Отидете към основна версия

5 349 125

Норвежкото разузнаване: Качиха отново тактическо ядрено оръжие на руските кораби

  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • украйна-
  • нато

Тактическите ядрени арсенали са малки ядрени оръжия, предназначени да унищожават големи цели или концентрации на вражески войски на бойното поле или в непосредствения тил

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Корабите на руския флот започнаха да излизат в морето с тактически ядрени оръжия - за първи път от 30 години, бие тревога норвежкото разузнаване, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

В годишния доклад, публикуван в понеделник, се казва, че по-голямата част от ядрените сили са разположени на подводници и кораби на Северния флот. На фона на отслабването на конвенционалния отбранителен потенциал значението на ядрените оръжия за Русия значително нарасна, пишат авторите на доклада.

"Тактическите ядрени оръжия представляват особено сериозна заплаха в няколко оперативни сценария, в които могат да участват страни от НАТО", каза норвежкото разузнаване.

Норвежкият портал The Barents Observer, коментирайки доклада, нарече това предположение "сензационна новина". "В съветско време корабите от Североморск излизаха в морето с тактически ядрени оръжия, но няма доказателства, че ядрени оръжия с малка мощност са извеждани в морето от края на Студената война", се казва в публикацията.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало доклада на норвежките разузнавателни служби.

Тактическите ядрени оръжия (ТЯО) са малки ядрени оръжия, предназначени да унищожават големи цели или концентрации на вражески войски на бойното поле или в непосредствения тил.

Във флота те могат да бъдат изстреляни както с артилерийски оръдия, така и с корабни крилати ракети, от самолети, както и чрез подводни оръжия - торпеда, дълбочинни бомби, привързани и дънни мини. По време на Студената война много, дори не най-големите кораби, имаха ядрен арсенал на борда си - например, клас фрегати (патрулни).

Потенциалната мощ на тактическото ядрено оръжие се доказва от теста на съветско ядрено торпедо на 10 октомври 1957 г. Тогава с един удар от подводница от разстояние 10 км бяха унищожени наведнъж шест учебни цели - четири надводни кораба и две подводници. Подобни тестове са проведени и в САЩ.

Според независими експерти Русия разполага с около 2000 нестратегически ядрени оръжия.

Над 500 от тях са противокорабни, противоподводни, противовъздушни ракети, както и торпеда за кораби и подводници, включително до 250 ядрени крилати ракети КР-55 Гранат. Има и няколкостотин тактически ядрени ракети въздух-въздух и дълбочинни бомби, които могат да бъдат използвани от военноморската авиация.

Съединените щати, според същите оценки, разполагат с около 500 тактически ядрени оръжия - около 400 бомби B-61 и 100 крилати ракети с морско изстрелване с ядрена глава. Пентагонът планираше да се освободи от бомбите, но сега може би плановете ще бъдат преразгледани.

От петте официални ядрени държави само Великобритания не разполага с тактически ядрени оръжия - тя има само стратегически сили на въоръжение. Франция има 60 изстрелвани от въздуха тактически бойни глави. Няма потвърдени данни за Китай, но Пекин определено разполага с тактически ядрени оръжия. Индия, Пакистан, вероятно Израел и Северна Корея също имат тактически ядрени оръжия.

Много ядрени оръжия са произведени през 50-те и 60-те години на миналия век и са изчерпали полезния си живот. Според руски официални данни в началото на 2000-те години всички те са преместени в централизирани хранилища, а 30% са унищожени

Но методологията на тези изчисления поражда сериозни съмнения, пише през 2011 г. академик Алексей Арбатов, ръководител на Центъра за международна сигурност към Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките. Той посочи, че тактическото ядрено оръжие се използва от носители с двойно предназначение - същите, които могат да носят конвенционални оръжия. Следователно процесът на намаляване или премахване на тактическите ядрени оръжия не може да бъде контролиран чрез преброяване на броя на унищожените пускови установки, носители или платформи.

Освен това в мирно време тактическите ядрени оръжия обикновено се съхраняват в складове, където не се допускат външни наблюдатели. Нито един договор за разоръжаване не предвижда присъствието на чуждестранни инспектори по време на ликвидирането на ядрени взривни устройства, за да се предотврати изтичането на секретна информация за тяхната направа.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: