Отидете към основна версия

9 205 90

Бивш украински премиер: Обръщението на Зеленски към народа е провокативно

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • микола азаров

Така Зеленски демонстрира, че не е на страната на УПЦ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обръщението на президента на Украйна Володимир Зеленски към украинския народ по случай Великден, е провокативно на фона на правителствения натиск върху каноничната Украинска православна църква (УПЦ) и разцепва обществото. „Зеленски имаше открито провокативно поздравление. Правейки изявление на фона на Киево-Печерската лавра, той много силно разделя украинското общество по този начин. В Украйна има много привърженици на каноничната Украинската православна църква (УПЦ), а не на разколническата", - написа бившият министър-председател на страната (2010-2014) Микола Азаров на страницата си във Facebook. Така Зеленски демонстрира, че не е на страната на УПЦ, смята Азаров.

На 16 април Зеленски публикува видеопоздравление по случай Великден, в което се обърна към украинците на фона на Киево-Печерската лавра. Президентът стоеше пред манастира с бродирана риза. Призивът беше записан през деня, а сутринта разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) за първи път проведе служба на Великден в Киево-Печерската лавра.

Богослужението на ПЦУ се проведе в катедралния храм „Успение Богородично“ на лаврата, който преди това беше под юрисдикцията на УПЦ. А предстоятелят на УПЦ, митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий отслужи Великденска служба през нощта в храма Въздвижение на Кръста Господен на Киево-Печерската лавра.

Тази година вярващите в Украйна празнуват Великден на фона на рязко изостряне на конфликта между властите и УПЦ. От името на Зеленски правителството подготви и внесе в парламента законопроект, насочен към забраната ѝ. В същото време властите активно насърчават разколническата църква, създадена със съдействието на бившия президент Петро Порошенко през 2018 г. от две неканонични структури. С насърчението на властите привържениците на ПЦУ превземат със сила храмовете на УПЦ и нападат свещениците. Местните власти лишават УПЦ от правото да наема земя под храмовете.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: