Отидете към основна версия

5 329 87

Филм за един от най-кървавите центрове за мъчения в Херсон (ВИДЕО)

  • херсон-
  • украйна-
  • русия-
  • филм

Автор е началникът на пресслужбата на Силите за отбрана на града

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дмитрий Плетенчук, началник на пресслужбата на Силите за отбрана на Херсон, направи филм за един от най-кървавите центрове за мъчения в Херсон, създаден от руснаците по време на окупацията на града. Според очевидци в него са били държани едновременно десетки хора, сред които жени и деца.

Показани са инструментите за изтезания, използвани от руснаците срещу украинците, по-специално противогаз, с който са предизвиквали задушаващ ефект, както и електрическа скара, която е причинила тежки изгаряния на задържаните украинци. В близост до камерата за мъчения е открито импровизирано погребение на цивилни, в което са преброени 31 тела.

Един от оцелелите, прекарал 2 месеца в камерата за изтезания, каза, че хората, които руснаците са довели там, могат условно да се разделят на три категории: на първо място, това са роднини на военни, служещи във въоръжените сили на Украйна, както и роднини на хора, преминали през Въолъжените сили на Украйна. Втората категория са местни бизнесмени, които са далеч от политиката, а имотите им са представлявали интерес за окупаторите. Третата категория са мотивирани граждани, патриоти на страната си, които не искали да се примирят с руската окупация и срещу тях руснаците използвали най-сложни мъчения, за да сплашат жителите на града.

Това е истинското „лице” на прословутия „руски свят”, който носи със себе си разруха и смърт, а негови постоянни спътници са насилието, терорът и безсмислената жестокост.

Филмът е предоставен на ФАКТИ от официални източници.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: