Отидете към основна версия

6 378 41

Ново предложение за спиране на войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • бразилия-
  • g20

Бразилският президент предложи създаването на група аналогична на G20

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва обсъди с лидерите на Китай и Обединените арабски емирства посредническите усилия за разрешаване на конфликта в Украйна.

Лула да Силва е предложил на китайския президент Си Дзинпин и президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян да създадат група от държави, които да изпълняват посредническа мисия между Москва и Киев. „G20 беше създадена, за да спаси глобалната икономика, която беше в криза. Сега е важно да създадем формат, подобен на G20, за да сложим край на тази война и да установим мир. Това е моето намерение и мисля че ще успеем“, цитира думите му Франс прес.

Според бразилския лидер президентите на Русия и Украйна не предприемат инициативи за спиране на конфликта, докато Европа и САЩ допринасят за неговото продължаване. „Те всички трябва да седнат на масата за преговори и да кажат: Стига!“, добави той.

По-рано Лула да Силва каза, че Русия е гарант за дългосрочен мир в целия свят. Той вече пое инициативата за разработване на нов международен формат за създаване на възможност за диалог между Москва и Киев, като подчерта, че е готов, ако е необходимо, да действа като посредник при провеждането на директни преговори между лидерите на Русия и Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: