Отидете към основна версия

3 079 72

Трибунал за Путин, но не и за Буш и Обама: двоен аршин ли е?

  • хага-
  • геноцид-
  • военни престъпления-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • международен наказателен съд-
  • барак обама-
  • украйна-
  • сащ-
  • ирак-
  • афганистан-
  • трибунал

Между "американските войни" и агресията на Путин в Украйна има сериозни разлики

Снимка: БГНЕС/ EPA

Демонстрира ли Западът лицемерие и двоен морал? Заповедта на Международния наказателен съд (МНС) в Хага за арест на Владимир Путин предизвика в социалните мрежи бурни дискусии, включително и около въпроса дали МНС не работи с двоен аршин.

Ако Путин е виновен, нима сходни вини не носят и американски президенти като Джордж У. Буш и Барак Обама, да не говорим за Си Дзинпин, Реджеп Тайип Ердоган или египетският лидер Сиси? Такъв въпрос задават и критични медии, които изброяват редица доказани военни престъпления, геноцид или престъпления срещу човечността.

"Западен съд" ли е МНС в Хага?

Тази дискусия не е нова. Атаките с дронове по времето на Обама, в резултат от които загинаха цивилни граждани, както и войните в Ирак и Афганистан, често се привеждат като аргументи за предполагаема подсъдност в Хага. През миналото десетилетия по темата излязоха редица публикации в западни медии. В британския "Индипендънт" например се появи статия под многозначителното заглавие "Военните престъпления не бива да остават ненаказани: Буш, Блеър и Хага." Друга публикация в американското издание "Демокрация сега" също пита "Трябва ли Обама да бъде обвинен за военни престъпления?"

На пръв поглед обвинението срещу Запада в двойни стандарти може да бъде разбрано. Но при по-задълбочено и професионално анализиране на сложната материя то увисва във въздуха - не случайно досега и международната общност не му обръща особено внимание.

Най-напред трябва да се каже, че въпросът с подсъдността за извършени предполагаеми престъпления от изброените видове представлява много сложна плетеница от често противоречащите си изисквания на международното право и съответните национални наказателни юрисдикции. Към този пъзъл трябва да се добави и конституирането на МНС.

Тук веднага трябва да се каже, че МНС не е "западен" съд - неговият статут e приет и подписан от 123 държави по цял свят. Сред подписалите е и Украйна, тъй че съдът има юрисдикция за престъпления, извършени там по време на руската агресия. От друга страна редица държави, сред които неслучайно са Русия, САЩ, Турция и Китай, не признават юрисдикцията му. Един от огласените аргументи по въпроса може да се формулира опростено така: "Една сериозна държава не може да си позволи неин лидер да бъде арестуван в чужбина по решение на МНС."

Разликата между войните на САЩ и руската агресия в Украйна

На страниците на германския седмичник "Ди Цайт" реномираният журналист Михаел Туман също се опитва да постави дискусията на фокус. Туман смята, че САЩ наистина са извършили военни престъпления в Ирак и Афганистан, но прави важното уточнение, че двете американски войни съществено се различават от руската война в Украйна.

"САЩ не са водили война с оповестената цел да унищожат нападнатата държава. В Ирак и Афганистан американците искаха да сменят неприемливи режими, което със сигурност не е легитимна цел. Но Владимир Путин иска да унищожа Украйна като държава."

Туман припомня още, че САЩ не анексираха територии нито в Ирак, нито в Афганистан, докато Русия завзе Крим и още четири региона, при това с конституционно решение. Той добавя, че американците никога не са извършвали систематични нападения срещу цивилната инфраструктура в споменатите две страни. "В същото време руски политици оправдават атаките срещу украински пречиствателни станции, електроцентрали и гари с набелязаната цел "да се направи невъзможен животът в градовете". С други думи: унищожение", пише журналистът.

В САЩ съдят извършителите на престъпления, в Русия ги награждават

Авторът не премълчава и изтезанията в затвора Абу Граиб в Ирак, които нарича "едно от най-срамните петна в американската история". "Но престъпленията на униформени хора от американската армия влязоха в съда в САЩ. Някои от извършителите и техни съучастници бяха осъдени или деградирани – за съжаление, това не се отнася до носещите политическа отговорност. Владимир Путин обаче затрупа с ордени извършителите на кланетата в киевските предградия. Руският режим съвсем сериозно се гордее с такива престъпления", пише Туман.

Според журналиста това във всички случаи дава основание за съдебно производство. В допълнение той обяснява, че заповедта на МНС за арест на Путин е заради посегателства срещу украински деца. "САЩ не са отвличали деца нито в Ирак, нито в Афганистан, докато по нареждане на Владимир Путин украински деца систематично биват депортирани в Русия. Той дори сам го обяви по телевизията - незнайно защо. На тези деца им сменят имената, заличават биографиите, съсипват им семействата. Само и само, за да ги направят руснаци", четем в анализа в "Ди Цайт".

В края на този анализ авторът Михаел Туман пише: "Малко вероятно е Владимир Путин да се изправи пред съда в Хага. Но неговият международен радиус ще бъде чувствително ограничен. Не се знае например дали Южна Африка, която е ратифицирала статута на МНС, ще приеме Путин на срещата на върха на страните от БРИКС през тази година. С други думи: заповедта за арест вече дава резултати. А пък историята е отворен процес. Ако един ден на руснаците им писне от Путин и се зачудят какво да го правят: в Хага винаги ще се намери едно помещение за него."

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания