Отидете към основна версия

5 037 157

Путин нареди разполагането на ядрени оръжия в Беларус, защото загуби в Украйна

  • беларус-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • тактически ядрени оръжия-
  • андрий юсов-
  • европа-
  • владимир путин

Путин използва ядрен шантаж, защото загуби на бойното поле в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента Русия не мести ядрени оръжия в Беларус, все още не се говори за това. Това изявление направи говорителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов в ефира на „Свобода.Утро“, коментирайки заплахите на кремълския диктатор Владимир Путин да разположи тактически ядрени оръжия в съседен Беларус.

Според него Путин прибягва до ядрено изнудване поради факта, че е победен на бойното поле в Украйна. „Ясно е, че това е вдигане на залозите. Въпреки че и САЩ, и Европейският съюз реагират много ясно и недвусмислено в тези ситуации, те няма да се поддадат на това изнудване", каза Юсов.

На въпрос дали са известни фактите за движението на ядрени оръжия и изграждането на хранилища за тяхното съхранение в Беларус, говорителят на украинското разузнаване отговори: „Нищо не може да остане незабелязано при преместване на ядрени оръжия и изграждане на съоръжения за съхранението им“.

В събота военнопрестъпникът Владимир Путин заяви, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната. Подобна стъпка не би нарушила правилата за неразпространение на ядрени оръжия, посочи Путин и добави, че САЩ са разположили ядрени оръжия на територията на европейските си съюзници.

В Туитър секретарят на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност Олексий Данилов написа: "Тази стъпка максимално повишава нивото на негативното възприемане и на обществено отхвърляне на Русия и Путин в Беларус". Според Данилов Кремъл е взел Беларус за ядрен заложник. САЩ от своя страна към момента реагират сдържано: "Не видяхме никакви причини за корекция на стратегическата си ядрена позиция, нито признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие".

"Тактическите" ядрени оръжия са тези, които се използват за конкретни постижения на бойното поле, а не тези, които имат способността да унищожават градове. Не е ясно колко такива оръжия има Русия, като се има предвид, че това е област, която е забулена в тайна още от Студената война. Тактическите ядрени оръжия са с по-малка мощност от "стратегическите", но ефектът им все още е смъртоносен и непредсказуем. Русия губи пълномащабната война, която сама започна непредизвикано срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: