Отидете към основна версия

12 443 336

Путин твърди, че Русия все още не е започнала да воюва. Но и Западът още нищо не е започвал

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • нато-
  • танкове-
  • виталий портников-
  • леопард 2

Путин няма технологично предимство пред Запада, а следователно и пред украинската армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

“Леопардите” са само началото. Следват самолети?
© Виталий Портников

Месеци след началото на войната на Русия срещу Украйна, провала на неговия блицкриг и неуспешните битки на по-голямата част от страната, руският президент Владимир Путин каза, че неговите войски все още не са започнали. Сега знаем, че Путин е имал предвид истинска война с цивилното население, която Кремъл отскоро започна. Тя продължава и днес: върху украинските градове падат ракети, над тях летят ирански дронове... Но и Западът, както се оказа, още нищо не е започвал.

Дискусията за необходимостта от доставка на "Леопарди" на украинските въоръжени сили приключи не само с решението на Германия да прехвърли танкове, но и с разрешението на други страни от НАТО да направят същото. Това отваря пътя към създаването на същата танкова коалиция, за която говори полският президент Анджей Дуда. Президентът на САЩ Джоузеф Байдън също обяви, че Съединените щати ще доставят “Абрамси” на Украйна, въпреки че наскоро Вашингтон твърдеше, че тези танкове са трудни за управление и е малко вероятно да бъдат предоставени на украинската армия. Ръководството на западните държави подчертава, че доставките на модерни оръжия за Украйна ще продължат. Това, в частност, заяви президентът на Съединените щати, когато обяви решението да изпрати американски танкове на украинците.

Той припомни, че Путин е разчитал на умора и липса на единство в редиците на западните държави. Всъщност това винаги е била основната тактическа идея на руския президент - той ще надживее всички, западните лидери ще се уморят от конфронтация с него и ще търсят компромис, който да устройва Кремъл. Но войната промени всичко - точно това каза президентът Байдън в речта си.

Затова не е случайно, че веднага след решението за доставка на танкове на Запад започнаха да говорят за възможността за доставка на бойни самолети. Разбира се, засега това са само задкулисни дискусии. А федералният канцлер Олаф Шолц казва, че за самолети не може да става и дума. Но до съвсем скоро време западните лидери казваха същото и за танковете.

Ситуацията може да бъде напълно разбрана от гледна точка на класическата политика. Западът очаква с всяка нова доставка на оръжия за Украйна, с всяко ново „вдигане на летвата“ в Кремъл да започнат да разбират, че продължаването на войната срещу Украйна е безполезно. Но Путин, който винаги е действал чрез постоянно „вдигане на летвата“, за да сплаши опонентите, изглежда не забелязва, че вече не воюва срещу Украйна, а срещу целия цивилизован свят.

Руският президент продължава да се надява, че ще успее във войната на изтощение, въпреки че тази война изтощава не само Украйна, но и самата Русия.

В тази ситуация може само да се надяваме, че западните доставки на военна техника ще позволят на украинските въоръжени сили да започнат контранастъпление и да принудят руската армия да се изтегли от окупираните територии. Тогава, разбира се, ще възникне не само нова военна, но и нова политическа ситуация. И най-важното, Кремъл ще трябва да осъзнае безсмислието на нова офанзива срещу Украйна, за която Русия явно се готви.

Може, разбира се, да говорим за мобилизационните способности на Русия колкото си искаме, но Путин няма технологично предимство пред Запада, а следователно и пред украинската армия. Следователно единственото, което остава на руските лидери, е да заплашват с използване на ядрени оръжия в отговор на западните военни доставки. Това в разгара на дискусията за “Леопардите” направиха заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев и председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, който въобще се закани да унищожи целия Запад.

Но тези заплахи приличат повече на истерия, отколкото на политика. Пък и на Запад, изглежда, вече са свикнали с тази истерия, адаптираха се, защото решението за танковете беше взето веднага след новите руски заплахи.

Източник: vot-tak.tv

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 173 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: