Отидете към основна версия

2 269 43

Карел Река: Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО

  • чехия-
  • украйна-
  • война-
  • помощ-
  • нато-
  • русия

Чехия е един от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната

Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, предаде ДПА.

Това "не е немислимо", каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход. Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са "проспали" въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. "Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век", заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка "Леопард 2А4" и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. "Това може да бъде например най-новата версия на "Леопард 2А7"", каза министърката.

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Чехия е една от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания