Отидете към основна версия

1 011 16

С речта си „За състоянието на съюза“ Байдън се опита да вдъхне оптимизъм за САЩ и за собственото си политическо бъдеще

  • сащ-
  • джо байдън-
  • демократическа партия

На този фон расте броят на демократите, които смятат, че един мандат е достатъчен за 80-годишния ветеран с 50-годишна кариера във Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В годишното си обръщение към Конгреса на САЩ и цялата нация – речта „За състоянието на съюза“, президентът демократ Джо Байдън се опита тази седмица „да убеди разочарована Америка, че той е архитектът на възвърнатото благоденствие и гарант за бъдещия ѝ успех“, резюмира АФП 73-минутното слово на американския държавен глава.

Във вторник Байдън се изправи пред републиканците, които оспорват неговата легитимност, и огромна национална аудитория, загрижена за посоката, в която се движи страната, за да даде заявка, че предстои да обяви кандидатурата си за президентските избори догодина.

Президентът обаче произнесе тази традиционна реч, която според наблюдатели от години се е превърнала в част от ритуал, в момент, когато само една четвърт от пълнолетните американци смятат, че нещата в страната им вървят във вярната посока, показва допитване на агенция, свързана с АП. Както посочва историкът на американската президентска институция Люк Никтър, цитиран от АП, чрез речта си Байдън има възможност да се превърне в „успокояващо присъствие“ в страната, защото очакванията на американците за това, което Конгресът може да постигне, са твърде ниски.

Брайън Дийз от американския Национален икономически съвет, цитиран от Ройтерс, изтъква, че сега „американските домакинства са в много по-добро състояние в сравнение с положението им преди да удари ковид пандемията“. Следвайки тази линия, Байдън се опита в речта си да посочи на американците как животът им се е подобрил през първите две години от управлението му и да се противопостави на песимизма в страната, продължавайки да навигира в сложната политика в отново разделения Вашингтон, обобщава АП.

В същото време, възприятията за състоянието на националната икономика остават дълбоко негативни, като само 24 процента го определят като добро.

В речта си Байдън използва 13 пъти фразата „да довършим започнатото“ и изглежда я изпробва като бъдещо мото за предстоящата си предизборна кампания, отбелязва в. „Вашингтон таймс“. Обръщението му беше концентрирано по-скоро върху вътрешни за САЩ теми, макар че беше направено в момент на геополитически вълнения, когато САЩ се изправят едновременно срещу Китай и Русия, коментира телевизия Си Ен Ен.

Като цяло, Байдън изложи мнението си по 9 политически теми: засилване на икономиката, справяне с дефицита, намаляване на разходите за здравеопазване, защита на правото на аборт удържане на ковид под контрол, защита на американските интереси в чужбина, оръжията и работата на полицията, имиграцията и климата, резюмира изданието „Политико“.

„Ние сме единствената държава, която излиза от всяка криза по-силна, отколкото е била при влизането си в нея“, каза Байдън и увери: “Това правим отново и сега.“

Освен на постиженията си, Байдън наблегна и на готовността си за компромиси. Той призова лидерите на Републиканската партия да работят заедно с него по „единен дневен ред“.

Както посочва в. „Ню Йорк таймс“, произнасяйки тазгодишната реч „За състоянието на съюза“, Байдън е говорил пред един променен свят, а едновременното справяне с агресивна Русия и настъпателен Китай може да се окаже най-голямото предизвикателство за президента през вторите две години от мандата му. Тези въпроси все повече ще поглъщат вниманието му, особено сега, когато републиканците контролират Камарата на представителите в Конгреса, и това почти напълно ограничава неговия вътрешнополитически дневен ред, коментира изданието.

По време на речта си Байдън изглеждаше овладян и уверен, стараейки се „да внесе успокоение“ с думите и поведението си. И макар че новият председател на Камарата, републиканецът Кевин Маккарти, предварително беше уверил, че няма да скъса текста на речта му, както през 2020 г. направи Нанси Пелоси с обръщението на Доналд Тръмп, събитието не мина без бурни реакции. Представители на Републиканската партия дюдюкаха и се наложи Маккарти да нареди да замълчат, а облечената в бяло Марджъри Тейлър-Грийн извика на Байдън „лъжец“, когато той говореше, че има републиканци, които са за отмяна на програмите са социално и здравно осигуряване.

На този фон расте и броят на демократите, които смятат, че един мандат е достатъчен за 80-годишния ветеран с 50-годишна кариера във Вашингтон. Според ново допитване на АП едва 37 на сто от тях казват, че искат Байдън да се кандидатира отново, докато в седмиците преди междинните избори през ноември, тези негови съпартийци са били 52 процента.

И докато Байдън „тръби“ за законодателните си победи и управленски умения, мнозинството анкетирани не му дават висока оценка за тях. Повечето американци смятат, че възрастта на Байдън е пречка, посочват кашлицата и походката му, както и гафовете му, изброява АП. Запитан обаче дали може да се справя с отговорностите на поста му на неговата възраст, президентът често отговаря: „Само гледайте!“.

Проучване на в. „Вашингтон пост“ и телевизия Ей Би Си показва даже, че Байдън се ползва с по-ниска подкрепа при евентуално пряко противопоставяне срещу бивши президент Тръмп – 44 срещу 48 процента, пише изданието.

В интервю за Си Ен Ен два ни преди речта на Байдън 41-годишният министър на транспорта Пийт Бутиджидж, който се бореше за номинацията на демократите за президентските избори през 2020 г., призна, че „поколенческите аргументи могат да бъдат много силни“.

В отговора на президентската реч губернаторката на Арканзас Сара Хъкаби Сандърс – 40-годишна майка на три деца, описа администрацията на Байдън като „напълно похитена от радикалната левица“, отбелязва телевизия „Фокс“. Сандърс изтъкна, че разделителната линия в Америка вече не е между лявото и дясното, а „между нормалното и лудостта“.

Губернаторката заяви, че американците искат техните лидери да са със здрав разум, докато Байдън е зает „да умножава лудостта“.

Сандърс увери, че „напред излиза ново поколение републикански лидери, но не за да бъдат пазители на статуквото, а за да донесат промяна в интерес на американския народ“.

Петя Гергова, БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.

Свързани новини