Отидете към основна версия

5 561 97

Руската армия и „Вагнер“ не могат да се разберат дали са превзели Соледар

  • соледар-
  • бахмут-
  • война-
  • вагнер-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

В града се сражават щурмови отряди, посочи руското военно министерство

Снимка: БГНЕС/ EPA

Боевете между украинските и руските войски в Соледар продължават, отбеляза днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС. Няколко часа преди това руската частна паравоенна групировка "Вагнер" заяви, че е поела контрола над източноукраинския град.

Въздушнодесантни части блокираха северната и южната част на Соледар. Руските въздушно-космически сили нанасят удари по крепостите на врага. В града се сражават щурмови отряди, посочи руското министерство в комюнике. Войските на Москва вече от седмици се опитват да превземат този малък град недалеч от Донецк, напомня агенцията.

Украинският град Соледар, за който в последните дни се водеха ожесточени сражения, е поставен под контрол на бойците на руската военна групировка "Вагнер", съобщи часове по-рано руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е ръководител на "Вагнер". "Подразделенията на частната военизирана компания "Вагнер" взеха под контрол цялата територия на Соледар", се казва в съобщение на Пригожин, качено в "Телеграм" от пресслужбата му. В него се уточнява, че в центъра на града са обкръжени вражески бойци и се водят сражения. Броят на пленените украински военни ще бъде съобщен по-късно.

Превземането на украинския град Соледар отваря за силите на Русия пътя към Славянск и Краматорск; то е преломен момент – "подготовка за освобождаването на цялата Донецка народна република". Това заяви днес по руската телевизия Денис Пушилин, и. д. ръководител на сепаратисткото формирование, чиято анексия Москва обяви през септември.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: