Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Декември, 2022 10:20 2 544 69

"Чувалът с новогодишни подаръци" от Байдън за Зеленски

  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • оръжия-
  • нато-
  • сащ-
  • вашингтон

Съдържанието на чувала с новогодишни подаръци от Байдън, който Зеленски отнесе в Киев, бе анонсирано предварително

"Чувалът с новогодишни подаръци" от Байдън за Зеленски - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стремителната визита на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон трая едва няколко часа. На обща пресконференция след преговори в Белия дом Зеленски и американският лидер Джо Байдън демонстрираха пълна хармония на възгледите – подкрепа за Украйна и обвинения срещу Русия, пише в коментар "Росийская газета", предаде БТА.

Съдържанието на чувала с новогодишни подаръци от Байдън, който Зеленски отнесе в Киев, бе анонсирано предварително – това е поредният и най-щедър от месеци транш военна помощ за 1,8 милиарда долара, включващ за пръв път противовъздушни системи с голям обсег. А предния ден в Конгреса на САЩ бе представен законопроект за подпомагане на Украйна с 45 милиарда долара – за много месеци напред, посочва вестникът.

Още новини от Украйна

Въпреки че старателно демонстрираха здравината на американско-украинския съюз, при закрити врати двамата президенти може би са имали доста интересен и съдържателен разговор за целите на конфликта – въпрос, по който САЩ и Украйна засега се разминават. Докато за Вашингтон целта е да проточи конфликта в опит да отслаби Русия, избягвайки пряко участие в него на войници от НАТО, Киев е крайно заинтересован да въвлече в бойните действия американците и техните съюзници, твърди московският официоз. Но "колкото и да говори Байдън за безкрайната щедрост на американския народ и готовността му на всичко заради Украйна, той знае от допитванията, че подкрепата за конфликта вече намалява дори в самите САЩ, да не говорим за някои страни от Европа", добавя "Росийская газета".

Обещаните доставки на противоракетни комплекси "Пейтриът" за Киев "ще означават, че САЩ се включват в украинския конфликт на ново равнище. Това е опасен признак", коментира политологът Григорий Евстафиев пред "Комсомолская правда". А "новото равнище" значи в Украйна да се появят големи редовни бойни подразделения от армията на САЩ. Защото за обслужване на системите "Пейтриът" са необходими не само гардове и шофьори, които могат да бъдат и украинци, но също така опитни военни специалисти, значи – американци. Те може и да не се върнат живи у дома, подчертава руският вестник. С новия пакет общият обем военна помощ за Украйна от сегашната администрация на САЩ ще достигне безпрецедентните 21,9 милиарда долара, цитира "Известия" вчерашно изявление на държавния секретар Антъни Блинкън. На фона на тези суми не е ясно как властите на Украйна ще изплащат дълговете си, коментира Григорий Карасин, шефът на външнополитическата комисия в сената на Русия.

"Как ще връща после Украйна всичко това, с какво – земя, хора, ресурси? А какво ще означава това за Европа? Все открити въпроси. Засега Украйна е затънала в дългове, мисля, за десетилетия напред. И връща тези дългове с живота на собствените си граждани", заявява руският политик. Визитата на Зеленски имаше важен символичен характер лично за Байдън. Присъствието на украинския лидер подчерта политическата победа на Белия дом, успял сравнително лесно да прокара поредния пакет помощи за Украйна, пише "Независимая газета".

Всекидневникът припомня изявления на конгресмени републиканци, приканвали за одит на средствата, отпускани на Киев. Съответният законопроект обаче бе внесен само от 11 члена на долната камара по инициатива на Марджъри Тейлър Грийн, която единствена в законодателния орган на САЩ допуска възможността не само за одит, но и за орязване на помощта за Украйна. Но тя съвсем не е сред авторитетните и влиятелни фигури в Републиканската партия. И може да се каже, че в момента засилването на подкрепата за Украйна не среща противодействие в Конгреса, заключава "Независимая газета".

Междувременно службата за криминални разследвания към отбранителното министерство на САЩ засили проверките на военните доставки за Киев. Според нейния първи зам.-ръководител Джеймс Айвс, агенцията наблюдава Украйна "заради прибързаното сключване на много договори от Пентагона и заради това, че американската помощ може да попадне на черния пазар", отбелязва агенция Росбалт.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подаръкът

    37 6 Отговор
    А достатъчно беше просто само един чувал!
  • 2 Хаха

    21 46 Отговор
    Ушанките им излиза пара от ушите.Газ пикая..т за тия милиярди Само не схващат че за САЩ тия пари са жърти стотинки.Още 30 пъти по толкоз трябва да изхарчат за да стигнат разходите само за Афганиста.Ама няма нужда.Путин има сили най много до лятото.

    Коментиран от #63

  • 3 Госあ

    54 16 Отговор
    Само сатанист може да подарява оръжие за Коледа. Друг е въпросът доколко е подарък. Явно краварите наистина имат голям интерес от тази война.
  • 4 Верно ли

    40 12 Отговор
    Тоя го гледах седнал срещу БайДъно как му пречи носа! Само като му чуеш скърцащото гласче и ти иде да му извиеш вратленцето нацистко!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Теле

    37 14 Отговор
    Горката украйна, напечата си некролога
  • 7 честен ционист

    22 9 Отговор
    Ей тоя това пуловече не го съблече. The Pale Horseman.
  • 8 Подаръци

    8 6 Отговор
    ще има за всички от сърце , за Новата година да тропнем ний хорце !
  • 9 Путин

    16 30 Отговор
    Скоро жест на добра воля в комбинация с паническо бягство лятото Кремъл ще гори а руската мечка ще танцува по панаирите
  • 10 Рашия

    18 32 Отговор
    Руската мечка се указа Панаиржийска !!????! Верно ли ??
  • 11 дядо мраз

    25 8 Отговор
    А ток,ток ще даде ли Бай- дън? малко в Киев е -8
  • 12 ами

    15 9 Отговор
    ще захлеби киевския режим като оръжията отидат на черния пазар
  • 13 ГОРСКИ

    22 11 Отговор
    Егати мърлявия президент със едни и същи дрехи на гости във белият дом ХА ХА ХА !!!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЧИЧО БАЙ ДЪН,

    10 23 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ЗА „ПОДАРЪЦИТЕ” КОИТО ДАВАТЕ НА УКРАЙНА ЗА ДА НИ ПАЗИ ОТ ПУ.ИН И ЧЕРВЕНАТА ЧУМА ДА ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА👍
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 13 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат а как живеят УКРАЙНЦИТЕ на студ глад тъмо болести смърт психопагт не е БОЛЕСТ а е състояние психопатите не са ЕМПАТИЧНИ СЪСТРАДАТЕЛНИ те са МАНИПУЛАТИВНО ЕГОИСТИЧНИ

    Коментиран от #25

  • 18 дядото

    19 8 Отговор
    добре дават десетки милиарди на зеленски,но да видим как ще си ги върнат.ако има украйна-ясно,поколения стават роби на сащ,но ако я няма,май ще пият много и студена вода.

    Коментиран от #21, #24

  • 19 !!!?

    18 16 Отговор
    Ленд-Лиз за Украйна срещу руския окупатор - САЩ поправя грешката си от Втората световна война !!!?

  • 20 Това е военен дядо Коледа

    7 4 Отговор
    Да дадат на всеки украинец по един браунинг м2 да ги засипят с желязо войната ще свърши
  • 21 крепостни на росия

    9 22 Отговор

    До коментар #18 от "дядото":

    По добре роби на процъвтяващ САЩ, от колкото крепостни на руската кочина!?!?

    Коментиран от #27, #33, #46

  • 22 Хасковски каунь

    20 7 Отговор
    ЮЕсЕй, няма топло да ни грей.
    Жълтопаветници, измекяри, разбрахте ли как менторът ви ЮЕсЕй унищожи 20 % ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА ВИ . Как ЮЕсЕй наду инфлацията , пък и глада на поне 40 % от българите. Разбрахте ли как умират деца от липса на пари, а даряваме оръжие.
    А усещате ли през 23г каква ще е цената на газа?
    ЮЕсЕй унищожиха и Европа , жълтопаветници , дето работа не сте хванали.

    Коментиран от #30

  • 23 Прокопи Катъра

    23 7 Отговор
    Скоро зелените хартийки няма да струват нищо. Тогава Зеленото ще се озъби, а няма кой да му даде рубли и юани.
  • 24 Верно ли

    21 8 Отговор

    До коментар #18 от "дядото":

    Окрайната отдавна е собственост на краварите. Украинците кучета ги яли. Лошото е, че и ние сме на пангара - нашите "ЙесМени" успешно ни "разпродават" за жълти стотинки! Вчера ни замина АЕЦа, скоро и житото ни ще го заменят с измисления шистов газ, Левът и той ще си замине скоро и така...
  • 25 психопат е путин Велики

    9 20 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Най-големия фашист психопат е путин 1 Велики!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хихи

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "крепостни на росия":

    Избираш на кого да си роб. Това е материалът в България, който заслужава партиите, които са в парламента.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Европеец

    12 3 Отговор
    "Чувалът с новогодишни подаръци" от Байдън за Зеленски

    Никакви подаръци не са това а много изгодни заеми за американците. Ужким дават някакви пари, но не са пари а то са американски оръжия на петорни цени. Излиза че дават оръжия срещу заем който украинците няма как да обслужват и реално продава зеления държавата си или това което остане от нея.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ловец и рибар

    20 3 Отговор
    45 милиарда безвъзмездно за Украйна а САЩ изтупа на бедна България празният чувал с над 3 милиарда за самолети на хартийка и още визитите не са паднали а ? защо бе съюзници -разбойници САЩ смята България като дете олигофренче което не може да разсъждава и те взимат решения както им изнася вместо него
  • 32 Украински фронт

    12 3 Отговор
    Малкия Володимир :
    - Дедо, дай ми пари!
    Дядото:
    - А ти, кой беше? 😅
  • 33 Демократ

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "крепостни на росия":

    Робът си е роб независимо колко е богат господаря му - обаче някои наши лакеи много искат да са роби - те не могат да живеят без господар.
  • 34 дед Мороз

    4 11 Отговор

    До коментар #28 от "дед Мороз":

    И да слагате минуси, се тая. Всичкото това инфо е от руски вестници..да ви е Честита Новата 2023 година НА всички орки, ватници, каскети и българските им подлоги...ХО...ХО...ХО
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Има и губещи инвестиции

    13 3 Отговор
    САЩ много добре знаят, цената на рисковите инвестиции. Според тях, вероятно всичко работи към печалба: 1) намериха си комика, който е готов да изиграе ролята на живота си, без значение колко украинци ще се преместят на "по-добро" място. Цената е осигурена - имаме разходен материал и правим каквото кажете. 2) Европа вече не е конкурент. 3) Черешката на тортата ще бъде усвояването на природните ресурси на Русия.
    Дано не забравят, че рисковите инвестиции затова рискови, защото могат да ги сринат. Както е тръгнало САЩ не ги чака нищо добро, ама и ние сме в техния кораб
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пешо

    6 1 Отговор
    по 500 чувала им трябват на ден за фронта
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Соваж бейби

    12 2 Отговор
    Не я разбирам аз тази любов америкоуктаинска ?Защо не приеха всичките украински мигранти в САЩ,даже границата на Мексико затвориха беше се напълнила с украинци ?Само ги зареждат с оръжие докато се изтрепят !Целия товар се падна на Европа !

    Коментиран от #49

  • 42 БЪЛГАРИТЕ СА УКРАИНЦИ

    7 1 Отговор
    ТАКА ПОВЕЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ ПОДЛОГИ И КРАДЦИ ! Евростат: Близо 2 млн. българи са енергийно бедни . Мика Зайкова: 40% от българите въобще не могат да си плащат сметките . Евростат: 40% от българите трудно свързват двата края .
  • 43 Атлантик плюс

    9 2 Отговор
    Каква обич, каква вярност, какво приятелство, каква подкрепа за свободата и демокрацията. Каква подкрепа, каква щедрост. Украйна несъмнено има нужда от всичко това, когато дирижирано развали напълно отношенията си с своя вековния съсед Русия.
  • 44 зеленчука ПАК ЩЕ НАПЪЛНИ БАНКОВАТА СИ

    7 1 Отговор
    СМЕТКА , НО ДАЛИ ЩЕ СТИГНЕ ОБРАТНО В УКРИЯ ?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 реката тече

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "крепостни на росия":

    и никога не знаеш какво ще донесе. Утре когато "процъвтяващата" САЩ се огъне под собствените си проблеми да не запееш друга песен. Надявам се, разбираш, че в един момент и те щи си поемат щетите от създалата се ситуация. Да не коментираме, че в момента наливат финансови средства в бездънна яма и няма кой да им връща парите.
  • 47 УСА боклук

    8 1 Отговор
    Какви прекрасни подаръци спретна Байдън на ЕС! Каква огромна благодарност изказват УСА лизачите от РБългария. Колко топло става в душата на Българина
  • 48 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "дед Мороз":

    По лошото е че няма хубави новини !Първо помисли колко хора измряха ,колко се пръснаха /няма да се върнат ,без дом без нищо ,започва от нулата в друга държава/.Типично по американски как са разгонвали индиянските племена от родните им места и са заселвали роби да работят ,населеноето се претопява ... !Отново колония дали руска дали американска ,там няма да са свободни и плюс парите които трябва да се връщат !
  • 49 щото са материал

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Соваж бейби":

    На кой му трябват някакви навлеци. Украинците са за материал на бойното поле, това е цената. Имат си достатъчно латиноси. Не чакай от САЩ да проявяват съпричастност. Украинеца трябва да си знае мястото, това е.

    Коментиран от #51

  • 50 Некой си

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Верно ли":

    Верно бате, верно. Има и още. Най-големите китайски превозвачи на руски нефт, като Чайна Коско Шипинг, от източните пристанища са отказали да превозват руски нефт по трасетата за Китай и Индия. В следствие на което дневния износ от тези терминали е паднал почти три пъти- от 1,14 млн барела до...410 000. Честито на печелившите. Няма да ти казвам на колко е паднал превоза в Черно море и Балтика, че може да свършиш със себс си..
  • 51 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "щото са материал":

    Разбирам ,все пак това са човешки животи и съдби ?Хората са запалени от симпатия по Русия и САЩ ,сигурна съм че малко виждат реалноста .Тези хора с дом ,работа що горе живееха някак си ,сега и това няма ?С Русия поне живяха в къщи и работиха сега ?Колкото и да са писнали на Европа заради хотелите и помощите ,все пак в един момент това ще свърши и тези хора нямат нищо ?
  • 52 ФАКТИ?

    7 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПУСНЕТЕ ВИДЕОТО О ОБРЪЩЕНИЕТО НА ДЪРТИЯ КЪМ ЗЕЛЕНИЯ. ВЪВ НЕГО ТОЙ КАЗВА НА ЗЕЛЕНИЯ "БЕЛЕНСКИ" А НА УКРАИНСКИЯ НАРОД "ИРАНСКИЯ НАРОД"
  • 53 Лимонаденият Джо

    4 0 Отговор
    Комедията продължава с най добрия Малоруски и най забавния Щатски комедиянти на гърба на целият свят!
    Иначе светът продължава да се къпе в лъжите на савремеето ни и при това толкова наивно, че нищо не му пречи да се самопогубва доверявайки се на своите безкръвни господари!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Само половината

    1 3 Отговор
    да дадат на Украйна и с Русия е свършено. Копчетата доставени от ленд-лиза били 257 723 498 бройки. Освен копчета, до края на септември 1945 г. СССР получил:
    Самолети – 14 795; Радарни установки – 2 626; Танкове – 7 056; Джипове – 51 503; Камиони – 375 883; Мотоциклети – 35 170; Трактори – 8 071; Оръдия – 8 218; Картечници – 131 633; Взривни вещества – 345 633 тона; Строително оборудване - на стойност 10 910 000 $; Железопътни вагони – 11 155; Локомотиви - 1981; Товарни кораби - 90; Кораби за борба с подводници - 140; Торпедни катери – 197; Фрегати – 28; Подводници – 105; Корабни двигатели – 7 784; Продоволствия ( консерви ) – 4 478 000 тона; Машиностроително оборудване – на стойност 1 078 965 000 $; Стомана – 2,3 милиона тона ( това количество стомана е достатъчно за изработването на 70 000 танка Т-34 ); Цветни метали – 802 000 тона; Нефтопродукти – 2 670 000 тона; Химически вещества – 842 000 тона; Памучно-хартиени изделия – 106 893 000 кв.ярда
    Кожи – 49 860 тона; Автомобилни шини – 3 786 000; Полеви телефони – 245 000 ( телефони всичко - 423 000 ); Армейски ботуши – 15 417 000 чифта;
    СССР получил от ленд-лиза 622,1 хиляди тона железопътни релси ( 56 % от собственото си производство ) 1900 локомотива ( 2,4 пъти повече, отколкото СССР е произвел през годините на войната ) и 11075 вагона ( повече от 10,2 пъти ). Именно ленд-лиза станал основата на цялата логистика на Червената Армия.

    Коментиран от #64

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ФАКТИ?

    6 0 Отговор
    А ДО НОВА ГОДИНА ПУТИН ЩЕ ИМ СТОВАРИ СУМА ТИ КИНЖАЛИ КАЛИБРИ КАТО ПОДАРЪЦИ.
  • 61 ФАКТИ?

    4 0 Отговор
    МНОГО ВИСОКА КАТЕДРАТА БЕ.
  • 62 Бум бум

    4 0 Отговор
    "БЕЛЕНСКИ" И "ИРАНСКИЯ НАРОД".
  • 63 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Защо, разходите за Афганистан ефективни ли бяха? Тук ще бъде двойно по-лошо! Тръмп ще им набие обръчите! Сега му създават проблеми с цел да го спрат за изборите,но това няма да ги огрее! Страх,лозе пази! Но ще има одити и съдилища за демократите!

    Коментиран от #67

  • 64 Съюзник

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Само половината":

    Помощ безспорно е имало. Онова, което обаче е трябвало на СССР за победата е било многократно повече. Войната е изнесена и спечелена благодарение на 2 авангардни за времето си оръжия съветско производство: Реактивна система за залпов огън (РСЗО)- БМ-13 „Катюша" и Танк Т-34

    Коментиран от #68, #69

  • 65 Да питам...

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Верно ли":

    Я сега да видим чий пръсти са в контакта...( цИТИРАМ ДОСЛОВНО)..На Русия остнаха всичко на всичко четири държави, които купуват( все още) руския нефт- Индия, България, Китай и Турция. подредил съм по количествата, доставени от 5 декември до 17 декекмври т.г- Индия- закупила и доставила за периода 2млн тона( данните са дадени в тонове), България- закупила и доставила в Порт Бургас за същия период- 800 000тона и Китай и Турция закупили за същия период по 140 000тона..та кой викаш е бръкнал в контакта.
  • 66 БайГън

    1 1 Отговор
    Ще го повторя,понеже админиите са много чувствителни.Та,както казва Шрек,подарък "Чувал,пълен с .ръдня" Това е подаръкът на Дж за Коледа на ВлЗ
  • 67 Мечтай си

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Перо":

    Тръмпи никога няма повече да припари до бялата къща. Той беше идиот, остана си такъв, който се заиграваше с привържениците на разни конспиративни теории. Дори самият той беше такъв привърженик. Съд ще има за пудинг и компания. Дали ще бъде Байдън главният обвинител или неговият приемник няма значение. Руснаците сами са си виновни. Кьорав карти не играе.
  • 68 Погледни

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Съюзник":

    количествата, а това е само помощта от САЩ, давали са още Великобритания и Канада. Дори Сталин е казал, че без тази помощ щяхме да победим немците след 1,5 години, но той не е съобразил, че дотогава англо-американците щяха отдавна да са на границата с СССР. Щеше да има атомче за Берлин, а и в готовност за Москва. Нямаше да има социалистическа система, СИВ, Варшавски договор.
  • 69 Ти не уби бе

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Съюзник":

    Вече на безаналоговите така ли викали - авангардни. Токова са авангардни, че швабите още от 1937 имат образци ракетни системи за залпов огън - т.нар. небелверфер. Толкова е авангарден т34 че самите руснаци му дават между 300-400 мото часа. Сиреч иде тъкмо на фронта и я го гръмнат, я се развали поради дефектите от производство. Токова е авангарден този т34 че бронираните плочи са се пръскали дори и при попадение на 37 ММ бронебоен снаряд от германското оръдие пак-37. Чак когато британците им дават по програмата за помощ бронирани площи, които руснаците изучават, чак тогава т34 става за нещо. Но това е чак през 1942. За предния люк на механик -водача, които се явява слабост в конструкцията няма да говорим. Няма да коментирам и окачването на т34, което е на американския конструктор Кристи. Само да ръсим тъпизми без нещо малко да сме прочели, не става. Из другите форуми може и да минава, тук не