Отидете към основна версия

1 850 12

Графити с надпис „Вагнер“ се появиха в Северно Косово

  • косово-
  • графити-
  • надпис-
  • вагнер-
  • русия

Косовската полиция започва разследване

Източник: БГНЕС

Графити с името на частната руска паравоенна група „Вагнер“ се появиха в Косовска Митровица и Звечан, които са населени предимно с косовски сърби, предаде КосоваПрес, като се позова на съобщения на полицията в северната част на Косово.

Косовската полиция уточни, че започва разследване, като определи случаите с графитите като „подклаждане на омразата и междуетническото разделение“. Към момента не е ясно кои са авторите на надписите.

Агенция КосоваПрес припомня, че по време на барикадите, издигнати от косовските сърби в Северно Косово през декември 2022 г., е имало и членове на групата „Вагнер“, предаде БТА.

Руската военна компания „Вагнер Груп“ е собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, за когото се съобщава, че развива дейност в десетки страни, най-вече в Африка, като си сътрудничи с правителствата за проруска пропаганда и за други военни и политически проекти, отбелязва Косовското радио и телевизия.

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли по-рано този месеца твърденията, че групата „Вагнер“ на Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, има присъствие в Сърбия, която е единствената европейска страна освен Беларус, която не се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Пригожин също заяви, че руската паравоенна групировка никога не е била в Сърбия и не е имала контакти със страната.

Миналата седмица в Белград се появиха графити с логото на групата, като същевременно се появиха и информации за реклами на „Вагнер“ в сръбската редакция на руския портал „RT“ („Russia Today“) за набиране бойци за Украйна.

По-късно сръбският президент Александър Вучич заяви, че Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби да воюват в руската наемническа групировка „Вагнер“ в Украйна. Сръбското законодателство забранява на сръбските граждани да участват в конфликти в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини