Отидете към основна версия

8 372 102

Украйна разкри какъв е бил планът на Русия за превземане на Киев

  • руски терористи-
  • киев-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • олександър павлюк-
  • киевска област-
  • владимир путин-
  • гостомел

Тридневната операция по превземане на Киев навлезе в ден 412

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските окупатори са планирали да превземат Киев за 3 дни, да свалят правителството на Володимир Зеленски и да проведат парад на улица „Крешчатик“. Както е известно обаче, всичко това се обърква грандиозно и „безаналоговата“ армия на военнопрестъпника Владимир Путин вече 412 дни не може да достигне до украинската столица.

Заместник-министър на отбраната на Украйна Олександър Павлюк разкри в интервю за „РБК-Украйна" какъв е бил планът на руските агресори, които на 24 февруари 2022 г. започнаха непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна.

„Първоначалният план за превземането на Киев беше разработен за краткосрочна операция с продължителност 3-5 дни. Подобен план е използван от СССР в Унгария през 1956 г., Чехословакия през 1968 г. и Афганистан през 1979 г. Окупаторите са планирали бързо кацане на силите за специални операции и десантните сили в покрайнините на Киев - на летищата „Гостомел“ и „Василков“. Врагът искаше с ракетни и въздушни удари да унищожи нашата система за противовъздушна отбрана, командните пунктове на военните части на въоръжените сили Украйна, Националната гвардия и критичната инфраструктура. Освен това, в случай на дезорганизация и в случай на колапс на системата на управление, те планираха да превземат правителствения квартал в Киев и да ликвидират или арестуват украинското ръководство и вместо него да инсталират свои протежета-марионетки“, каза Павлюк.

Зам.-министърът на отбраната на Украйна заяви още, че в унищожената техника на нашествениците е била открита пълна парадна униформа. Това показва, че нашествениците наистина са разчитали на парада по „Крешчатик“ и не са се подготвяли за улични битки.

„По-късно, разбира се, този план се промени, тъй като намеренията на врага бяха напълно разбити от отбранителните сили. Руските войски се прегрупираха и се опитваха да превземат столицата: напълно да обградят и блокират града, да посеят паника сред местното население с огневи удари и по този начин да го принудят да се предаде", отбеляза Павлюк. Руските нашественици обаче не успяха и чрез своя терор да убият съпротивата на украинците.

Олександър Павлюк разкри и кой е бил най-критичния момент в битката за Киев: „Когато нашествениците превзеха (за кратко) „Гостомел“, те искаха да превърнат летището в база за по-нататъшни атаки срещу столицата. След като подразделенията на 35-та общовойскова армия на Руската федерация достигнаха там, бойната техника на агресора остана без гориво. Украинските съпротивителни сили започнаха да унищожават конвои с цистерни с гориво и им попречиха да достигнат до войските, които бяха готови да обкръжат Киев. Вражеските войски започнаха военни действия за превземане на град Ирпин. Битката за Ирпин продължи месец и се оказва повратна точка в битката за Киев. Най-критичният момент от операцията за защита на Киев бяха боевете в село Мощун. Силите за отбрана отблъснаха нашествениците и не им позволиха да преминат река Ирпин и да стигнат до столицата през най-краткото разстояние до площад „Шевченко“. В резултат на унищожаването на вражеските бронирани превозни средства и голяма част от пехотата близо до Макаров, които се опитаха да напреднат към Ирпин, окупаторите загубиха половината от войските си. Победата при Макаров и Мощун е в основата на поражението на врага - и щурмуването на Киев се провали“.

„В района на Киев втората половина на март може да се нарече началото на тяхната отбрана и нашето настъпление“, каза Павлюк. След като блицкригът на руските окупатори се проваля, украинците преминават в контранастъпление и разгромяват руската армия в Киевска област. Тя е принудена панически да избяга обратно към Русия и Беларус, откъдето на 24 февруари навлиза в Украйна. „След успешно отблъскване на вражеската атака срещу столицата, украинските военни започнаха да освобождават градовете и селата в региона. И още на 2 април Министерството на отбраната на Украйна обяви освобождаването на Киевска област от руските нашественици“, припомни Павлюк.

Павлюк отговори и на най-важния въпрос – как Украйна успява да победи руските окупатори, въпреки че те я превъзхождат по численост и военна техника: „Няма да спра да го повтарям: защото руснаците не очакваха толкова мащабна съпротива, те подцениха възможностите на нашите войски и колко координирана може да бъде борбата на военни и цивилни, когато става въпрос за нашата Украйна. Ние изтощавахме окупаторите и те понасяха значителни загуби в личен състав и техника. По този начин тяхната боеспособност и активност при водене на бойни действия намалява. Чрез провеждането на засади по вражеските маршрути успяхме да нарушим системата им за логистична поддръжка. Унищожени бяха колони от камиони с гориво и боеприпаси, а авиацията и артилерията умело поразяваше техните контролни пунктове, складове и др. Създадени бяха всички предпоставки за обкръжаването на значителна част от руските окупационни войски. След което бяха принудени да се оттеглят бързо“. Олександър Павлюк разкри, че 70 000 руснаци са нахлули в Киевска област от Беларус през 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 98 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: