Отидете към основна версия

13 953 78

Този човек е предупредил Украйна за руската инвазия часове преди войната. Убит е дни по-късно от украинските служби

  • украйна-
  • война-
  • кирило буданов-
  • русия-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • денис киреев-
  • разузнаване

Украинският бизнесмен е убит, защото е шпионирал в полза на Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов е бил предупреден за плановете на Кремъл да превземе Киев от 45-годишния украински банкер Денис Киреев, който по-късно участва в преговорите между Украйна и Русия в Беларус.

Според The ​​Wall Street Journal Киреев е имал връзки в разузнавателните служби на двете страни, дълги години е сътрудничил с Руската федерация чрез финансови институции, а в замяна е получавал много пари. По-късно Киреев установява контакти с европейското разузнаване.

Личността на Киреев привлече Буданов и когато Русия започна да събира войски до границите на Украйна през 2021 г., началникът на службата го извиква при себе си. Според самия Буданов той се позовава на патриотизма на Киреев и го моли да използва своите финансови и разузнавателни връзки, за да проникне в руското разузнаване. През есента на 2021 г., когато американските военни и разузнавателни агенции започнаха да предупреждават за руската заплаха, Киреев научи от свои източници, че Москва се готви за нахлуване и е първият, който бие тревога в Украйна.

Следобед на 23 февруари Киреев предава нови разузнавателни данни на Буданов: Путин току-що е наредил нахлуване рано сутринта. Киреев знаеше и основната точка на атаката. Според Буданов съветът на Киреев е дал на Украйна няколко ценни часа да разположи войски, за да противодейства на руската офанзива, започнала на 24 февруари сутринта. По-късно Денис Киреев участва и в преговорите между Украйна и Русия за мирно решение, провели се в Беларус. Преговорите завършват без резултат.

През месец март Денис Киреев е убит. УНИАН съобщава тогава, че член на украинската преговаряща делегация е убит от Службата за сигурност на Украйна на 5 март. СБУ го подозира, че е бил руски шпионин. Според съобщения в медиите СБУ разполага с доказателства за предателството на Киреев, по-специално телефонни разговори.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: