Отидете към основна версия

2 690 89

Олексий Резников: Моментът е решаващ за контраофанзивата на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • олексий резников

Според Резников фактът, че руснаците не успяват да постигнат успех до многократно обявяваните дати за планираното настъпление, "означава, че те губят психологически и там губят не само жива сила, но и техника и боеприпаси"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настъплението на Русия в Украйна става все по-трудно, плановете за превземане на Донецка и Луганска област се провалят, а колосалните загуби намаляват потенциала на руската армия. В същото време, Украйна има възможност да се подготви за контранастъпление.

Това заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в интервю за литовската информационна агенция ELTA, цитирано от "Укринформ".

"Руснаците използват "пълзящата" офанзивна тактика близо до Бахмут повече от половин година, претърпявайки огромни загуби. Това означава, че ако не бяха тези загуби, те можеха да използват пълния си потенциал срещу нас друга отбранителна линия или другаде по фронта. Сега всеки ден им нанасяме огромни загуби,на практика ги държим в менгеме. Мечтите и плановете на Кремъл да достигне границите на Донецка и Луганска област възможно най-бързо се срутват", каза Резников, оправдавайки факта, че украинските въоръжени сили продължават да защитават Бахмут.

Според него фактът, че руснаците не успяват да постигнат успех до многократно обявяваните дати за планираното настъпление, "означава, че те губят психологически и там губят не само жива сила, но и техника и боеприпаси".

Резников каза, че сега моментът е решаващ за Украйна, тъй като тя се подготвя за контранастъпление.

Припомняме, че в последната седмица в интернет изтекоха секретни документи, които разкриват тайните планове на Съединените щати и НАТО за укрепване на украинските сили, за да започнат контранастъпление срещу Русия. Тогава Украйна отрече статията на "Ню Йорк Таймс".

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, нарече въпросните документи "фалшиви".

"След разпадането на СССР руското разузнаване е деградирало до степен, че единственият начин да се изкупи след "Солсбъри"*, "3-дневните планове" и т.н. е фотошопът и фалшивите изтичания в интернет пространството. Москва е нетърпелива да попречи на контранастъплението, но скоро ще види истинските планове на място", написа той в Туитър.

Впоследствие от президентската канцелария на Украйна обаче съобщиха, че военното командване на страната е обсъдило мерки за предотвратяване на изтичане на информация относно движенията и плановете на нейните сили.

Според статията на "Ню Йорк Таймс" документите, разпространявани в Туитър и "Телеграм", съдържат информация за доставки на оръжие, военните сили, включително загуби за двете страни и други подробности.

Москва в понеделник отхвърли твърденията, че може да стои зад изтичането на документи от разузнаването на САЩ за редица страни, включително Украйна. От Кремъл съобщиха, че има обща тенденция винаги да се обвинява Русия за всичко.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: