Отидете към основна версия

4 218 50

Убит заради 20 евро: полицейското насилие срещу ромите в Гърция е сериозен проблем

  • роми-
  • гърци-
  • гърция-
  • полиция-
  • насилие-
  • убийство

16-годишно момче е убито при акция на гръцката полиция. Причината? Заредил е гориво за 20 евро, без да плати.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Горящи банкноти от 20 евро, снимка на млад мъж и отчаяни изражения: десетки роми протестират пред сградата на съда в Солун малко преди Коледа. За пореден път ром в починал в резултат от полицейска операция. И отново изглежда, че няма да има последствия за никого.

Убит заради 20 евро

Костас Фрагулис е само на 16 години, когато в началото на декември 2022 г. е тежко ранен от огнестрелното оръжие на полицай. Само няколко дни по-късно той издъхва в болница. Момчето е заредило бензин за 20 евро на бензиностанция в западен Солун и си е тръгнало, без да плати. Полицията, оказала се на мястото на инцидента, започнала да го преследва. След това един от служителите на реда го прострелял в главата.

След смъртта на Костас ромите в Гърция демонстрираха срещу полицейското насилие в редица градове. Някои от левите групи в страната подкрепиха протестите им . Но само няколко седмици по-рано - на 6 декември 2022 г., по улиците на Гърция излязоха много повече хора. Те почетоха паметта на 15-годишния Александрос Григопулос, който също бе убит от полицейски куршум на демонстрация в Атина през 2008 година. Но той не е част от ромската общност.

"Не можеха ли да прострелят гумите му?"

"Наистина ли трябваше да убият Костас за едни нищожни 20 евро?", пита Анджелики и клати глава. "Други хора, които не са роми, също крадат и не са убивани", казва тя. "Само преди година застреляха Никос. Трябваше ли да насочат пистолет към него? Не можаха ли просто да прострелят гумите му?", пита се жената.

Никос Сабани е живял само на няколко колиби оттук до миналия октомври, когато е застрелян при преследване с полицията. Днес той щеше да е на 19 години. По следите му са били седем полицаи, които са стреляли над 30 пъти. Подозирали са, че Никос и непълнолетният шофьор са откраднали колата, в която са се намирали. Янис, бащата на Никос, сега се грижи за съпругата и децата на покойния си син. Той разказва следната случка: "Онзи ден един полицай спря мен и съпругата ми, докато търсехме скрап край пътя. Попита ме как се казвам, а после разбра от името кой е синът ми. Каза ми, че Никос заслужава не 38, а 108 куршума."

"Това е расистко престъпление"

"Полицаят, който е застрелял Костас, е на свобода", разказва 45-годишният Янис Манцас. Докато не започне същинското дело срещу него, той няма право да напуска страната. "Това е всичко", ядосва се Янис. Решението на съда да пусне на свобода полицая още повече засилва възмущението на ромите.

Според Янис Манцас цялата операцията, при която Костас е бил смъртоносно ранен, е била напълно ненужна. "Служителят на бензиностанцията познаваше Костас, баща му и колата. Той щеше да получи парите си", посочва Янис. "Момчето не е избягало, защото е искало да измами със сметката, а защото не е имало шофьорска книжка." Манцас е сигурен, че полицията е щяла да действа по различен начин, ако Костас е бил "бял грък". "Това е расистко престъпление", убеден е той. "Полицията трябва да буде обучена по-добре."

Антициганизмът в гръцкото общество

53-годишната Джорджия Фасу от Каламата, Южна Гърция, смята, че зад случилото се стоят най-вече социални проблеми. Пенсионираната журналистка от години се води за правата на ромите в Гърция и край на стигматизирането. Тя посочва, че повече от 10 000 роми в страната живеят в лагери без течаща вода и електричество, въпреки че много от тях са гръцки граждани. Гръцката политика по-скоро насърчава подобно отношение. След като Никос Сабани бе застрелян миналата година, министърът на развитието Адонис Георгиадис поздрави органите на реда в Туитър. "Очевидно е, че полицаите са си свършили добре работата. Те са защитили собствения си живот и обществото. Браво", написа тогава министърът.

Автор: Флориан Шмиц

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: