Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Декември, 2022 19:28 1 714 61

Зеленски и Байдън - единни срещу руската агресия

  • володимир зеленски-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • агресия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • нато

Германия също би могла да предостави ракети „Пейтриът“ на Украйна

Зеленски и Байдън - единни срещу руската агресия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Това със сигурност не е обикновена визита зад граница. В разгара на новата фаза на ескалацията на руската агресивна война срещу Украйна, Володимир Зеленски неочаквано напусна страната за кратко - за пръв път от началото на войната преди повече от 300 дни. Президентът на Украйна се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. По време на разговорите с президента на САЩ и после пред Конгреса, той призова Вашингтон за повече помощ за Украйна. Политическа, но най-вече военна - така че Киев да продължи да се защитава ефективно срещу руската агресия.

Поради застой на южния и източния фронт, Русия сега систематично унищожава енергийната и водна инфраструктура на Украйна. Хиляди хора са без електричество, отопление или вода в средата на зимата. А руските ракети, снаряди и дронове удрят не само критичната инфраструктура, но и домовете на хората - в цялата страна. За Украйна и украинците това е въпрос на живот и смърт.

Още новини от Украйна

Зеленски демонстрира увереност

Украинският президент е под невъобразимо напрежение. То се усети и по време на визитата му във Вашингтон. Но Зеленски демонстрира увереност. "Украйна не се е пречупила. Жива и здрава е”, може и ще надделее в тази война, ако продължи да бъде подкрепяна от съюзниците си. Това беше посланието на Зеленски за Конгреса, където речта му беше последвана от бурни аплодисменти. Знак за обединение и решителност - насочен основно към Москва. САЩ и съюзниците им продължават да подкрепят Украйна. Русия няма да успее да постави разделителна линия между Киев и партньорите му.

За Украйна е ясно, че Съединените щати са най-важният ѝ международен поддръжник. От първия ден на войната САЩ поеха лидерската роля с администрацията на Джо Байдън. Без лидерството на САЩ, помощта за Украйна от останалите държави едва ли щеше да е толкова непоколебима. Най-вече що се отнася до доставките на оръжие. Стратегически партньори в Европа, като Германия, неведнъж са се колебали по този въпрос. И още го правят. Много държави могат да са категорични само ако САЩ прокарат пътя.

Сигнал за САЩ и Европа

Въпреки това и в САЩ, най-вече сред републиканците, се надигат гласове, които биха предпочели парите, изпращани за Украйна, да се пренасочат към вътрешни инвестиции. Джо Байдън и администрацията му твърдо застават зад Украйна. Но те също са под напрежение след междинните избори през ноември. Американският конгрес трябва да гласува съвсем скоро за изпращане на още 42,3 милиарда долара хуманитарна и военна помощ на Украйна. Това, че Зеленски беше изпратен с такива бурни аплодисменти от американските народни представители, е добър знак.

Украинският президент не се изправи пред Конгреса в САЩ, за да го моли. Зеленски е наясно, че нито САЩ, нито която и да е европейска нация ще се намесят пряко с жива сила във войната на Русия срещу Украйна. Байдън открито го заяви и на пресконференцията след срещата си със Зеленски.

Отбранителни системи, ракетни установки, боеприпаси и друга военна техника ще бъдат доставяни на Украйна, докато тя се нуждае от тях. Но ракетните установки с по-голям обсег, които от Киев искат да получат, и с които ще могат да атакуват военните полигони, от които Москва насочва атаките си към Украйна, вероятно няма да бъдат предоставени от Вашингтон. Това също е резултат от посещението на Зеленски.

По-безопасно небе над Украйна

Вместо това Украйна ще получи още подкрепа за отбраната си. Вашингтон ще изпрати на Киев един зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът”. От Украйна, разбира се, биха искали да са повече, защото една установка ще бъде достатъчна само за подсигуряването на един голям град. Въпреки това, предоставянето на "Пейтриът” е повече от символичен акт - това е още една стъпка към обезопасяването на украинското небе. САЩ се присъединява към другите държави, които също осигуряват противовъздушни системи на Украйна - като германските "Ирис-Т” и самоходните противовъздушни установки "Гепард”, които вече спасяват животи в Украйна.

Реакциите на посещението на Зеленски във Вашингтон, които идват от Москва, са абсурдни. Доставката на една система "Пейтриът” не е ескалация. Това е подпомагане на отбраната на Украйна. А германското правителство трябва отново да помисли по този въпрос. Берлин обеща на Полша "Пейтриът”, които Варшава беше готова да предостави на Украйна. Но Германия не желаеше това да се случва.

Берлин не разполага с голямо количество такива системи. Но може да даде поне една на Украйна, която спешно се нуждае от тях. Както администрацията на Джо Байдън в САЩ прави всичко възможно, за да помогне на Украйна, така и Бундестагът би могъл да последва примера и да помогне за спасяването на животи в Украйна.

Автор: Бернд Йохан


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аржентински Москвич

    40 7 Отговор
    Тоя до Зеленского кой е!? Прилича на Робърт ДеНиро в "Казино". Същият брутален мафиот, и лукаво подсмиване.

    Гласуваха $45 млрд, от които я 5 стигнат до фашистите на фронте. Останалото по джобовете на Джоузеф, Чък Шумер, Нанси, Зеленского и компания.
  • 2 Последния Софиянец

    30 7 Отговор
    Страшен дует!ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #58

  • 3 Владолф Путлер

    11 43 Отговор
    Ужас! Вече никой не се съобразява с мен. Каква я мислих каква стана.
    Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като моя идол Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз.

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Делю Хайдутин

    33 6 Отговор
    Краставите магарета през девет баира се надушват.

    Коментиран от #19

  • 6 Петьо Петров

    31 7 Отговор
    Зеленски или Байдън?
    Все по-често ми задават въпрос в отговор на коментарите ми, защо всички бягат на Запад, а не на Изток. Към тяхната Света извратена обител страната на Свободата или към васалните територии. Мечтатели винаги ще има, разочаровани от мечтите си също. Демокрацията има нужда от тях и им показва кокалче по телевизора, а гладните и свободолюбиви наивници го захапват. По-умните успяват да се покатерят малко в ешалонираната сълбица на пирамидата на Маслоу, останалите се примиряват, че са свободни да карат камиони или да мият чинии. Ние, глупавите според тях си оставаме в държавата. Тукашните покемони по телевизора ни убеждават колко е сладка общата свобода. Както казваше покойният Петко Бочаров:- Да, ама не! И:- Дрън, дрън, ярина. Мара общата не е моята Мара. Ние българите сме хора стъпили здраво на твърдата земя и реалността. Не броя децата, те ще пораснат и поумнеят Искаме си нашата държава и нашата свобода. Не чуждата, нашата. Искаме си икономиката, селското стопанство, животновъдството, армията... искаме си нашето, за чуждо не ламтим. И който не му се работи тук за благото на държавата, да бяга на запад мислейки за собственото си благо. Българският народ е корав, ще оцелее и без алчни хрантутници.
    Бягай, Форест, бягай! Дедите ни за теб са умирали в името на САЩ!
  • 7 марионетка

    22 7 Отговор
    и кукловод, невероятно жестоки...
  • 8 ханс

    21 6 Отговор
    Айде пак тоя парцал ни пробутват!
  • 9 @@@@@

    29 6 Отговор
    САЩ очакват неприятна „изненада от руснаците“ при доставката на Patriot в Киев, – Advance
    Евентуалните доставки на американски системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна ще позволят на руските специалисти да ги изучават „отблизо“ в бойни условия, пише Антун Роша, колумнист на хърватския вестник Advance.
    „След като тези зенитно-ракетни системи се появят в Украйна, приоритет за руските сили ще бъде да ги унищожат. Освен това те ще се опитат да разберат някои подробности за тях. Американците, разбира се, по никакъв начин не са доволни от подобно изследване „отблизо“, отбелязва авторът. 
    Според колумниста, поради своята специфика, системите за ПВО от този тип са ефективни за защита например на една военна база, но едва ли ще могат да покрият толкова голям мегаполис като Киев. В Саудитска Арабия американските патриоти не се представиха добре по време на ракетни дуели с йеменските хуси, припомни Роча. 
    Според журналиста доставката на системи за ПВО по-скоро би демонстрирала лоялността на Вашингтон, отколкото да направи повратна точка във военните действия.
  • 10 007

    9 31 Отговор
    Единни спряхме Хитлер. Единни ще спрем и путлер!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 11 Да да

    12 5 Отговор
    Си ще корегирай и двамата 100% а Ким може да ги закрие Америка завинаги ,той не крие плановете си с дългите рекетки
  • 12 Дон Курлеоне

    20 4 Отговор
    Хубаво е, че вече не отричат прокси войната на Америка срещу Русия
  • 13 Дуплика

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    По смешно изказване от твоето няма ,даже житните няма да го изрекът ако могат .Подпримат
  • 14 Пор Чвор

    24 6 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Ма те руснаците спряха Хитлер бе джони, ти къде се буташ. Сега пак спират фашизма, отново спонсориран от сащ

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    13 5 Отговор
    Осведомителните агенции съобщават че Зеленски е обещал пълната подкрепа на
    агресията на Съединените щати от страна на Украйна във войната срещу Русия
  • 17 $3$3$3

    9 5 Отговор
    Зеленски в САЩ не успя да постигне важна цел - Washington Post
    22.12.2022 г. - 10:36 ч
    Украинският президент Володимир Зеленски досега не е успял да получи от Съединените щати доставка на по-модерни оръжия за настъпателни операции срещу Русия, пише Washington Post.
    Според изданието представители на Пентагона са казали на украинския лидер, че въоръжените сили на Украйна разполагат с достатъчно танкове, а американските M1 Abrams, които той поиска, са твърде трудни за поддръжка и експлоатация.
    „За Зеленски беше важно да използва харизма, за да предаде на американските законодатели, че конфликтът в Украйна наистина е борба за демокрация.
    Всичко обаче сочи, че едва ли е успял в това. Поне в краткосрочен план", каза високопоставен служител на Белия дом", според изданието.
  • 18 един от многото

    11 4 Отговор
    Сестро от Америка , а тези двамата няма ли ги намери Исус?
  • 19 В случая

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Се надушват през девет морета
  • 20 Разпутина

    5 8 Отговор
    Всичко руско е Боклук само Фиктаторите са им на ниво
  • 21 Така така

    6 12 Отговор

    До коментар #14 от "Пор Чвор":

    Спряха го на източния фронт, но докато на западния съюзниците го бяха попукали. Да не говорим, че ако не беше пряката логистична и военна помощ на американците не се знае дали щяха да го спрат. Отделно от това преди да ги нападне Хитлер и Сталин са бели съюзници, но Хитлер се е полакомил и е нападнал и съюзника си.

    Коментиран от #23, #35, #38

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Боже боже

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Така така":

    Кой ти напълни главата с тези нелепици

    Коментиран от #24

  • 24 Така така

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Боже боже":

    Кое е нелепица? Това са историческите факти. Дали се харесват или не на някой и как той изкривява историята е друга тема.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Яне Сандански

    9 6 Отговор
    Факти задавате ли си един прост въпрос: Ако всичко беше наред ,Зеленски нямаше така спешно да отиде в САЩ за 24 часа и да се върне обратно или вас ви интересува само пропагандата ? Германия също има това старо желязо което Сащ уж ще им даде ,но защо и всички западни медии мълчат? Какво не е наред,ще го обясните ли вие на публиката си? Ако аз го направя ще ме изтриете ,за това обяснете на читателите си какво не е наред.
  • 27 Бидон Рептилов

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Владолф Путлер":

    С теб се съобразяват всички ,но с мен само васалите ми от 40 държави .Как ги омагьосваш ,че мен от всякъде ме отбиват ?
  • 28 Пешо

    8 5 Отговор
    Не се притеснявайте ,Китай и останалите партньори подкрепят Русия с финанси и военни средства нищо че отричат официално и за това ги е старах на колективния запад ,че ще изгубят войната Русия няма да се предадае
  • 29 Хаха

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Така така":

    Краварите снабдяват червената армия с оръжия след Сталинград и откриват 2-ри фронт за да не стигнат Ла Манша, където да издавят Вермахта! Отделно Хитлер не напада СССР сам, а в коалиция с цяла Европа - съюзи армии от Румъния, Италия, Унгария, Австрия, Финландия, Испания, десетки хиляди доброволци от Франция, Прибалтиките, Чехия и Украйна. И с активната логистиката от България, Дания, Швеция, петрола от Норвегия! Сега ти отречи тези Исторически факти, троле!

    Коментиран от #33

  • 30 Реалист 6548

    5 5 Отговор
    Слава на Бога най сетне Патриоти пристига в Украйна треперете рашисти сатанисти края ви идва. Слава на на Господ Исус Христос края идва най после гнусния Путин е Аут

    Коментиран от #32

  • 31 Гнили мозъци

    6 3 Отговор
    Двамата и по друго си приличат, друсат се. Единият от Паркинсон, а другият по колумбийски.
  • 32 Хаха

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Реалист 6548":

    Тия Пейтриотите да не са от "Междузвездни войни"? Много филми гледаш! Те не могат на СА срещу хусите от Йемен, атакуващи ги с допотопни дронове да помогнат, камо ли срещу Кинжал и Калибър! Ще се изложат, като химърси, байрактари, джавелини, ститгъри и пр. фойрверки, полуефективни срещу сватбари в Ирак и козари в Афганистан!
  • 33 Така така

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хаха":

    Логистика от България това направо е смешно. Каква логистика изобщо е можела да предостави тогава България? Това че сме бели в съюз със нацистите е исторически факт, но с какво сме им помогнали и колко е нещо съвсем друго. Много страни както и ние сме принудени да сключим съюз с тях. За това си действие плащаме солено. Да не говорим за бомбардировките и жертвите и разрушенията в нашата страна. За след военните последици изобщо няма да повдигам темата.
  • 34 Да бе да

    7 4 Отговор
    Двама военнопрестъпници,хвани единия блъсна другия. Кръвожадни идиоти! Ще затрият украинският народ.
  • 35 Учете я тая история бе

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Така така":

    Американската помощ за Съветския съюз по време на всв,е капка в морето!По голямата част от нея е потопявана от германски подводници и кораби.Малкото,което е стигало до Русия е било прекалено малко за да окаже каквото и да е въздействие във войната!!! И още:Който се опитва по какъвто и да е начин да омаловажава победата на Съветския съюз по време на ВСВ,го прави с користна цел!!!

    Коментиран от #37, #39, #43

  • 36 Мим

    4 2 Отговор
    Най голямата грешка на Путин е,че не унищожи ж.п.транспрта им,а и метрото.Ако това направеше,което все още е валидно,зеления ще не ще,ще клекне...
  • 37 Какво им обясняваш

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Учете я тая история бе":

    на простите щатски подлоги. Те четат американските пропагандни книжки като библията. А за исторически документи не са и чували.
  • 38 Малка корекция

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Така така":

    Западняците не са били никакви съюзници на СССР през втората световна. Финансирали са Хитлер, а Червената армия е трябвало да се сражава срещу цяла Европа и Япония. През това време САЩ и Великобритания са гледали сеир и са открили втори фронт в последния момент, за да не се развее червеното знаме и в Париж.

    Коментиран от #42

  • 39 Така така

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Учете я тая история бе":

    Никой не омаловажава победата, но тя не е само на Съветския съюз, а е на Съветския съюз и съюзниците над нацизма. Ролята на американските помощи изобщо не е толкова малка, напротив в критичния момент тя е спасителна, но това се премълчава поради идеологически причини от влата след войната. Историята трябва да се учи действително , но не само от съветските учебници. Ако нямаше едновременно действие от всички срещу нациското зло резултата едва ли щеше да е този и света нямаше да го чака нищо добро. Сега нещата са антологични, но ролите са разменени защото тумора на путлеризма в момента е същия като този на нацизма по времето на втората световна война.

    Коментиран от #40

  • 40 Не се превъзбуждай

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Така така":

    И тогава, и сега, нацисткото зло е творение на САЩ и Великобритания.

    Коментиран от #45

  • 41 пешо

    3 4 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ
  • 42 Така така

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Малка корекция":

    Глупости на търкалета. Втората световна воина не започва с нападение над Съветския съюз, а с окопацията на една независима страна от Хитлер. Това не ви ли навежда на определени аналогии? Тези които са седели и са гледали сеир са не други, а съветския съюз защото Сталин е подписал договор с Хитлер. Когато Великобритания води война източния фронт го няма Хитлер и Сталин са си дружки и си траят. Когато Хитлер завладява цяла еврипа поради бездействието на тези които не са засегнати пряко в момента ви повярва, че може да завладей и света и насочва апетита си към Съветския съюз нарушавайки договора със Сталин. Така се появява източния фронт, но това не е в началото на войната.

    Коментиран от #44

  • 43 Перко

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Учете я тая история бе":

    Караш ни да учим история ,а ти я тълкуваш както ти изнася.Америка не помогнала на ссср,защото повечето от корабите им с помощ били потопявани от немците ...Е това липса на желание ли е или на възможност.Сега с Украйна е обратно-имат огромни възможности да помогнат ,но нямат особено желание.
  • 44 Бабини деветини

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Така така":

    По-добре кажи как завършва втората световна война. С погром над Европа и възход на САЩ. Това навежда ли те на някакви аналогии? САЩ си въртят старите номерца, европетата блеят.

    Коментиран от #49, #52

  • 45 Така така

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Не се превъзбуждай":

    Нацисткото зло тогава и путлериското днес не са творение на други държави , а на самото общество в страните където възникват. Тоест нацисткото на германското общество което допуска диктатора до властта и му позволява да я узурпира, а путлириското на руското общество което позволи наличието на Путлер.

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    0 2 Отговор
    Заглавие като от Работническо дело.
  • 48 Пешо

    2 2 Отговор
    Слава на Украйна
  • 49 Така така

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бабини деветини":

    Погрома в Европа е защото войната се води тук, но затова няма вина САЩ, а отделните европейски страни които допуснаха Хитлер да ги завзема една по една докато другите си траят. Ако единия фронт срещу него беше факт още след първото посегателство нямаше да си стигне до това. На диктаторите не трябва да се позволява нищо при тях отстъпки не трябва да има. Ако света си беше научил урока не беше си затворил удобно очите за действията на Путлер в Украйна през 2014 година сега нямаше да има война. За радост сега демократичния свят не си затвори така бутално очите и на Путлер няма да му бъде позволено да подалжи с имперските си стремежи.

    Коментиран от #51

  • 50 Артилерист

    2 2 Отговор
    Между нацисти и варвари няма разлика.
  • 51 Нищо подобно

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Така така":

    САЩ финансират фашистка Германия. А европейските страни са си трайкали, защото лешоядите са се надявали психопатът Хитлер да унищожи СССР. Доказателство затова е че всички от сърце му оказват военна подкрепа с жива сила, когато открива източния фронт. Чест прави на България, че е изключение и че е единствената страна с Дания, която не изпраща евреите си на курорт в пещите на райха.

    Коментиран от #53

  • 52 Перко

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Бабини деветини":

    Мен ме въвежда на някакви аналогии.Както Сталин зароби източна Европа и я обрече на застой,така путин се опитва да си направи свой ссср и СИВ и да властва.
  • 53 Така така

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Нищо подобно":

    Как САЩ са финансирали хитлеристка Германия ? Кога и с какво дай исторически факт, а не попа гадни твърдения. Не трайкали са си защото не ги е засягало пряко, а са се и надявали на парчета от съседните си държави, но сметките им излизат криви и те се превръщат в следващата жертва на Хитлер. За Съветския съюз никой не е мислил в началото на войната защото никой не е допускал, че цяла Европа ще бъде завзета за да може Хитлер да стигне до него. Да не говорим, че Сталин е подписал договор за ненападение с Хитлер и съответно на същия принцип и той си трае докато Хитлер безчинства в Европа защото това не го засяга ако той е гарантирал, че няма да го нападне. Обаче думата и договора с един диктатор има само стойността на хартията на която е написан. Това са големите поуки от втората световна воина, но те не са удобните за след военната власт навсякъде и за съжаление точно поради тази причина историята на някой места се изкривява и обществата там не си научават урока от войната. А днешните събития са следствие именно на тези не научени обществени уроци от тогава.
  • 54 Да дааа

    2 2 Отговор
    Размисли във фотото истината за двама пътника.
  • 55 Хи хи хи !

    1 2 Отговор
    И двамата са предатели на интересите на своите народи !!!!!!!
  • 56 Еврооеец

    1 2 Отговор
    Тия трябва на ги съдят във ХАГА .....за престъпленията които направиха и за злоупотреба със власт !!!!!!!
  • 57 Слепок

    1 2 Отговор
    Нормално е да се еднинни - единия с Алцхаймер а другия полуграмотен зелен потник. И на двамата дните са преброени ама тоя с потника ще има много да квичи накрая...
  • 58 Ганьоооо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И един размер памперси носят ;)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Цензура

    1 0 Отговор
    Единни са и то много. Инернет прегря от една снимка от гостуването на зеленото жyженце в САЩ, на която се вижда как палавият байдън го е хванал за гзът !!!! И то в присъствието на жена си, е, все пак без тя да види... хитрец е той !!!
  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ Е ПСИХОПАТ