Отидете към основна версия

3 079 140

Сергей Лавров: Събитията в Грузия много приличат на киевския "майдан"

  • русия-
  • грузия-
  • киев-
  • украйна-
  • мейдан-
  • майдан-
  • сергей лавров

„Много прилича на киевския „майдан“. Няма никакви съмнения, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20 процента от своя бюджет, беше само повод за започване всъщност на опит за силова смяна на властта“, каза Лавров по телевизия Първи канал

Снимка: САНА

Събитията в Грузия напоследък много напомнят на „майдана“ в Киев, а ситуацията около законопроекта за чуждестранните агенти е само повод за начало на опити за насилствена смяна на властта, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в телевизионно интервю, предаде ТАСС.

„Много прилича на киевския „майдан“. Няма никакви съмнения, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20 процента от своя бюджет, беше само повод за започване всъщност на опит за силова смяна на властта“, каза Лавров по телевизия Първи канал.

Според него законът „бледнее в сравнение с това как се регулира дейността на нетърговските организации в САЩ, Франция, Индия, Израел“.

„Освен това за нарушаване на подобно законодателство в САЩ се предвижда глоба до 250 000 долара и до 5 години затвор в рамките на наказателно преследване“, заяви той.

„В Грузия сумата е неизмеримо по-малка – 9000 долара и никакво наказателно преследване“, каза Лавров.

Той определи като лицемерие изказването на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка със събитията в Грузия.

„И все пак, въпреки че в редица европейски страни има подобни норми, много по-строги норми по този въпрос, г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че законът, който грузинците прокарват в управляващата партия „Грузинска мечта“, противоречи на европейските ценности, поставя препятствие по пътя на присъединяване на Грузия към ЕС. Като цяло лицемерието, разбира се, е очевидно“, каза Лавров.

Руският външен министър също така заяви, че разговорът му с американския държавен секретар Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на Г-20 в Индия е бил конструктивен.

„Разговаряхме конструктивно, без каквито и да е емоции“, каза Лавров. „Това беше нормален разговор. Не знам доколко това отразява разбирането на САЩ за абсолютната ненормалност на ситуацията, в която всички канали за диалог са прекъснати, но просто един човешки разговор в кулоарите на някакво събитие никога не е бил сензация. Беше абсолютно цивилизован разговор", заяви той.

„Но това още веднъж показва колко ниско сме паднали всички ние в нашата многостранна дипломация, щом една естествена среща в кулоарите, каквито имаше стотици, сега се разглежда като някакъв повод да се гадае дали това е пробив или не, дали има някаква надежда, че диалогът ще бъде възстановен. Това е жалко, това е тъжно“, каза Лавров.

По думите му в разговора с Блинкън е ставало въпрос само за ситуацията със стратегическата стабилност в контекста на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия и Украйна.

Източник: ТАСС

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания