Отидете към основна версия

7 537 90

Напрежение между САЩ и Украйна, украинската армия хаби много боеприпаси в ключов момент

  • боеприпаси-
  • украйна-
  • русия-
  • оръжия-
  • бахмут

Пентагонът изрази загриженост пред Киев след няколко дни непрекъсната артилерийска стрелба

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия изстрелва хиляди артилерийски снаряди всеки ден, докато се опитва да задържи източния град Бахмут, темп, който според американски и европейски служители е неустойчив и може да застраши планираната пролетна кампания, която се надяват да се окаже решаваща, пише „Ню Йорк Таймс“.

Бомбардировката е била толкова интензивна, че наскоро Пентагонът изрази загриженост пред Киев след няколко дни непрекъсната артилерийска стрелба, казаха двама американски служители, подчертавайки напрежението между решението на Украйна да защитава Бахмут на всяка цена и надеждите ѝ да си върне територията през пролетта. Един от тези служители каза, че американците са предупредили Украйна да не хаби боеприпаси в този ключов момент.

Съединените щати и Великобритания се готвят да изпратят хиляди артилерийски снаряди и ракети от НАТО и съветски тип, за да помогнат за укрепване на доставките за предстоящата украинска офанзива. Но високопоставен служител на американската отбрана описа това като „последно усилие“, тъй като съюзниците на Украйна нямат достатъчно боеприпаси, за да се справят с темпото на Украйна, а запасите им са критично ниски.

Западните производители увеличават производството, но ще отнеме много месеци, докато новите доставки започнат да отговарят на търсенето. Това постави Киев във все по-опасна позиция: войските на Украйна вероятно ще имат една значима възможност тази година да преминат в настъпление, да отблъснат руските сили и да си върнат земя, която беше окупирана след началото на инвазията миналата година. И вероятно ще трябва да го направят, докато се борят с постоянния недостиг на боеприпаси.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: