Отидете към основна версия

3 605 27

Скандал в Хага! Демонстранти прекъснаха реч на Макрон

  • еманюел макрон-
  • европейски съюз-
  • нидерландия-
  • франция

Френският президент Еманюел Макрон поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон бе прекъснат днес от демонстранти в началото на своя реч в Хага, посветена на демокрацията и на бъдещето на Европа, предадоха журналисти от Франс прес, цитирана от БТА.

"Какво е френската демокрация?", "Споразумението за климата не се спазва" и "Вие имате милиони демонстранти по улиците", викаха демонстрантите, прекъсвайки встъпителните думи на френския лидер.

Участници в протестната акция държаха плакати, на които на английски пишеше: "Президент на насилието и лицемерието".

"Много е важно да има социален дебат", каза Макрон в момента, в който успя да си върне думата.

"Мога да отговоря на всички въпроси, свързани с това, което обсъждаме във Франция", изтъкна президентът.

"В момента, в който кажете обаче "след като не съм съгласен с приетия закон и с хората, заемащи изборни длъжности, то мога да си правя всичко, което поискам", излагате демокрацията на опасност, каза още Макрон.

В Хага френският президент Еманюел Макрон поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа. Макрон каза, че както пандемията от коронавируса, така и войната в Украйна са ускорили тенденцията към суверенитет, предаде ДПА.

"Пандемията и войната просто ни тласнаха в ситуация да открием, че трябва да намалим своите зависимости, ако искаме да запазим европейската идентичност", каза Макрон по време на реч, произнесена в Хага.

"Това означава, че трябва да можем да избираме своите партньори и да определяме собствената си съдба, а не да бъдем, бих казал, просто свидетели на драматичното развитие на този свят", каза френският президент.

Това може да стане "чрез сътрудничество в съответствие с нашия дух на откритост и партньорство", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: