Отидете към основна версия

1 052 11

ЕС призова страните от съюза: Повече солидарност с Италия по отношение на мигрантите

  • лампедуза-
  • италия-
  • средиземно море-
  • мигранти-
  • бежанци

950 кандидати за убежище са били трансферирани от средиземноморските страни в ЕС в други държави от съюза, откакто през юни е бил създаден европейски механизъм за солидарност на доброволни начала

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия призова вчера страните от ЕС да приемат повече кандидати за убежище, които понастоящем се намират в Италия, за да демонстрират по този начин солидарността си с Рим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бреговете на Лампедуза са и брегове на Европейския съюз. Хората, които пристигат там, са споделена отговорност", заяви еврокомисарят Йоханес Хан по време на дебати с евродепутатите в Страсбург.

"Искаме страните, членуващи в ЕС, да приемат повече кандидати за убежище и да го правят по-бързо. Комисията насърчава страните да положат повече усилия", изтъкна Хан.

Еврокомисарят каза, че 950 кандидати за убежище са били трансферирани от средиземноморските страни в ЕС в други държави от съюза, откакто през юни е бил създаден европейски механизъм за солидарност на доброволни начала.

"Две трети от трансферираните са от Италия", поясни той.

Хан каза още, че през първите три месеца на годината в Италия са пристигнали над 30 хиляди мигранти, което е увеличение от 300% в сравнение със същия период миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: