Отидете към основна версия

4 850 119

САЩ прехвърлят бойна техника във Финландия през Естония

  • аврора-
  • сащ-
  • учение-
  • финландия-
  • естония

Танковете и бойните машини ще участват в учението „Аврора 23“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През тази седмица САЩ предислуцират военно оборудване през Естония за учението „Аврора 23“ във Финландия, съобщи американското посолство в Талин. „Батальонът на 2-ра бронирана бригада на американската армия ще извърши операции за прехвърляне на оборудване през Естония, а след това през пристанището на Талин до Хелзинки за провеждане на учението „Аврора 23“ във Финландия", се казва в съобщението. Контингентът включва танкове Abrams и бойни машини Bradley, които в момента се намират в Литва. Според командира на батальона Джей Айрланд бързото разполагане на военна техника демонстрира ангажимента на правителството на САЩ да защитава съюзниците от НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но Турция блокира процеса на присъединяване, настоявайки те да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират обвинените в тероризъм или участие в опит за преврат през 2016 г.

За разрешаването на тези проблеми преди срещата на върха на НАТО през 2022 г. беше подписан меморандум между Турция, Финландия и Швеция със списък от конкретни стъпки, които според Анкара трябва да предприемат двете северни страни. Турският парламент одобри на 30 март законопроект за ратифициране на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО. На 4 април Хелзинки беше официално приет в блока като 31-ви член на Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: