Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 13:00 3 341 60

Велика сила. А да воюва обезателно ли е?

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • съветски съюз

Това разбиране за величие изглежда не вещае нищо добро за руснаците: докато се харчат колосални суми за инвазията в съседна страна, социалните разходи бързо се намаляват

Велика сила. А да воюва обезателно ли е? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През септември 2022 г. Владимир Путин, коментирайки анексирането на украински територии, заяви, че Русия е "велика хилядолетна сила". Той и неговите пропагандатори като цяло обичат да говорят за величието на Русия и за правото на Кремъл да влияе върху политиките на "многополюсния свят".

Според тях като "велика сила" Русия не може да загуби войната - дори само защото притежава ядрени оръжия.

Придобиването (или възвръщането) на статут на велика сила, външнополитическо влияние и "уважението" на други държави е едно от основните постижения на режима на Путин, според самия режим. През 2020 г. пасажът за "хилядолетната история" дори беше вписан в Конституцията.

Държавната пропаганда употребява думата "суперсила" със затаен дъх, когато става дума за Русия, и саркастично, когато става дума за някой друг.

Кои държави се смятат за "велики сили"?

Накратко, "велика сила" е държава, която има голям капацитет (предимно военен) да влияе върху ситуацията в света.

Концепцията за великите сили се появява за първи път в контекста на Наполеоновите войни. Малко преди окончателната победа на антифренската коалиция през 1814 г. съюзниците се споразумяват да не преговарят с Франция. Оттук нататък териториалните спорове на континента ще се решават колективно само между "великите сили": Русия, Прусия, Австрия и Великобритания, а Франция скоро получава "прошка" за Наполеон и се добавя към списъка. Другите, по-малко силни във военно отношение страни в Европа, трябваше само да се подчиняват на решенията на "великите сили". Този период от историята на международните отношения се нарича още "Европейски концерт".

Още тогава европейските мислители се опитват да разберат какво е в основата на величието на силите - и често откриват един вид "национално духовно извисяване", което подхранва военната мощ.

Съществува обаче и понятието "суперсила". Тя се появява след Втората световна война, за да обозначи, така да се каже, следващото ниво на величие. През втората половина на 40-те години на ХХ в. американските публицисти приемат, че САЩ, Великобритания и СССР като "велики сили" ще създадат нова многополюсна система за сигурност и ще поддържат световната стабилност. Но още с избухването на Студената война и надпреварата в ядреното въоръжаване статутът на "суперсили" до голяма степен е запазен за Съветския съюз и Съединените щати.

По какво се различава една суперсила от "обикновена" велика сила - има много различни мнения. Например американският политолог Збигнев Бжежински твърди, че четири фактора дават на САЩ статут на суперсила: военно господство, икономическо, научно и културно развитие. Други анализатори посочват до 15 ключови характеристики на суперсилата, сред които образователната система, политическата и военната подкрепа на съюзниците и предимството в кибертехнологиите. Анализаторите с готовност спекулират за потенциални претенденти за нов статут на суперсила в недалечно бъдеще, като Китай, Индия или Европейския съюз.

Четири години преди пълномащабното нахлуване в Украйна Владимир Путин заяви, че Русия вече не е привлечена от статута на суперсила. Той обясни, че не иска да повтаря грешките на СССР и не се стреми да налага "начин на живот, политическа система и т.н." на своите съседи, включително на страните от Източна Европа. Според него само "колективният Запад" практикува такъв подход. Което още веднъж потвърждава, че Путин дори не мисли с термините на 20-и век, а с тези на 19-и век, когато е имало велики сили, но не и суперсили.

Възможно ли е да станете велика сила, без да водите война?

Някои изследователи смятат, че за да се превърне във велика сила, една държава всъщност се нуждае от лидерство в една област, и то не непременно във военната. През 2010 г. например Китай измести Япония от позицията на втората по големина икономика в света. Въпреки ядрения си статут и значителния си военен потенциал (за който страната редовно напомня на обществеността), Китай засилва влиянието си на международната арена именно чрез икономическа експанзия. Според китайските власти през 2021 г. в страната ще бъде съсредоточена една трета от световната производствена продукция. Следователно съперничеството на Китай със САЩ е предимно в търговската, а не във военната сфера.

Южна Корея следва съвсем различен път. През последните тридесет години властите там активно насърчават културния износ, като отделят 1% от националния бюджет за субсидии и заеми за компании, които популяризират корейската поп музика (к-поп) и сериали (дорами) в чужбина. И въпреки че в парично изражение пазарът на корейската развлекателна индустрия все още не е сравним с износа на микрочипове, популярността на к-попа и дорамите вече се възприема като "мека сила". Например членовете на групата BTS станаха специални пратеници на ООН за бъдещите поколения и културата през 2021 г. Някои учени вече определят Южна Корея като суперсила, която ефективно използва културния си ресурс за изграждане на отношения с Китай и САЩ. Разбира се, не всички са съгласни с тази оценка.

В началото на новия век Владимир Путин постави пред руските власти задачата "да се превърнат в световен енергиен лидер", като се възползват от успеха на съветския износ на нефт и газ. В период на високи цени на енергията тази стратегия донесе някои успехи: за някои страни Русия се превърна в почти незаменим доставчик, а приходите от нефт и газ бяха изразходвани, наред с другото, за развитие на сигурността и военния потенциал. Много преди пълномащабното военно нахлуване в Украйна руските власти осъзнаха, че в дългосрочен план благосъстоянието на страна, разчита на изкопаеми ресурси, ще бъде застрашено от последиците от икономическите кризи, изчерпването на природния газ и "зеления преход" в световната икономика. Въпреки това плановете за намаляване на зависимостта от износа на нефт и газ бяха разтеглени в продължение на десетилетия.

Дори в условията на санкции, ембарго и 90% намаление на доставките на петрол за ЕС изглежда, че руските власти не бързат да намерят други невоенни източници на величие - и продължават да зависят от износа на природни ресурси, които сега са в сянка.

Защо гражданите искат страната им да бъде велика?

Политиците често казват, че статутът на велика сила им позволява да защитават по-ефективно интересите на своите граждани на международната арена. Например, като подкрепя по-малко влиятелни държави със заеми или доставки на оръжие, великата сила може да разшири зоните си на контрол и влияние и в замяна да разчита на изгодни договори за своите компании в страните партньори. Освен това конкуренцията между великите сили например може да стимулира икономическото развитие.

Единственият проблем е, че тези решения често се вземат без оглед на мнението на гражданите. "Великата сила" не гарантира комфортен живот за никого. Например страните с най-висок БВП на глава от населението не са САЩ - признатата и може би единствената останала свръхсила - а Люксембург, Сингапур и Ирландия. Първите три държави с най-висок индекс на социален напредък също не са суперсили, а Норвегия, Дания и Финландия.

Тази разлика изглежда обаче добре се разбира от гражданите. Според проучванията на центъра "Левада" делът на руснаците, които вярват, че страната им е велика, се увеличава от края на 90-те години и през 2020 г. надхвърля 70%. През 2021 г. обаче две трети от руснаците заявяват, че биха предпочели висок стандарт на живот пред национално величие.

Изследователите отдавна са забелязали, че манипулирайки и флиртувайки с недоволството, политиците успяват да заменят нуждата на населението от комфортен живот с желание за "величие". Според Кристофър Ингланд, американски консервативен публицист, концепцията за политическо величие помага на властите да намалят недоволството и неудовлетвореността от живота си. Особено когато това величие е представено като естествен атрибут на страната или наследство на предците, което трябва да бъде запазено на всяка цена.

В края на XIX в. например идеята за национално величие и така нареченият "дух на Ямато" започват да набират популярност на фона на поредица от политически кризи в Япония. Историците смятат, че това значително е допринесло за засилване на радикалните националистически движения и възприемането на японското расово превъзходство в страната. Това е последвано от много жестоки войни в Източна Азия през 30-те и 40-те години на миналия век, водени в името на японската "велика сила".

Всичко това много прилича на концепцията за "специален път" в Германия: държавната идеология от края на XIX и началото на XX век противопоставя германците като "млада нация" на "разпадащите се" Франция и Великобритания. Поражението в Първата световна война, умножено по идеята за естественото величие, превръща междувоенна Германия в страна на настроенията - с печално известни катастрофални последици. Съвременна Русия също често е наричана страна на настроенията, т.е. държава, която не е успяла да преживее загубата на своята значимост на международната арена. Според руските власти военната агресия в Украйна уж възстановява "историческата справедливост" и помага за формирането на многополюсен свят.

Това разбиране за величие изглежда не вещае нищо добро за руснаците: докато се харчат колосални суми за инвазията в съседна страна, социалните разходи бързо се намаляват.

Политиците често изтъкват, че "великата сила" осигурява сигурност и уважение не само на страната като цяло, но и на всеки отделен гражданин. Например през 1739 г. Великобритания обявява война на Испания, след като испански офицер се скарва с британския капитан Дженкинс и му отрязва ухото. Правителството не искаше да воюва, но опозицията завлече Дженкинс и ухото му в буркан със спирт в парламента и вдигна шум, че обидата към един англичанин е обида за цялата държава. Последвалият испано-британски конфликт е наречен "войната на ушите на Дженкинс".

Само че подобни случаи на наранявания между британски и испански моряци е имало много - и само този се е превърнал в официален повод за война. Една велика сила не съществува за обикновения човек, макар че понякога се опитва да се преструва, че съществува.

Превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАто прочетох заглавието

    45 15 Отговор
    и си помислих че е за САЩ, щото те постоянно воюват с тоя и оня.
    Около 80% от съществуването си са прекарали в некви войни.
    Или както каза ДЖими Картър-"По време на моя мандат ние не сме пуснали никакви бомби никъде".
    А то било за Русия.

    Коментиран от #3

  • 2 Медуза

    27 9 Отговор
    хахахахахахахахаха, медуза... хахахахахаха , за любителите на БЛИЦ

    Коментиран от #5

  • 3 мдам

    25 13 Отговор

    До коментар #1 от "КАто прочетох заглавието":

    сашш има 130 войни за 120 години. Ся ще го гризнат яко.

    Коментиран от #53

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 12 Отговор
    НЯМА ВЕЛИКИ сили
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Медуза":

    МЕДУЗА къде се ЗАГУБИ
  • 6 Край

    22 5 Отговор
    През погледа на консуматора руснака не може да бъде разбран. Само, че вече почти всеки може да консумира колкото иска, а нещо на хората пак им липсва.

    Коментиран от #18, #50

  • 7 Адам Хилтън

    33 13 Отговор
    Русия е регионална сила която счита някои съседни държави за заплаха. САЩ пък са "световна полиция" която смята държави на другия край на планетата - Ирак, Иран, Сирия, Либия, Афганистан за "директна заплаха" за нея. Ай кажете кой е по-лош де?
  • 8 Винету

    16 24 Отговор
    Велики хилядолетни ид@ото - ватенки...
  • 9 Объркано Атлантиче

    32 11 Отговор
    Кога ще пишете за Великата сила САЩ и експлозията на газопровода "Северен поток" коятп е най-голямата терористична атака в световната история по отношение на щетите. Според оценки на застрахователната индустрия - общите щети от 11 септември в САЩ, са около 50 милиарда долара.
    Взривът на Северен поток причини стотици пъти повече щети, тъй като атаката не само унищожи тръбопроводите на стойност почти 200 милиарда долара, но също така доведе до неизчислими щети и пропуснати ползи за германските производители и вносители на газ, които използват евтин руски газ.
    За терористичната атака на САЩ срещу Северен поток се поддържа пълно мълчание, въпреки че последствията от това за хората в Германия и цяла Европа ще бъде огромна,
    На 11 септември, заради предполагаемата атака срещу САЩ, член 5 от договора за НАТО беше активиран за първи и единствен път в историята,
    Резултатът беше "войната срещу тероризма". Когато Северен поток 1 и 2 бяха взривени, което също е терористична атака срещу членката на НАТО Германия, никой не говори за реакция макар че според международното право – това е акт на война срещу Германия и другите страни от ЕС и НАТО, участващи в експлоатацията на тръбопроводите .

    Коментиран от #15

  • 10 ТИРбушон

    20 21 Отговор
    Как пък за последните сто години русНАЦИте не разбраха че са просто суровинния придатък на света. Друго така или иначе не могат и то се вижда с просто око. Сега пък цяла война си спретнаха😃😃😃

    Поне да бяха продължили да блъфират, че са втората армия в света. Истината лъсна.

    Русия е военно и икономическо джудже и ще бъде натирена там където и е мястото. В смърдящите сибирски блата.

    Коментиран от #11

  • 11 Ама имат кюнци!

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "ТИРбушон":

    Кюнци с уран.И бензин.
  • 12 Васил

    15 20 Отговор
    Рашистите са прошляци живеещи в кочина.

    Коментиран от #22

  • 13 Бесен- _Язовец

    17 11 Отговор
    Литовски пропаганден сайт Плу.жек
  • 14 ДДРОнег

    13 17 Отговор
    рузия е ВЕЛИКА ... ИЗДЪНКа :):):)
    Много изгубени войни, впиянчено и безправно население, просто "колос на глинени крака" !!!
  • 15 Русофилче опростяло

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    Освен кремълскити опорни точки нищо друго не мога да напиша, много съм опростяло но иначе няма да мога да обичам Путин и Русия
  • 16 Франсис Фукуяма

    10 15 Отговор
    Изглежда, че някои страни не могат да постигнат самоуважение освен за сметка на други страни. Мисля, че Русия е класически случай. По някакъв начин тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над други народи около тях. Това е било вярно за Русия от XIX век и си остава вярно за путинова Русия.

    Единственият начин да се противопоставим на това е класическата геополитика. Ние няма да успеем да ги спрем, ако от наша страна няма достатъно силно противодействие.
  • 17 Истината

    11 13 Отговор
    Путинова Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
  • 18 ДДРОнег

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    А на рузнаците какво им липсва, самагончика ли :):):)
  • 19 Реалист

    17 9 Отговор
    Русия е супер сила защо има възможност да ви затрие няколко пъти. Когато някой може да затрие соросоидите няколко пъти е желателно соросоидите да са по тихи

    Коментиран от #23, #54

  • 20 Истината

    11 17 Отговор
    Русия е най-мpъcната и до погнyca отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #26

  • 21 Булгаков

    9 15 Отговор
    Велика сила, 90 % от населението са бедняци, които крадат пералните на украинците. Смешници с 10% свръхбогати и другото е плебс.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    9 13 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Няма по-мръсно животно от путиниста!
  • 24 ДДРОнег

    10 13 Отговор
    Няма да забравя дните, прекарани в Оман !
    Държва в пустинята, която има петрол и газ ... и пясъци ...
    За разлика от рузия, която има и петрол, и газ, и рудни залежи, и богата природа !
    Но хората в Оман бяха и много по-богати, и си обичаха искрено своя султан !!!
    И само с петрол и газ бяха направили рай в пустинята, кудето всяко дръвче, всяко храстче се поливаше ...
    Но не воюваха със съседите си, живееха добре, защото не ги управляваше лудо джОдже !!!

    Коментиран от #52

  • 25 Живoтнoвъд

    9 11 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен- _Язовец":

    Bакcиниpaм pycoфили за бяc c yкpaинска вakcина. Гарантирани резултати. За мел ези от пияна руска свиня и червен български нерез дървосекач безплатно!

    Коментиран от #27, #32

  • 26 Азим

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    Е,е, айде по-спокойно, че много стрес не е полезен за здравето...

    Коментиран от #28

  • 27 ДДРОнег

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "Живoтнoвъд":

    Вместо ваксинриане препоръчвам моГилизиране на путинистите, по-сигурно е :):):)

    Коментиран от #29

  • 28 Истината

    9 10 Отговор

    До коментар #26 от "Азим":

    С Русия е винаги така – любуваш й се и плачеш а като погледнеш на какво се любуваш, може и да ти се повдигне.

    Коментиран от #37

  • 29 Живoтнoвъд

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    Може и "кувалдинг" по почина на Пригожин!
  • 30 УКРАЙНА🇺🇦

    10 11 Отговор
    Време е Америка да въоражи Украйна с ядрено оръжие тогава каква песен ще запее Путлер А .....

    Коментиран от #40, #58

  • 31 Абе че Русия е сила..сила е....

    9 14 Отговор
    Пролича си в Украйна, за една година разгромиха НАТО, ЕС и САЩ, забиха си всичките знамена във всичките Райхстаги, Киев го превзеха на тротинетки, мяткаха се из Лисабон, от януари до сега унищожиха три украински армии, замразиха Европа, умориха я от глад, разпаднаха я четиринадесет пъти, сринаха долара, еврото, паунда и всички вражески валути, взеха си Аляска от американците, произведоха и Москвич, сега на 24.02. Вовата ще обяви победа над Украйна, ЕС, САЩ, Галактиката, и че Млечният път е под руски огневи контрол, как да не са супер световна сила.

    Коментиран от #34

  • 32 Нинова

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Живoтнoвъд":

    Ваксината аз им я изпратих, ампулите са калибър 7.62, действа безотказно, и още поръчват.
  • 33 Ха ха

    8 7 Отговор
    Много забавно е когато нещастни хора по една или друга причина озлобено плюят с ток от реактори руско производство по космическа сила,чиято победа им е национален празник:)))
  • 34 Абе

    10 8 Отговор

    До коментар #31 от "Абе че Русия е сила..сила е....":

    На 3 март ще си припомниш кой каква сила е:))

    Коментиран от #35

  • 35 Хм...

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "Абе":

    И какво ще направиш на 3ти март бе муйльо ?????

    Коментиран от #38, #41

  • 36 Стават грешки

    7 10 Отговор
    Ушанките си мислят че са "велики" като САЩ..но безаналоговата реалност е друга
  • 37 Ами

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Истината":

    Прав е колегата, идва и нац ти празник,не се стресирай толкова :))))
  • 38 Ами

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хм...":

    Как какво,ще отдаден почит на освободителите си.Те "Пустите Клисурци станали известни, а панагюрци Донски казаци " са направили достатъчно ,за да дойдат освободителите,на 3 март се празнува:)И не се притеснявай,теб няма кой какво да ти направи :)),тя природата достачно ти е направила като ти четем коментарите:))))

    Коментиран от #42

  • 39 Наблюдател

    8 6 Отговор
    Единствено руските zv.инe си мислят, че са велики. И техните доброволни роби, разбира се!
  • 40 ДДРОнег

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    путин тогава съвсем погребална песен ще запее :):):)
  • 41 ДДРОнег

    6 8 Отговор

    До коментар #35 от "Хм...":

    Какво е станало на Трети Март 1918 година ?!
    рузия капитулира пред България :):):)

    Коментиран от #43

  • 42 Не, не се притеснявам...

    5 7 Отговор

    До коментар #38 от "Ами":

    На 3ти март си отдавайте почит на когото си искате, на панагюрци, и всякакви там казаци, ако искате и на Митрофанова червеният г......з.... целувайте.

    Коментиран от #44

  • 43 Айде,бе

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "ДДРОнег":

    Не говорим за нац.катастрофи,те винаги са когато не сме с Русия, за нац.ни отазник иде реч:),което има връзка и със статията кой ,кой е:)))
  • 44 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Не, не се притеснявам...":

    Той нац.ни празник дава най ясен отговор на въпроса от статията :)))
  • 45 Хахаха

    5 5 Отговор
    Хипядолетна ... та московията започва с Иван Грози към 1400 година.
    А са империя от 1710, когато Петър първи се обявява за император.

    Този путлер е изтерясал тотално ...
  • 46 Полковник

    5 5 Отговор
    Руските фашисти на Путин неатклонно вървят по пътя на Хитлер. Той имаше "Хилядолетен Райх" тоя мърльо има "хилядолетна сила".

    Коментиран от #49

  • 47 пепа

    5 4 Отговор
    Чета някои коментари, поглеждам някои телевизии с изключение на БНТ, БТВ , НОВа , от тях оставаш с убееждението, че България останала в миналото преди 70 год. Наближава празника 3-ти март Национален празник! Изумена съм от телевизия Скат, тези са готови на всичко за да бъде Джамбазки в еврогейският съюз, ще прави коалиция с Янев, отявлен натовец! Тези от скат непрекъснато пишат срещу турците, а май са забравили кой ни освободи от турско робство! За Русия казват, че са терористична държава, но забравят, че ако не бяха руските момчета да се бият заради нас-неблагодарници, още щяха тези скатаджиите да ходят с шалвари и бурки! Единствена БСП и браво на Волен и Алфа ,излиза чеимат памет , не се страхуват и ни напомят миналото! Всички боклуци на бунището на историята, антихристи, жадни за пари и власт!

    Коментиран от #48

  • 48 😂😂😂😂....

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "пепа":

    Пепи теб от къде те изтърваха???? 😂, за какви шалвари и бурки бълнуваш?, еййй не се свършиха ненормалниците в тази държава.
  • 49 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Полковник":

    Явно има,щом нац ти празник е руска победа ,чак хилядолетна ,то и България усмовно е хилядолетна;) ,благодарение и на Русия :)Ама и чак пък мърльо, ти и генерал да се пишеш в ника ,пак ще е смешно и жалко ,особенонкато сравнение:))
  • 50 браво

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Край":

    може би най-точното определение.

    Там гледат на тази война като битка за оцеляване и запазване на идентичността им.

    А тук се чудим колко пола има, как да се съсипе мъжеството и семейството и се чудим на "непредизвиканата война"

    Същите тези консуматори не осъзнават, че американците никога не са имали предизвикана война. Всичките им постановки са false flag
  • 51 Жена Зелена

    2 1 Отговор
    Руснаците са същите зомбирани страхливи джендъри и нарцистични маниаци като обратните американски боклуци ,същио са и белгийците и византийската измет ,,,,,светът ще бъде по добро място без тия четири ТЕ гадове мръсни ,,,,,, хомосексуалната Путинска русия и гейската америка и п.....с....ата гърция и белгия също
  • 52 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДДРОнег":

    А султана на Оман не е ли диктатор? Или оманците са си го избрали най-демократично на избори и след година ще си изберат друг?
  • 53 А русия става незначителна

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "мдам":

    И това от многозначителност.русия е на края на географията,а и на историята.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мдаа

    2 0 Отговор
    Когато се стигне до изкуствено повишаване на духа, значи нещо не е наред !
  • 56 До първия

    1 1 Отговор
    А Русия кога престана да воюва, кажи че не се сещам !
  • 57 ами

    3 0 Отговор
    другия път пуснете материал от Октопод, на Медузата вече и свикнахме...:)))
  • 58 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    време е всичките вие вкупом -животновъди,ддронеги, украйни, истини и всякаква друга паплач - да грабнете берданките и на фронта, да трепете гадните руснаци и да сринете кочината...:)))) ама май сте голямата работа само зад клавиатурата...:)))
  • 59 мхм

    0 0 Отговор
    Аве не знам доколко Русия ще загуби войната и не знам кое е по-важно за рушняка - да спечели война или да загуби съпруг или баща. По-скоро е по-важно да загуби, ама да спечели...Вожда хаххахаххааа
  • 60 въпрос за 20000лв.

    0 0 Отговор
    Богата държава - беден народ, единствени на света, коя е тази zтрана ?