Отидете към основна версия

1 120 19

САЩ са приели около 125 хиляди украинци от април 2022 г.

  • сащ-
  • разселване-
  • бежанци-
  • украинци-
  • война

Повече от 300 000 души са получили хуманитарна помощ чрез министерството за вътрешна сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на САЩ са приели около 125 хиляди граждани на Украйна като част от програмата за разселване на бежанци, стартирана през април 2022 г., предаде ТАСС. Това се казва в изявление на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, разпространено в петък.

Както отбеляза той, преди година Министерството на вътрешната сигурност на САЩ стартира програмата „Обединение за Украйна“ в допълнение към обичайния прием на бежанци. Той позволява на украинците да идват и остават в САЩ до две години, ако в страната има лице, което е готово да им предостави финансова подкрепа, както и при други условия. Като спонсор могат да действат по-специално граждани на САЩ, представители на компании или неправителствени организации.

„Като част от тази хуманитарна програма ние приехме повече от 125 000 граждани на Украйна и техните най-близки роднини“, каза Майоркас. Той отбеляза, че повече от 300 000 души са получили хуманитарна помощ чрез министерството.

В статия, публикувана през юли 2022 г. в The National Interest, експерт от Вашингтонския център за имиграционни изследвания Нейла Ръш отбеляза, че програмата за презаселване на бежанци от Украйна всъщност може да позволи на „неограничен брой“ украинци да се преместят в Съединените щати, включително за сметка на бюджетни средства.
Както подчертава Ръш, „Обединение за Украйна“ се позиционира като частно финансирана програма, но някои от нейните разпоредби позволяват да се отделят пари на данъкоплатците за нейното изпълнение. Според тези правила канещо лице в Съединените щати може да бъде по-специално агенция, която се занимава с разселването на бежанци и получава средства от бюджета. В статията се отбелязва, че бежанците, след като са получили обезщетения от американските власти, ще могат да действат като канещо лице за други украинци, които също ще получат обезщетения при пристигането си. Според Ръш това "потенциално създава цикъл на миграция" на украинци към САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини