Отидете към основна версия

27 Април, 2023 12:35, обновена 27 Април, 2023 12:35 1 079 16

Беларуският опозиционен лидер Виктор Бабарико е приет в болница

  • белорус-
  • виктор бабарико

Там опозиционерът излежава присъдата си в наказателна колония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският опозиционен лидер Виктор Бабарико, една от водещите фигури на беларуската опозиция, който излежава сега присъда, е откаран от затвора в болница. Там той е бил приет в хирургическо отделение, според медицински източници, предаде Франс прес. Приближени на Бабарико казват, че той е бил пребит в затвора.

"Бабарико е в отделението по хирургия", заяви говорителят на централната болница в Новополоцк, град в североизточната част на Беларус. Там опозиционерът излежава присъдата си в наказателна колония. А беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви, че е получила през нощта информации, според които 59-годишният Бабарико е бил хоспитализиран със следи от тежък побой. "Призоваваме властите да покажат на обществеността в какво състояние е той и да бъде разрешено на неговите адвокати и на неговите близки да се срещнат с него", заяви Тихановска в Телеграм.

Бабарико, бивш банкер, превърнал се в основен противник на беларуския президент Александър Лукашенко на президентските избори преди три години беше задържан в разгара на предизборната кампания тогава, няколко седмици преди вота. Той беше осъден на 14 години затвор през юли 2021 г. по обвинения в корупция.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: