Отидете към основна версия

2 689 45

Зеленски проведе едночасов разговор с Макрон

  • володимир зеленски-
  • еманюел макрон-
  • украйна-
  • франция-
  • фронтова линия

Украинският президент е запознал френския си колега с обстановката на фронтовата линия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял 1 час по телефона с френския си колега Еманюел Макрон. Двамата са обсъдили сътрудничеството между двете страни в сферата на отбраната, както и за ситуацията на фронтовата линия.

"В едночасов разговор с Еманюел Макрон обсъдихме подробно и ефективно сътрудничеството в областта на отбраната между Украйна и Франция. Информирах подробно за ситуацията на фронтовата линия", написа украинският лидер в канала си в Telegram.

Освен това Зеленски твърди, че заедно с Макрон е обсъдил по-нататъшни стъпки за прилагане на т.нар. украинска мирна формула, а също така е координирал действията си с него в контекста на предстоящи международни събития.

Към днешна дата Франция е изпратила на Украйна 18 самоходни артилерийски системи Caesar и две батареи зенитни системи Crotale. На 16 март вестник Le Figaro, позовавайки се на изявление на френския министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню, информира, че първата партида танкове AMX-10 RC е пристигнала в Украйна. Париж също дари на Киев бронирани превозни средства, противотанкови ракети "Милан" и преносими системи за противовъздушна отбрана "Мистрал". Освен това Лекорню каза, че републиката възнамерява да удвои броя на снарядите с калибър 155 mm на НАТО, доставени на Киев, като броят им достигне 2 хиляди на месец, а също така ще доставя зенитно-ракетната система SAMP/T.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: