Отидете към основна версия

1 292 48

Борел уверява, че ЕС ще изпрати на Киев обещаните артилерийски снаряди

  • украйна-
  • киев-
  • снаряди-
  • ес-
  • борел-
  • кулеба

Ръководителят на европейската дипломация каза на украинския външен министър Дмитро Колеба, че в момента се работи по приключването на процеса

Източник: БГНЕС

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се опита да увери Украйна, че ЕС ще изпълни ангажиментите си да достави на Киев артилерийски снаряди, предаде ДПА.

Борел каза на украинския външен министър Дмитро Колеба, че в момента се работи по приключването на процеса, а след това написа в "Туитър", че "ЕС ще направи всичко по силите си, за да ги достави и то бързо".

Борел разговаря с Кулеба, след като украинският първи дипломат изрази в "Туитър" неудовлетвореността си от това, че ЕС се бави с изпълнението на споразумението да изпрати артилерийски снаряди на Украйна.

Кулеба написа в "Туитър", че "неспособността на ЕС да изпълни собственото си решение за съвместно снабдяване на Украйна с боеприпаси е неудовлетворително" и ще коства живота на още украинци.

Той имаше предвид продължаващото от седмици разногласие относно условията, при които обещаните снаряди биха могли да бъдат съвместно закупени от страните членки.

През март ЕС обеща да снабди Киев с повече от 1 000 000 нови артилерийски снаряда в рамките на 12 месеца, за да може украинците да се съпротивляват срещу руската инвазия, припомня ДПА.

Франция настоява, че всички компоненти във въпросните снаряди, както и самите боеприпаси, трябва да бъдат произведени в евросъюза, твърдят дипломатически източници.

Това е част от усилията на Париж да даде тласък на развитието на автономността на ЕС и на намаляването на зависимостта на блока от други региони в света.

Борел от своя страна също посочи в поста си в "Туитър", че ЕС полага по-големи усилия в подкрепа на Украйна. Той подчерта, че вече са били обучени 16 000 украински войници и са били доставени боеприпаси на стойност десетки милиони евро.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: