Отидете към основна версия

4 741 71

Турция извежда войските си от Сирия

  • сирия-
  • турция-
  • русия-
  • военни-
  • изтегляне

Решението е взето на среща в Москва между министрите на отбраната на Турция, Сирия и Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министрите на отбраната на Турция, Сирия и Русия на среща в Москва се договориха за изтеглянето на турските войски от Северна Сирия, пише вестник "Ал-Ватан", позовавайки се на източници в Дамаск.

Според един от събеседниците на изданието резултатът от преговорите е „съгласието на Турция за пълното изтегляне на войските от окупираните от нея на север сирийски територии, както и потвърждението на Анкара за зачитане на суверенитета и целостта на Сирия ." На срещата е било обсъдено и изпълнението на сключеното през 2020 г. споразумение за откриването на магистрала М4.

Също така забранените в Турция формирования на Кюрдската работническа партия "са агенти на Израел и САЩ и представляват най-голямата опасност за Турция и Сирия", отбелязват събеседници на изданието.

За осигуряване изпълнението на постигнатите договорености се предвижда създаването на специализирани комисии, а при необходимост страните ще проведат нови срещи за по-нататъшна координация на действията, заключава изданието.

На 28 декември в Москва се състояха преговори между ръководителите на военните ведомства на трите страни. Това беше първата официална среща между представители на Анкара и Дамаск от 11 години насам. Както се посочва в руското министерство на отбраната, страните отбелязват конструктивния характер на диалога и необходимостта от неговото продължаване за по-нататъшно стабилизиране на ситуацията в Сирия и региона като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания