Отидете към основна версия

4 569 92

Шолц: Путин не е заплашвал Германия

  • германия-
  • русия-
  • украйна-
  • олаф шолц-
  • владимир путин

Помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че руският президент Владимир Путин не е заплашвал нито Германия, нито него в телефонни разговори. „Не, Путин не е заплашвал мен или Германия“, каза Шолц в интервю за Bild am Sonntag, запитан дали някога е бил заплашван от руския президент по време на телефонни разговори.

Канцлерът подчерта, че тези разговори изразяват изключително различни гледни точки за събитията в Украйна.

Шолц отбеляза, че заедно със съюзниците прехвърля бойни танкове в Киев, „за да могат да се защитават“, и всяко решение за такива доставки е „внимателно обмислено“, за да се предотврати ескалация.

На въпрос на журналист дали има договореност с Володимир Зеленски Киев да не нанася удари по територията на Руската федерация с помощта на оръжия, доставени от Запада, канцлерът отговори, че „има консенсус“.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжия за Украйна. Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че страните от НАТО си „играят с огъня“, като доставят оръжие на Украйна. Кремъл заяви, че помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има негативен ефект.

По-рано бившият британски премиер Борис Джонсън разкри подробности от разговора си с Путин, състоял се малко преди началото на руската специална военна операция в Украйна. Той каза, че е предупредил Путин за налагането на санкции в случай на военни действия и също така увери, че Франция и Германия няма да допуснат Украйна да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Бившият премиер каза още, че в разговора Путин уж го е заплашил с ракетна атака. Тобиас Елууд, ръководител на британската парламентарна комисия по отбрана, каза в понеделник, че Великобритания е замесена в конфликта в Украйна и трябва да се изправи лице в лице с Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: