Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Януари, 2023 18:15 8 102 56

Ако Путин не се намеси, Пригожин ще бъде изхвърлен

  • вагнер-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска армия

Шефът на руските наемници ухажва Путин с успехи на бойното поле

Ако Путин не се намеси, Пригожин ще бъде изхвърлен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По време на упадъка на Съветския съюз Евгений Пригожин лежи в затвора за кражба. Сега, като основател на най-мощната руска наемническа група, той се бори за благоразположението на Владимир Путин, като претендира за победа, каквато рядко се постига на бойното поле в Украйна, пише БТА.

Целта му е да се възползва от успеха на неговата наемническа група "Вагнер", изтласкала тази седмица украинските сили от град Соледар, което съживи плановете на Русия да завземе по-голяма част от Източна Украйна след многобройни поражения.

В петък Русия обяви победа, но в събота Украйна заяви, че нейните войски все още се борят да задържат града, въпреки че според анализатори, работещи по открити източници на информация, силите ѝ вероятно са били изтласкани в покрайнините или изобщо са го напуснали. Ройтерс отбеляза, че не може да провери чрез независими източници ситуацията. Шейсет и една годишният Пригожин, подложен на санкции от Запада и вживял се в ролята на безмилостен патриот, позира за снимка в бойно снаряжение с хората си в солна мина в района на Соледар и заяви, че са я превзели сами.

Кремъл похвали "абсолютно героичните самоотвержени действия" на сражаващите се в Соледар, но в петък министерството на отбраната първоначално приписа победата на собствените си въздушнодесантни части, на ракетните и артилерийските си сили. Пригожин реагира гневно, като заяви, че руските официални лица не отдават дължимото на неговите сили. "Те постоянно се опитват да откраднат победата ... и говорят за присъствието на други неизвестни хора, само за да омаловажат заслугите на "Вагнер", възмути се той.

Часове по-късно министерството на отбраната отговори с изявление "изясняващо" ситуацията, в което се признава, че бойците от "Вагнер“, чиито действия то приветства като "смели", са били тези, които са щурмували града. След това Пригожин бързо започна да награждава своите хора със специално изработени медали в чест на "превземането на Соледар". Някои коментатори твърдят, че един ден Пригожин би могъл да стане министър на отбраната, но не е напълно ясно колко голямо влияние е спечелил бизнесменът от Санкт Петербург пред Путин, който е склонен да балансира между фракциите със стратегията "разделяй и владей".

Нов герой

Сергей Марков, бивш съветник в Кремъл, приветства шефа на наемниците, който ходи с бръсната глава, като "нов герой". "Пригожин също има недостатъци. Но аз няма да ви разказвам за тях. Защото Пригожин и "Вагнер“ сега са националното богатство на Русия. Те се превръщат в символ на победата", написа Марков в блога си, като заяви, че държавата трябва да им предостави повече ресурси.

Маргарита Симонян, главна редакторка на контролирания от държавата канал RT и близка до Кремъл, благодари на Пригожин за Соледар. Абас Галямов, бивш говорител на Кремъл, предположи в блога си, че Пригожин извършва ловки маневри, в случай че Путин отстрани 67-годишния министър на отбраната Сергей Шойгу, негов дългогодишен съюзник. В миналото Пригожин е омаловажавал идеята, че се стреми към издигане по стълбицата на официалната власт, но не е изключвал това категорично. Неговата пресслужба, както и Кремъл, не отговориха веднага на искането за коментар.

Путин е казвал, че "Вагнер“ не представлява държавата, не нарушава руското законодателство и има право да работи и популяризира своите бизнес интереси навсякъде по света. Един от военните блогъри, които помагат за формирането на мнението на руснаците за конфликта, оприличи Пригожин на римски центурион, получил лиценз да действа над и извън закона, за да постигне целите на Путин. Но Игор Гиркин, руски националист и бивш офицер от Федералната служба за сигурност, който помогна за стартирането на войната в Донбас през 2014 г. и е под санкциите на САЩ, заяви, че Пригожин нехае за живота на своите хора.

Той се подигра на Пригожин, че е награждавал с медали за превземането на нещо, което според него представлява "едно голямо село", и заяви, че назначаването тази седмица на висш руски генерал, съюзник на министъра на отбраната, да контролира кампанията в Украйна, е заплаха за Пригожин. Новият командващ ще се стреми да премахне натиска върху министъра на отбраната от страна на критици като Пригожин и само пряката намеса на Путин може да го спаси. Ако Путин не се намеси, "Пригожин ще бъде изхвърлен от политическата и военната сцена", прогнозира той.

Пригожин, наричан от западните медии "готвача на Путин", защото някога ръководеше плаващ ресторант в Санкт Петербург, където Путин се е хранил, има какво да спечели или да загуби. Той трябва да обмисли собственото си бъдеще в тези бурни времена, както и търговските интереси на "Вагнер", която според руски официални лица има военни и минни договори в Африка, а действа и в Сирия. Пригожин има също огромна компания за кетъринг, която обслужва държавни структури, както и ферми за тролове и медии. "По същество той е частен бизнесмен, който силно зависи от това как се развиват отношенията му с властите. Това е много уязвима позиция", казва Татяна Становая, основател на аналитичната фирма R.Politik.

Неуточнени механизми за контрол

Русия е позволила на Пригожин да вербува в нейните затвори за нуждите на "Вагнер" десетки хиляди осъдени, чиято жива сила наброява 50 000 души според американски служители, и го остави да оборудва групата с танкове, самолети и системи за противоракетна отбрана. Освен това е стояла безучастно, докато той понякога е отправял сквернословни критики към висшия команден състав, въпреки че някои западни военни анализатори предположиха, че назначаването на най-висшия генерал за командващ войната в Украйна е имало за цел да балансира влиянието му.

Преди нахлуването на Русия, нещо, което Москва нарича "специална военна операция", Пригожин отричаше връзката си с "Вагнер“. През септември той заяви, че е основал наемническата група през 2014 г. Въпреки на моменти публично обтегнатите си връзки с руското министерство на отбраната, някои западни военни анализатори подозират, че "Вагнер“ е тясно свързана с ведомството.

Някои критици на Кремъл заявиха, че съществува риск "Вагнер“ един ден да се изплъзне от контрола на Кремъл. Близък до руските власти източник, който отказа да бъде назован, защото не е упълномощен да говори пред медиите, заяви, че Кремъл гледа на Пригожин като на полезен действащ фактор, но разполага с неуточнени възможности за контрол по отношение на лидерите на въоръжени групи. "Има таван (на растежа) и механизми, действащи за това", каза източникът, който отказа да предостави повече подробности.

Автор: Пламен Йотински


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    34 18 Отговор
    Нали Пригожин беше едва ли не дясната ръка на Путин? Нещо пак сте дращили за самото дращене.
  • 2 Сатана Z

    20 26 Отговор
    Пригожин ще е наследникът на Путин.

    Wagner Group ☠️
  • 3 Реалист

    30 42 Отговор
    В момента, в който Путлер не е на власт (убит или самоубит), цялата паплач около него ще бъде ликвидирана . Няма да изкарат и седмица.

    Коментиран от #17, #32

  • 4 9689

    23 12 Отговор
    Що не напишете нещо такова за нашата мутра-Боко-тиквата който не може да бъде стигнат от Пригожин и с ракета.
  • 5 Психиатър

    31 22 Отговор
    Физиономия на типичен масов убиец психо. пат

    Коментиран от #28, #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 историк

    35 6 Отговор
    той и буци лежа за кражба на фиат типо в унгария и квооооо
  • 8 Русофил

    19 17 Отговор
    ПирожкинРус ще бъде първата отцепила се от Русия държава.
  • 9 Соледар,18.23. ч.!

    18 20 Отговор
    90% от Вагнеровци са ГРУЗ 200 !

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Петьо Петров

    18 17 Отговор
    Не знам задавате ли си въпросът защо основното мото на демокрацията е "Свобода"? Трябва да сме свободни и да се борим за свободата си. Нима ние не сме свободни? Под робство ли сме или сме си обикновена зависима колония? Ако сме наистина свободни, значи сме щастливи и няма нужда да се противопоставяме на собственото си щастие? Трябва ли да се борим за чуждите свободи? Дали те разбират нашата свобода? Всеки си има собствена представа за свободата.
    В случая да помагаме на Украйна да умира за свободата си, пращайки им пари и оръжие, не е правилно. Всички го знаят, но лицемерничат в името на поликоректността. Ако има наистина желаещи да се борят за свободна Украйна, нека наистина се борят и да дадат кръвта си за нея, иначе от екрана сме големи защитници.
    Даваме ли си сметка изобщо, че се мразим взаимно заради онези, които днес са в Давос. Мислите ли, че им пука за Украйна или за вас? Мне, ние ще сме следващите "герои" паднали в името на тяхната собствена свобода..."елитарната". Ще бъдем ожалвани в техните медии за сметка на жестоките "орки". А орките са филмови същества, плашещи непобедимите малки герои в които ще бъдем превърнати.
    И тук трябва да си зададем въпроса, ние малки непобедими мъртви герои ли искаме да бъдем или свободни хора в свободна България?

    Коментиран от #19, #21, #46

  • 12 007

    16 9 Отговор
    Казана в Ада го чака зареден, само пали клечка и ще ври цяла вечност. 🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #36

  • 13 Хахаха

    16 9 Отговор
    Кой е този ,,експертът" по Вагнер, Путин и Русия?
  • 14 ГЕРПЕРЧЕТО

    14 17 Отговор
    пишете,пишете глупости и дърпайте дявола за опашката,след украйна,полша и румъния е наш ред
  • 15 Бесен- _Язовец

    14 15 Отговор
    Това БТА е такъв упадък на българския журналистически профанизъм
  • 16 За руZZия с любов

    24 18 Отговор
    „Длъжен съм да изкажа своя печален поглед към руския човек – той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действията, а с думите“. (И.П.Павлов).

    „Руската държава се е настанила върху народа като окупационна армия“. (Херцен).

    „Народ, който ненавижда волята, обожава робството, обича веригите на своите ръце и крака, грозен физически и морално… готов във всеки момент да угнетява всички и всичко“. (Шмелев).

    „Народ, който блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение“. (Достоевски).
    „Не народ, а скот. ове, мръс. ници, дива орда, душегубци и Zлодеи“. (Булгаков).
    „Най-важният забележим успех на руския народ е неговата садистична жестокост“. (Горки).

    Коментиран от #27

  • 17 Хахаха

    11 16 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Путлер не е руска фамилия. На теб ти харесва да ти звучи фамилия по този начин ли? Тъгуваш за своя кумир Хитлер ли?
  • 18 Кошмари в кухнята

    16 11 Отговор
    Пригожко ще налапа черпака!
  • 19 Въпросът

    12 11 Отговор

    До коментар #11 от "Петьо Петров":

    който си задаваме е: как избяга от специалното заведение.

    Коментиран от #26

  • 20 Професора

    10 12 Отговор
    В БТА нямат 5 лв да пратят някой командировка превърнали са се в редакцията на вестник Стършел
  • 21 007

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "Петьо Петров":

    Кажи си направо кво ти тежи п0дл0г0 ала балист! Стига хаби мастилото. Обичам рашистките убийци и агресори точка. 🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦

    Коментиран от #54

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 От страни

    10 6 Отговор
    Заглавието не пасва на съдържанието. "Музикантите" на "Вагнер" имат доста по важни места на прилагане освен Украйна. Вижте кво става в Африка.
  • 25 хумористи анонимници на грант

    5 6 Отговор
    пламен йотински???? кой е па тоя???

    още не си дорасъл за водката на Путин и Пригожин, за сакето на Си, за ракъ на Ердоганя, и за българската народна ракия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сократ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Психиатър":

    А ти сигурно приличаш на мис вселена.
  • 29 ЧВК Вагнер

    7 15 Отговор
    В България на Евгени можете само да му свирите на флейтата. Разправят че българите били добри свирци имали опит 500 години и сега пак свирят на турците.

    Коментиран от #42

  • 30 Цончо

    1 16 Отговор
    Пригожин ще е следващия президент на Русия.

    Коментиран от #33

  • 31 Смешници

    5 5 Отговор
    Чудя се в този сайт как се назначават хора на работа,по какви критерий? Не желая да коментирам повече,защото е безмислено,но доста от хората все пак сме на ниво ,не всички сме на вашето ниско ниво.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 007

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Цончо":

    Не каза на коя от рассиите ще е президент. Те ще са поне 20-30 май!!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 34 Косово

    8 17 Отговор
    Путин е велик гросмайстор .Взети заедно Каспаров и Карпов не могат да го победят .Между другото Русия винаги е раждала мозъци в мисловната дейност,шаха в потвърждение .

    Коментиран от #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Преминаващ оттук

    8 9 Отговор
    БТА и вие ли взехте да правите анализи и коментари на нещо което въобще не разбирате. Защо си мислите, че хората които четат не виждат вашето грантаджийство и чий поръчки изпълнявате.
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 7 Отговор
    Слава на Украйна!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Реалист

    9 19 Отговор
    Спецназа от ЧВК Вагнер направи плановете на Рамщайнските професори за смях, не само Соледар ами и Бахмут следва Харков да бъде анексиран, а натовците се готвили за пролет смех.

    Коментиран от #49

  • 41 Фен съм му

    2 15 Отговор
    Мен Пригожката ме кефи. Казва си им в очите,че ще са месо за месомелачката. От такива трябва да се води Русия. Те ще имат да си воюват вътре в нея столетия наред. Всички други лъжат. Ще те сложиме точно тебе в тила. Ще пазиш там някакви деца в детска градина. И после мрънкат сложили ги били на първа линия. Да щурмуват минното поле..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 реру

    24 5 Отговор
    77% от затворниците вербувани от ЧВК Вагнер вече са ликвидирании - има потвърждение за това. Общият брой на „призованите за война” затворници е 38 244 души, а към 01.01.2023 г. „снети от отчет” са 29 543 души - това се равнява на това да бъдат убити, ранени, изчезнали или взети в плен. Официално амнистирани са само 106 души, което е 0,28% от общия брой. Това означава, че в момента шансът да се върнеш жив от Украйна като затворник в ЧВК "Вагнер" е по-малко от процент, като се вземат предвид грешките.

    Разбира се, трябва да се вземе предвид и паралелният бизнес с амнистията на Пригожин.
    Казват, че услугата струва само 300 000 евро...
  • 44 Пирожкин

    6 2 Отговор
    Гепиха ме да крада пирожки, бях глад маа му
  • 45 Надник

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "От статията":

    200лв са, не 10. Сигурно твойте са 10лв. и затова никой не те поглежда.
  • 46 Петьо,

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Петьо Петров":

    Браво!!! Отличен коментар.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Румен

    16 3 Отговор
    Снайпера го чака някъде тоя. Скоро ще чуете
  • 49 Бай Яни

    14 4 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    Нека първо да излезнат на светло от солните мини където са се ,,прегрупирали,, боевете за Соледар още продължавар, А иначе Тоя готвач е сано пионка в ръцете на Путин, тоя толкова е ,,бизнесмен,,колкото магарето е ЖРЕБЕЦ,... След смърта на Путин тез от ВАГНЕР ще изчезнат беследно.
  • 50 123

    3 5 Отговор
    Ай ся!? :) На единият ден Путин мрази този нацистоунищожвач, а на другия го обича :) Факти! Останете сами със себе си, че се оплетохте в лъжите си :)
  • 51 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 10 Отговор
    А бе гледайте да не ви погне.......
  • 52 ЦРУ

    9 2 Отговор
    Този е по-лесен от някои от приятелчетата му терористи. Оставили сме го, за да "утилизира" руЗЗкото общество, като го превърне окончателно в деградирала маса, водена от бивши затворници.
  • 53 ИНТЕРЕСНО.........

    4 2 Отговор
    .....КОЛКО МНОГО НЕЩА "ЗНАЕТЕ" ЗА ТОЯ ПРИГОЖИН , А ЕДНА НОВА СНИМКА НЯМАТЕ ДА МУ СМЕНИТЕ,......ТАЯ МИ ПИСНА !!!!!............КЛЮКАРИ......!
  • 54 Пловдив 1912

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "007":

    Грабвай си мешката и право в Соледар...хамериканците те чакат за подкрепление, много обичат такива силни и отдадени лизачи като теб...хамерикански нужник....
  • 55 Рико

    1 0 Отговор
    Колко е като брой ЛС, та чак "национално богатство"?
  • 56 Абе

    3 1 Отговор
    Какво ти ухажване, тоя направо се опитва да му седне на стола ! Ако успее, руснаците напълно заслужено ще получат още по-як, дори невиждан терор, и то най-вече по върхушката !
Новини по държави: