Отидете към основна версия

2 728 57

Орбан обърна плочата! Унгарската управляваща партия ще подкрепи членството на Финландия в НАТО на 27 март

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в трансатлантическия военен алианс миналата година, след като руските сили нахлуха в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският парламент ще гласува за ратифициране на членството на Финландия в НАТО на 27 март, като управляващата партия, която има мнозинство, единодушно ще подкрепи кандидатурата, каза днес лидерът парламентарната група на управляващата партия Фидес, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Мате Кочиш написа в пост във Фейсбук, че парламентарната група на Фидес ще вземе решение относно допускането на Швеция в НАТО “по-късно“, без да дава подробности.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в трансатлантическия военен алианс миналата година, след като руските сили нахлуха в Украйна. Всички 30 страни членки на НАТО трябва да ратифицират заявките на двете страни, като единствено Унгария и Турция се въздържаха да ги одобрят.

„Ще гласуваме в парламента (за присъединяването на Финландия) на 27 март и единодушно ще кажем „да“, каза Кочиш в изявлението си.

„По въпроса със Швеция парламентарната група ще реши на по-късна дата“, допълва поста си Кочиш.

Изявлението на Кочиш идва в същия ден, в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще започне процес по ратифицирането на присъединяването на Финландия в НАТО.

Ердоган каза, че Турция ще продължи да обсъжда със Швеция въпросите, свързани с тероризма.

Турският президент се срещна с унгарския министър-председател Виктор Орбан вчера в Анкара. Процесът по ратифициране от страна на Унгария буксува от юли миналата година, а през февруари Орбан обвини Финландия и Швеция в разпространение на „абсолютни лъжи“ относно демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

По-рано този месец законотворците от Фидес посетиха Финландия и Швеция за разговори.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: