украйна е ясно, че Съединените щати са най-важният ѝ международен поддръжник. От първия ден на войната САЩ поеха лидерската роля с администрацията на Джо Байдън. Без лидерството на САЩ, помощта за Украйна от останалите държави едва ли щеше да е толкова непоколебима. Най-вече що се отнася до доставките на оръжие. Стратегически партньори в Европа, като Германия, неведнъж са се колебали по този въпрос. И още го правят. Много държави могат да са категорични само ако САЩ прокарат пътя.

Сигнал за САЩ и Европа

Въпреки това и в САЩ, най-вече сред републиканците, се надигат гласове, които биха предпочели парите, изпращани за Украйна, да се пренасочат към вътрешни инвестиции. Джо Байдън и администрацията му твърдо застават зад Украйна. Но те също са под напрежение след междинните избори през ноември. Американският конгрес трябва да гласува съвсем скоро за изпращане на още 42,3 милиарда долара хуманитарна и военна помощ на Украйна. Това, че Зеленски беше изпратен с такива бурни аплодисменти от американските народни представители, е добър знак.

Украинският президент не се изправи пред Конгреса в САЩ, за да го моли. Зеленски е наясно, че нито САЩ, нито която и да е европейска нация ще се намесят пряко с жива сила във войната на Русия срещу Украйна. Байдън открито го заяви и на пресконференцията след срещата си със Зеленски.

Отбранителни системи, ракетни установки, боеприпаси и друга военна техника ще бъдат доставяни на Украйна, докато тя се нуждае от тях. Но ракетните установки с по-голям обсег, които от Киев искат да получат, и с които ще могат да атакуват военните полигони, от които Москва насочва атаките си към Украйна, вероятно няма да бъдат предоставени от Вашингтон. Това също е резултат от посещението на Зеленски.

По-безопасно небе над Украйна

Вместо това Украйна ще получи още подкрепа за отбраната си. Вашингтон ще изпрати на Киев един зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът”. От Украйна, разбира се, биха искали да са повече, защото една установка ще бъде достатъчна само за подсигуряването на един голям град. Въпреки това, предоставянето на "Пейтриът” е повече от символичен акт - това е още една стъпка към обезопасяването на украинското небе. САЩ се присъединява към другите държави, които също осигуряват противовъздушни системи на Украйна - като германските "Ирис-Т” и самоходните противовъздушни установки "Гепард”, които вече спасяват животи в Украйна.

Реакциите на посещението на Зеленски във Вашингтон, които идват от Москва, са абсурдни. Доставката на една система "Пейтриът” не е ескалация. Това е подпомагане на отбраната на Украйна. А германското правителство трябва отново да помисли по този въпрос. Берлин обеща на Полша "Пейтриът”, които Варшава беше готова да предостави на Украйна. Но Германия не желаеше това да се случва.

Берлин не разполага с голямо количество такива системи. Но може да даде поне една на Украйна, която спешно се нуждае от тях. Както администрацията на Джо Байдън в САЩ прави всичко възможно, за да помогне на Украйна, така и Бундестагът би могъл да последва примера и да помогне за спасяването на животи в Украйна.

Автор: Бернд Йохан

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.

Свързани новини