Отидете към основна версия

1 127 11

Унгария ще спасява Сърбия с газ преди следващия отоплителен сезон

  • газ-
  • унгария-
  • сърбия-
  • петер сиярто-
  • газпром

По думите на Петер Сиярто санкциите на ЕС нанасят сериозни щети на страните, а енергийните санкции са в противоречие със сигурността на енергийните доставки

Снимка: Shutterstock

За нуждите на енергийната сигурност Унгария е готова преди следващия отоплителен сезон да предостави на Сърбия до 500 милиона кубични метра газ от хранилища, каза днес в Белград унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

След разговор с министъра на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович, Сиярто каза, че през 2022 г. от Сърбия в Унгария са пристигнали по "Балкански поток" 4,8 милиарда кубически метра газ. Той посочи, че това е съвместен резултат, постигнат в партньорство, и оцени, че Сърбия е доверена, честна и коректна страна за доставка на газ за Унгария.

По думите на Сиярто санкциите на ЕС нанасят сериозни щети на страните, а енергийните санкции са в противоречие със сигурността на енергийните доставки. Той каза, че Унгария е получила освобождаване от санкции за петрола и газа, така че може да ги внася и да има осигурени доставки.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: