Last news in Fakti

17 Март, 2023 19:00 3 528 79

Свети Путин и сатанинската демокрация

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • кремъл

Във всички тези официални изказвания отново и отново се повтарят едни и същи думи за защита на руската традиция и за западния враг, чиято квалификация еволюира с радикализирането на контекста

Свети Путин и сатанинската демокрация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Свещена война" - ето какво чуваме често напоследък в руското политическо пространство. Към нея редовно се добавят и термините "сатанизъм" и "антихрист". Руските политически и духовни лидери охотно черпят от религиозния регистър, за да оправдаят войната в Украйна, пише за френския вестник La Tribune Кати Русле от университета Sciences Po в Париж.

Не всички руски социални и политически актьори обаче имат едни и същи представи за нея и те варират според аудиториите, към които се обръщат. Но използваните думи остават същите. Как да обясним това прибягване до религиозен речник в рамките на това, което официално остава като "специална военна операция"?

Путин, Кадиров и "сатанизмът" на Запада

През първите месеци на войната руският президент Владимир Путин изрази намерението си да денацифицира Украйна. На 30 септември, по време на церемонията по анексирането на земите на Източна Украйна, той заклейми сатанизма на Запада, символизиран, според него, от "пълното отрицание на индивида, подриването на вярата и традиционните ценности, потискането на свободата".

Този термин "сатанизъм" отдавна циркулира в консервативните среди по света. Още през 2013 г. Путин осъди пред Валдайския клуб "евроатлантическите страни", за които "вярата в Бог е равна на вярата в Сатаната". Но използването на тази реторика днес може да се обясни с влиянието на крайнодесния идеолог Александър Дугин върху президента на Руската федерация. Наистина, според добре информирани наблюдатели, ако тежестта му през първите месеци на войната беше силно преувеличена, то той щеше да стане по-слушаем след смъртта на дъщеря си Дария Дугина, убита в атентат, предназначен да убие самия него. На 15 септември идеологът обясни в ултраконсервативна медия, че "откритият сатанизъм и откровеният расизъм процъфтяват в Украйна, а Западът само ги подкрепя".

Това позоваване на сатанизма на Запада и необходимата "десатанизация" на Украйна на практика се превърна през месеците октомври и ноември в официалното оправдание за "специалната операция". Използван е няколко пъти от Рамзан Кадиров, ръководител на Чеченската република, в неговия канал в Telegram (той вече го беше използвал преди, и по-специално на 18 май 2022 г.).

На 25 октомври той обяви, че "сатанистката демокрация" е "когато защитаваме правата на атеистите и обиждаме вярващите"; той припомни, за да илюстрира своите забележки, публикуването на карикатури на пророка във френското сатирично списание "Шарли Ебдо", срещу което на 19 януари 2015 г. в Грозни беше организирана демонстрация от няколкостотин хиляди души.

Подобно на Путин, той осъди хомосексуализма и заяви по особено груб начин, че "колкото по-свободно се говори по темите за "под кръста", толкова по-щастливи са те (Западът)".

Темата за "свещената война" присъства много в речите му, както и тази за патриотизма. Постът му от 25 октомври също започва с тези думи: "Обичам родината си. Моята страна. Хората. Традициите".

Отричането на сектите

Сатанизмът беше свързан с друга тема от заместник-секретаря на Съвета за сигурност Алексей Павлов: той сравни Украйна с "тоталитарна хиперсекта", по-специално твърдейки, че те са сатанисти, езичници и членове на "секти, които организираха революцията на Майдана през 2014 г.

Това споменаване на сектите, разглеждани като голяма опасност за Русия, датира поне от началото на 2000-те; техните членове също са били смятани за агенти на ЦРУ през съветския период.

Още от първия си мандат Владимир Путин подчерта важността на "духовната сигурност", разбирана като защита на традиционните религии и борба с религиозния екстремизъм - концепция с неясни и произволни контури. Николай Патрушев, настоящият секретар на Съвета за сигурност, тогава директор на ФСБ, наследникът на КГБ, беше сключил съюз с православната църква за борба срещу "тоталитарните секти". Следователно тази реторика на Алексей Павлов изглежда като повторна употреба на по-стари процеси за обозначаване на врага на Русия, враг, който винаги се определя от факта, че ще се бори срещу недобре дефинирана руска традиция.

Специфичната роля на патриарх Кирил

Какво да кажем за реториката на патриарх Кирил, ръководител на Московската патриаршия и на цяла Русия от 2009 г.? Той поддържа неизменна подкрепа за Владимир Путин, за да запази властта си над институция, пронизана от ултранационалистически и конспиративни течения.

Както и в предишни конфликти, в които руската власт се е включвала, той представя Русия като обсадена цитадела: войната в Украйна според него би трябвало да има отбранителен характер. Той също следва своя собствена програма: да се бори срещу еднополюсния свят, глобализацията и секуларизираната либерална култура, срещу нахлуването на ценности, противоречащи на културата на Русия и по-общо на това пространство, което той нарича Свещена Русия и което излиза извън политическите граници на руската държава. Тези теми датират поне от началото на 2000-те.

Освен това Московската патриаршия си съперничи с Константинополската патриаршия. Кирил се опита да запази многото енории на своята Украинска православна църква в своето лоно, докато друга църква, Украинската православна църква (на която автокефалия, тоест църковна независимост, беше дадена от Константинопол през януари 2019 г.) продължава да привлича православни християни, които искат да се откъснат от Москва. Но компромисът на Кирил с руската власт тласна синода на Украинската църква да се отцепи от нея на 27 май.

От самото начало на конфликта Кирил представи спецоперацията като метафизична битка между доброто и злото. В реториката си той използва апокалиптичните мотиви, пренесени от някои течения в Руската църква, по-специално тези, свързани с армията и силите на реда, силоваците.

На 25 октомври, на 24-ия Световен руски народен събор, Кирил призова за "спазване на традицията, за да предотвратим края на света". Той възприема тази идея, развивана в продължение на много години в националистически кръгове, за руски народ, който ще бъде катехон, тази сила, която задържа идването на Антихриста и за която Свети Павел говори във Второто послание до Солуняни. Месец по-рано, на 25 септември, той каза, че руските войници, загинали във войната в Украйна, ще бъдат "измити от всичките си грехове".

Тази идея за саможертва в името на отечеството препраща към съветската реторика, която цени героичната смърт в името на колектива. Датира повече от век назад, намираме я в думите на други християнски църкви по времето на Първата световна война.

На 17 октомври, пред делегация от Световния съвет на църквите(ССЦ), включваща собствения му племенник Михаил Гундяев, Кирил заяви, че не вярва, че "църква или християнски мъж или жена могат да подкрепят войните и убийствата " и че църквите "са призовани да работят за мир и да защитават живота". И добави: "Войната не може да бъде свещена. Но когато човек трябва да защити себе си и живота си или да даде живота си за живота на другите, нещата изглеждат по друг начин", отбеляза патриархът.

Позицията на Кирил остава двусмислена, речите, предназначени за Запада, се различават от тези за Русия. Докладът на сайта на Патриаршията за посещението на ССЦ е по-непрецизен от този, публикуван от самата ССЦ.

Лоялността към режима е преди всичко друго

Във всички тези официални изказвания отново и отново се повтарят едни и същи думи за защита на руската традиция и за западния враг, чиято квалификация еволюира с радикализирането на контекста.За тази фабрика на традициите срещу Запада, допринесе до голям степен и самата Руска православна църква през годините 2000-2010, намесвайки се в толкова разнообразни области като дебатите около младежкото правосъдие, домашното насилие, сексуалните отношения, "нетрадиционното" или съвременното изкуство .Този дискурс обслужваше интересите на една власт, отслабена от опозицията, и създаваше илюзия за консенсус.

Но не се заблуждавайте: всички тези речи са адресирани до население, от което 70% твърдят, че принадлежат към Руската православна църква, но само 53% декларират, че са много или по-скоро религиозни. Патриархът не попадна сред личностите с авторитет в анкета от края на 2021 г. Както ни напомня антропологът Алексей Юрчак, както и в съветския период, по-важно е да се повтарят готови формули, удостоверяващи лоялност към режима, отколкото да се гарантира достоверността на тяхното съдържание.

При подобен модел това, което има значение, е перформативното измерение на дискурса, способността му да бъде ефективен за политическо действие. "Фактите", дори и най-абсурдните, са в услуга на патриотизма и антагонизма, който трябва да се изгради срещу Запада. Тази реторика ще бъде ефективна, докато населението чака властта да му каже истината.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    82 34 Отговор
    Щом Праведната Пропаганда пищи яко, значи Всичко е повече от точно! Z
  • 2 Ходещия по вода

    60 32 Отговор
    Свети Владимир Путин vs джендариделогията

    Коментиран от #17

  • 3 Светиите

    73 15 Отговор
    Мисирки продажни
  • 4 КОНТРАТА

    72 23 Отговор
    Ротшилдската демокрация умре дойде времето на свободния Свят

    Коментиран от #75

  • 5 Путин е пич

    63 28 Отговор
    много здраве от мен и повечко натуфски трофеи
  • 6 Пич

    73 22 Отговор
    А бе , келеши атлантически , вижте си всички президенти - членове на "Череп и кости" , и тогава лайте !!!
  • 7 Фронт

    70 24 Отговор
    Сатанисти западни срещу Русия нянате шанс
  • 8 ссср

    59 26 Отговор
    Слава на Русия боклуци.
  • 9 На 2 април

    61 20 Отговор
    Всички на Избор! Джендърите Трябва да бъдат Смазани!
  • 10 Реалист

    45 20 Отговор
    В момента завършва ВСВ не е трета световна това което се случва днес с края на ВСВ който мн се проточи обаче руснаците са подготвени

    Коментиран от #57

  • 11 хаха

    42 18 Отговор
    Като гледам и Русия не се бой от вас и жалкото нато . Година вече ви го набива и ви влиза все по дълбоко.
  • 12 Гориил

    33 14 Отговор
    Не трябва да се бъркат интересите на Брюксел и интересите на Москва.
  • 13 !!!?

    27 47 Отговор
    Сатаната в овча кожа !!!?

  • 14 Град Симитли

    46 12 Отговор
    Тъпо, др. Фигаро, и по-дълъг ферман да съчиниш, пак тъпо, др. Фигаро!
  • 15 Психиатъра

    57 14 Отговор
    Джендарите са в истерия будят се и си лягат с мисълта за Владимир Путин колко е велик и не издържат на напрежението.
  • 16 Петьо Петров

    23 50 Отговор
    скоро на Путин ще му палят свещичка

    Коментиран от #48

  • 17 Соловьов'сан

    6 21 Отговор

    До коментар #2 от "Ходещия по вода":

    Я не согласен с тебя
  • 18 Жужи

    12 38 Отговор
    Не съм Свети путин,а съм цар путлер втори...
  • 19 Сталин

    23 47 Отговор
    Императора Путин се оказа просто един г.й
  • 20 Комуниста

    41 12 Отговор
    На запад наричат демокрация Ротшилдите да те управляват с банки си.
  • 21 Професора

    32 8 Отговор
    Демокрациятаьна третополовите хахаха хахаха кой ви излъга, че демокрацията има нещо общо с третополовите?
  • 22 Само питам

    40 7 Отговор
    Кой реши, че чичо Сорос ще посочва от Вашингтон кой е демократ инкой не е демократ?
  • 23 Гориил

    21 7 Отговор
    Ако казарменият жаргон се използва като пропаганда, това компрометира самата Европа.И Свети Патрик.
  • 24 Някой

    38 7 Отговор
    "евроатлантическите страни", за които "вярата в Бог е равна на вярата в Сатаната". Че да не би да не е вярно. На запад бог е консуматорството. От алчността до липсата на морал има само една малка крачка.
  • 25 Св. Бай Дрън-Дрън

    38 7 Отговор
    Само америка притежава монопола да продава демокрация. С оръжие в ръце.

    Коментиран от #30

  • 26 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    10 36 Отговор
    Този дебил трябва да бъде разчекнат и набит на кол
  • 27 Някой

    33 9 Отговор
    Абе, Запада се о.ср.я. всички то 2идяхме. Че и го подушихме.
    Хайде, Путин да е жив и здрав, за да продължи да ви лекув.
  • 28 Владика

    32 15 Отговор
    "смъртта на дъщеря си Дария Дугина, убита в атентат, предназначен да убие самия него"

    Значи тези признават че убийството на Дария Дугина е атентат но видиш ли не признават че организаторите на атентата са сатанисти.
    "откритият сатанизъм и откровеният расизъм процъфтяват в Украйна, а Западът само ги подкрепя"
    Отделно запада много угодно за украинската хунта ликвидира главната изпълнителка на този атентат. Та атентаторите по цял свят какви се водят - не са ли сатанисти. Тези които ги подкрепят какви са и те.

    Иначе съдът в Хага щял да арестува Путин заради подозрения обаче за явно убийство на цивилни не арестуват зеления наркоман.

    Църквата винаги е заклеймявала ЛБГТ като сатанизъм но видиш ли вече са "съвременни" и е модерно да са ЛГБТ но иначе се правят на набожни и редовно ходят на църква.

    Коментиран от #41, #58

  • 29 Димитров

    40 16 Отговор
    КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК БИ ПОДКРЕПИЛ ЗАПАДНИТЕ ДЖЕНДЪРИ?!
    ПО-ДОБРЕ КАТО В СЕВЕРНА КОРЕА ДА СТАНЕМ, ОТКОЛКОТО ДА ИМА ЕДНОПОЛОВИ СЕМЕЙСТВА! ТОВА Е ДЯВОЛСКО! ЗАПАДА Е ЗА ЗАКРИВАНЕ!
    СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ И РОССИЯ!!!
  • 30 Гориил

    14 9 Отговор

    До коментар #25 от "Св. Бай Дрън-Дрън":

    По-добре е да убеждаваш с добра дума и пистолет, отколкото само с добра дума.
  • 31 Сатана Z

    30 11 Отговор
    Ние,Българите,ежедневно сме подложени на информационен тероризъм от страна на фашистките медии на режима.
    Z
  • 32 Путлер умря!

    10 25 Отговор
    Да живее Путлер-двойник номер 16
  • 33 Руски работи

    8 22 Отговор
    Типичните руски еретици дето отиват във долния рай..плямпат глупости и подвеждат овцете което е див грях..даже и талибаните ще станат хора преди тия ненормалници които не знаят коя година е
  • 34 българин

    12 29 Отговор
    Колкото и да се стараят платените тролове вече няма как да оближат оцапаните задни части на кремълските военнопрестъпници, има МНС мили близачи, оплескахте се за жълти копейки и станахте за посмешище с лъжите, опорките и дезинформацията, която бълвате по сайтовете, а стига, че ни омръзна да четем полуграмотните ви, безсмислени словоблудства.

    Коментиран от #49

  • 35 Светът не се нуждае от Сащ

    26 12 Отговор
    А от Русия.
  • 36 Св. Бай Дрън

    18 6 Отговор
    Един е шорош, а аз съм негов пророк.
  • 37 Всичко

    21 7 Отговор
    което не е по американската гайда е лошо и руско. Даже руския газ и диаманти.
  • 38 Гост

    23 7 Отговор
    Трибюн що не пишат за реформата? Изтрепаха се тия дни. Нещо за демокрацията във Франция и законите и да кажат.
  • 39 Нотфънатол

    19 5 Отговор
    Абе опитал се да иронизира драскача на тая статия но не му се получава.Съжелявам но колективния запад наситина сте безподобни отпадъци сравними с библейските писания за Антихриста
  • 40 БгТопИдиот🇧🇬

    16 6 Отговор
    Така наречената "демоКРАДция " е символ на глобалният сатанизЪм и требе да отива в небитието !!!
  • 41 Атентатът си е атентат навсякъде

    8 16 Отговор

    До коментар #28 от "Владика":

    Само кремльовските бандити когато убият някого го наричат възмездие. Тукашните им клакьори тоже.
  • 42 голям

    6 2 Отговор
    брътвеж!
  • 43 Мехди

    10 6 Отговор
    Путин е Велик, а всички други Богове нямат нищо против неговото лидерство. Признава правото на всички верни и правоверни. Ненавижда чайниците и умивалниците на пешкир- хранилка!
  • 44 САТЪРА НА ХАНА

    8 15 Отговор
    ХАХА , СВЕЩЕННАЯ ВОЙНА = ПРАВОСЛАВЕН ДЖИХАД
    ..... И ПИЯНИ КАЗАЦИ КОИТО ПОДВИКВАТ
    "БИСТРО" НА КЕЛНЕРКИТЕ В ПАРИЖ :))
  • 45 Провидение

    9 17 Отговор
    Интернет ще ги самоубие руските еретици..смешното е че са толкова глупави че не го разбират..Путин ги вкара в казана изолирани са от останалия свят и ще се пръснат като балон..може да е след една година..може след десет..какво ще стане във Украйна няма никакво значение
  • 46 Путиноид

    7 15 Отговор
    Гундяев каза

    Тези загинали във войната в Украйна, ще бъдат "измити от всичките си грехове".

    Затова всички Русороби в България
    Трябва да се включат във Вагнер
    За да си измият Греховете .
  • 47 защо няма нищо за дрона?

    13 4 Отговор
    жътвар ли беше,жертван ли беше?кога ще си го приберат сащ-тите?
    за един прЕател питам,бе....не че нещо....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А бе

    11 3 Отговор
    а за свети дойче факти какво ще кажете?
  • 51 едстфр

    16 2 Отговор
    Всеки ще се изправи пред праведния и истинния съдия. Господ Иисус Христос е същия и вчера и днес и утре. А сатаната и сатанистите горчиво ще съжалят за разврата и гнусотията си. И така има някои дето се правят на умрели лисици, ама бързам да ви кажа няма да ви мине номера. Както се правите че не разбирате така и ще плачете за мръсотията си. А на Сина Божи на Господа наш Иисус Христос да бъде Слава и държава. Слава на Бога. Амин.
  • 52 Ерор 404

    17 7 Отговор
    Нашия приятел как хубаво танцува казачок! Кой каза, че бил стар ?!

    Коментиран от #56, #71, #72

  • 53 Цензура

    20 7 Отговор
    Изобщо нямам намерение да ви чета глyпостите.

    Къде има Демокрация? В САЩ може би, където дълбоката държава открито и нагло фалшифицира изборите, свали законният президент и сложи на власт едно слабоyмно, озлобено чучуло? В ЕС ли има демокрация, където кoли и бeси една глyпава по природа акушерка-баба, която никой народ никога и за нищо не е избирал, дори за селски кмет?

    РУСИЯ е по-демократична - управлява този, който народът е определил !!! А налагането насила на изврaтенячеcтва на деца - какво е? Не е ли сатанизъм?
  • 54 деНАЦИфикация

    19 7 Отговор
    Русия води свещена война !!!
  • 55 Васил

    14 5 Отговор
    20% от всички краварски президенти са убити, защо ли?
  • 56 Баро

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ерор 404":

    Това наистина ми хареса.
  • 57 Токсик

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Не си прав, в момента завършва краят на първата световна война. Ако не знаеш руснаците даже водят Кримската война като нулева световна. По време на Кримската война воюват даже в Тихия океан и в Балтийско море. Още тогава англичани и французи воюват с руснаците.
  • 58 Амдертлиев

    12 4 Отговор

    До коментар #28 от "Владика":

    Войната в Окрайна е едно голямо жертвоприношение,което сатанистите глобалисти извършват на тяхния бог Бафомед.
  • 59 Объркано Атлантиче

    19 6 Отговор
    Какво не ви казват:
    Лидерът на политическата партия "Наследство" във Великобритания направи анкета на тема "кой е най-добрият президент".

    В гласуването участваха Байдън, Путин, Зеленски и Макрон.

    За Путин са гласували 85,7% ... след всичките изхарчени пари за пропаганда🤷‍♂️
  • 60 кико

    2 5 Отговор
    В „Откровение на Йоан“ 13 глава се говори за Америка не за Русия...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Име

    2 4 Отговор
    Мечка се дразни в следните случаи - ранно полудяване, туристически интерес, влюбване, а - да видим - кво ще стане, ти мен знаеш ли кой съм.
  • 63 МОСКОВИЯ....

    5 9 Отговор
    ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА
    МОСКОФИЛИТЕ ТОЖЕ☝
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Коментар

    8 3 Отговор
    Стига де.Преди две години нямаше такива извращения и всичко си беше нормално.Също така забелязах,че от скоро вместо за демократи се говори за някакви либерали.Май се опитвате да ни успите и да ни откраднете демокрацията като я подмените с някаква фалшива.Да се надяваме,че като се махне Бай Дрън ще си стане всичко както преди.
    Лошото е,че наистина в момента на запад прекаляват с демонстрирането на ЛГБТ,плюят по религиите и просто така дразнят.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Слава кокаине

    11 6 Отговор
    От " слава Украине" отиваме към "плаха Украине"! Плаха не е от плохо читать надо Федя!
    Ако в Русия 70% подкрепяха Путин, сега процентите са над сто, поради тази простотия!!!
    Байдън да отиде и да арестува Путин - ама да се запаси с памперси!
  • 68 Оракулът от Каспичан

    10 10 Отговор
    Сибирският халифат руслямистан,отдавна се е превърнал в клоака и сборище на човешки отпадъци.В тази отровна среда,намират почва всякакви алкохолизирани,извратени и ментално осакатени субекти,които се изживяват,като месии и водачи на бог знае какво.В размътените им мозъци се въртят натрапчиви мисли,за някакво "величие" и "мисия" на фалирата тоталитарна кочина русия и на недоеволюиралите,генетично увредени и наследствено обременени примитиви,които я населяват.Още по-смехотворни са претенциите им за някаква "лидерска роля" в Православният,славянски свят,при положение,че те са езичници,сектанти и ренегати,а по произход са сибирско-азиатски дегенерати.

    Коментиран от #70

  • 69 Сороската

    9 6 Отговор
    Сатанинска демокрация

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Браво на

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "Ерор 404":

    Набора добре го играе
  • 72 Ето това

    7 6 Отговор

    До коментар #52 от "Ерор 404":

    Сороска кукла на конци ама нещо и се късат конците
  • 73 Сорос

    8 9 Отговор

    До коментар #69 от "Сороската":

    Пак ли ме сънувате бре Русотъпаци .
    Така е като нямате друга опорка,сънувате мене.
    Хахаха
  • 74 ТаУмВзе

    4 7 Отговор
    Слава на руските боклуци.Те само за войни мислят.
  • 75 Мрън

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОНТРАТА":

    Тоя " свободен " свят сме го живяли вече . Мерси !!!
  • 76 Еми прави са

    4 3 Отговор
    Вече се играе с открити карти. Сатанизмът е обладал целия запад днес... В сащ има и "църква на рогатия"! Подиграват се с всичко нормално. Семейство, пол, нормални човешки ценности... Даже вече въвеждат и педофилията и зоофилията за "нормални"!
    Западът Е сатанизъм...
  • 77 Груйчо

    5 4 Отговор
    Все и мах някакво уважение към Русия,но сега разбрах,че руското население е генетично увредено и неспособно да разбира истината.
    Избягаха стотици хиляди млади руснаци и ситуацията с интелектуалния потенциал е критична. Затова Русия няма никога да се нареди сред богатите държави. Вече се знае,че до 10 г фосилните горива ще бъдат изместени.
    Тогава,..какво ще продава Русия,въшки ли?!
  • 78 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Русия говори за християнство водена от атеисти които са изгорили повече църкви от чингиз хан и турските султани взети заедно.та не е ли нахално руския патриарх да говори за православие като е офицер от служба избила повече свещенници от всеки друг а Путин и патрушев са декларирали че са атеисти многократно преди да бъдат приети в КГБ!та ако търсим антихристияни най лесно можем да ги намерим в русия сред управляващия и елит и обърканото и население.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.