Last news in Fakti

22 Юни, 2023 12:45 1 264 40

Беларус отбелязва Деня на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ

  • белорус-
  • ден на всенародната памет на жертвите -
  • великата отечествена война -
  • геноцид-
  • беларуския народ

На 22 юни в Република Беларус се отбелязва Денят на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ.

Беларус отбелязва Деня на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ - 1
Фото кредит: Посолство на Белорус в България

На 22 юни в Република Беларус се отбелязва Денят на всенародната памет на жертвите на Великата Отечествена война и геноцида на беларуския народ. На този ден се споменават онези, които с цената на живота си изпълниха задължението да защитят родината си, всички загинали, измъчвани във фашистки плен и умрели от глад и лишения.

Победата във Великата Отечествена война е постигната с цената на големи загуби. В беларуската земя почиват останките на милиони хора, не само загинали на бойните полета, но и хладнокръвно убити по време на геноцида на цивилното население.

Опитвайки се да унищожат националната държавност, икономиката и културата на беларуския народ, германските нашественици и техните съучастници унищожиха и изгориха хиляди населени места. Масовото унищожаване на хора беше поставено на поток и се извършваше с варварски методи и средства: бяха използвани разстрели, бесилки, газови камери, изгаряне, глад, студ, непоносим физически труд и разпространение на епидемии.

От април 2021 г. Генералната прокуратура на Беларус разследва наказателно дело за геноцид на беларуското население по време на войната и следвоенния период. Към днешна дата е установено, че:

– на територията на Беларус бяха организирани над 580 места за принудително задържане на граждани, а всъщност лагери на смъртта, където чрез създаване на непоносими условия бяха унищожени значителен брой хора. В най-големия от тях – в лагера «Тростенец» – са убити най-малко 546 хиляди души. В Минското гето са унищожени най-малко 90 хиляди евреи;

– унищожени са повече от 200 града, изгорени са повече от 11 хиляди населени места (по-рано ставаше дума за 9 хиляди). Съдбата на Хатин беше споделена от над 250 села;

– общо на територията на Беларус са унищожени най-малко 3 милиона души (въпреки че официалната статистика в продължение на много години посочва различни цифри – от 2 до 2,5 милиона);

380 хиляди души бяха насилно изпратени в Германия под заплаха от смърт, много от които загинаха в резултат на непоносими условия на труд, лишения и изтезания;

– размерът на материалните щети за Беларус от действията на нацистките окупатори по време на Великата Отечествена война се оценява на най-малко 2,3 трилиона щатски долара.

С цел да се запази историческата истина и паметта за подвига на беларуския народ във Великата Отечествена война, в Беларус се извършва последователна информационна, образователна и възпитателна работа на всички нива, както и нормотворческа дейност.

През май 2021 г. беше приет Законът «За недопускане на реабилитацията на нацизма», насочен към предотвратяване на всички форми и прояви на нацизма, оправдаване на неговата доктрина и практика, героизиране на нацистките престъпници и техните съучастници.

През януари 2022 г. Президентът на Република Беларус Александър Лукашенко подписа Закона «За геноцида на беларуския народ». Законът предвижда правно признаване на геноцида на беларуския народ, извършен от нацистки престъпници и техните съучастници по време на Великата Отечествена война и следвоенния период (до 1951 г.), за неговото отричане е установена наказателна отговорност.

Задължението на държавата да гарантира запазването на историческата истина е залегнало в актуализираната Конституция на Република Беларус, която беше подкрепена от огромното мнозинство от беларусите на референдума през февруари 2022 г.

В памет на първия ден на войната в различни краища на Беларус всяка година на 22 юни се провеждат възпоменателни и тържествени събития с участието на Президента, висши длъжностни лица, ветерани, трудови колективи, представители на младежки и обществени организации, както и чуждестранни гости.

Източник: Посолство на Беларус в България

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олаф

    18 1 Отговор
    не разпозна ли дядо си на снимката?
  • 2 Цар Долар

    5 14 Отговор
    Догодина по това време ще се отбелязва заедно с ден, за геноцида и от картофеният фюрер.

    Коментиран от #5

  • 3 ИНЖ

    6 26 Отговор
    ВСВ е "подпалена" от Сталин и СССР. Все пропускаме "Молотов - Рибентроп"!!! Защо ли????

    Коментиран от #7, #8, #11, #12, #17, #31

  • 4 Сандо

    32 2 Отговор
    Всичко е така,само с едно допълнение - не са били само германците,в тая дивашка античовешка орда са се отличили и украинци,и поляци,и всякакъв род балти.И Беларусия е може би най-пострадалата държава от нацистките пълчища.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Картофен

    12 7 Отговор
    фюрер обаче ви намчка зурлите!

    Коментиран от #24

  • 7 Хайде де

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    оттам ли започва историята!?Шорош лекичко е пропуснал едни 5г. напред!
  • 8 Сандо

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    Айде стига с тая прогнила опорка,само се излагате като жертва на политобработка.Същите такива договори имат кажи-речи всички европейски страни и то доста преди руснаците.А за СССР той донякъде се оказва спасителен,но защо е така не е достигнало до вашето ниво.
  • 9 Истински народ

    23 5 Отговор
    Знаят, помнят и почитат героите, жертвите и историята си! И затова никога няма да допуснат това, което се опитаха да им направят Запада преди 2 години - втора Украйна! Лукашенко е истински патиот, който мисли за държавата и народа си! Не като нашите продажници!

    Коментиран от #18

  • 10 ПСР

    20 1 Отговор
    Ужасяващо е било там.Варварско.Спомням си филма"Иди и виж"на Ефем Климов.Изобщо не е само пропаганда.Поклон.
  • 11 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    Предпоставките за ВСВ се коренят още в мюнхенското споразумение и аншлуса на АВСТРИЯ от страна на ХИТЛЕР ПРЕЗ 1938 Г.ДЕЛАДИЕ(ФРАНЦИЯ )и ЧЕМБЪРЛЕЙН(АНГЛИЯ ) нарочно лягат на ХИТЛЕР с цел да нападне СССР.Сталин всячески се старае да забави войната с ГЕРМАНИЯ и затова подписва договора от 1939 г.след като вижда,че Запада нищо НЕ ПРАВИ за да обуздае ХИТЛЕР който първо завладява ЗАПАДНА ЕВТОПА БЕЗ АНГЛИЯ и тогава напада СССР..Хитлер е можело да бъде спрян още тогава (1938),но пак повтарям АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ са си правили сметките ,че няма да посмее да тръгне срещу ЗАПАДНА ЕВРОПА..

    Коментиран от #15

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    А ти как си с историята ? С три по милост ли завърши ❓
    Или още не си ❗
  • 13 Хммм

    1 10 Отговор
    Съюзниците Хитлер и Сталин започнаха Втората световна война. Защо Лукашенко не говори срещу руските окупатори и тогава и сега?
  • 14 Кочо

    3 12 Отговор
    Когато такива като партия Възраждане получат власт, войните са закономерност! Отявлен фашизъм!
  • 15 Историк

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    История: слаб 2. СССР на Сталин и Нацистка Германия на Хитлер започват войната като съюзници каквито са от дълго време, тъй че интерепретации за това как някой е "полегнал" за да "нападне" Хитлер СССР са разведени с реалността на случилото се.

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Сандо

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Историко,ти отдавна ни си за двойка по история,а за лишаване на правото да пишете езмислици и лъжи и да фалшифицирате историята.Спрете да пишете и се върнете в училище да учите,макар че лъжите станаха толкова много,че е рисково мероприятие изучаването на История в родните училища.Пък и не само история.

    Коментиран от #19, #22

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    Кога е пактът Рибенттоп -Молотов , преди създаването на оста
    Рим-Берлин-Токио ли ❓

    "През ноември 1936 г. Германия и Япония подписват Антикоминтерновския пакт. Към него се присъединява Италия (1937). Започва Испанската гражданска война след държавния преврат на генерал Франко. Съветският съюз оказва материална военна помощ и участва в организирането на интернационални бригади в подкрепа на републиканското правителство на Испания. Германия и Италия активно подкрепят генерал Франко."


    Или ти дори не знаеш кои да коалициите във войната 🤔🤔🤔
  • 18 Лукашенко

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "Истински народ":

    Е пълен Идиот.
    Големия Лидер се разкарваше с бронежилетка и Калашников.
    Понеже народа много го обича ,защото мисли за тях .

    Хаха
  • 19 История

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Комунистическите другаре биха предпочели в българските училища или да се изучава фалшифицирана от руските им господари история, или, най-добре - никаква. За да може по-лесно да се манипулират хората и вместо истината, да знаят циничното извращение, целящо изличаването на българската нация и народ. Точо както вБеларус диктаторчето позволи на рузките си господари да наложат руския като първи държавен език, за сметка на белоруския.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Ако можеш да смяташ , ще видиш че 1936г е преди 1939.г ‼️‼️‼️‼️
    Ама ти нито си историк,
    нито математик ‼️‼️‼️

    Коментиран от #21

  • 21 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кога е началото на Втората световна война?

    Коментиран от #23

  • 22 Алооо

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Сандала , историята беше писана от Комунистите.
    Знаем кой фалшифицира историята след 1945 година .
    Червените Боклуци.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Наченки на мисъл ли забелязвам 🤔🤔🤔
    Началото е дни след подписването на пакта! Но една война не се започва от днес за утре!
    1936,37 г Хитлер създава коалицията си ! Пактът подписан от руска страна цели невлизане в СССР във война срещу Германия, Япония, Италия ‼️
    Ама ти явно си пропуснал ИСТОРИЯТА ‼️
    Може да попрочетеш и кой е Рихард Зорге и каква са били задачите му ‼️
    / макар че едва ли ще го направиш/

    Коментиран от #25

  • 24 Разяснител

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Картофен":

    Моля не бъркайте мъДурете със зурли.

    Коментиран от #26

  • 25 Историк

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Попитах те кога започва Втората световна война.

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Щом

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Разяснител":

    така ти харесва! И то от картофения фюрер!
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    Мислех , че поне това знаеш ❗

    На 1 септември 1939 г.‼️

    Коментиран от #28

  • 28 Историк

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Чудесно, сега да повторим: Сталин и Хитлер започнаха заедно Втората световна война като съюзници.

    Коментиран от #30

  • 29 Кочо

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    Започва на 28 юни 1919 година! Така казва Клемансо! Не Кочо, а Жорж Клемансо! Може и 17 юли 1936 и тук там някои подобни дати! 1 септември 1939 г. войната се приближава към Сталин! И той кво да прави!? Да чака бандеровците да стигнат до Хабаровск! Може би!?
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Историк":

    Ти не си природно толкова т.ъ.п ‼️
    Трябва да си ходил на допълнителен курс ‼️
    Те НЕ СА съюзници - договорът е за НЕНАПАДЕНИЕ❗
    Ако с теб се разберем да не се бием, това не ни прави приятели‼️
    Съюзници са Германия, Япония и Италия ❗
    Прочети поне ком.17‼️

    Коментиран от #33

  • 31 Смея ти се много

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИНЖ":

    Май пропускаш и Мюнхенската спогодба?
  • 32 Парадокси

    4 0 Отговор
    Випреки световното осъждане фашистите на запад сега са на мода
  • 33 Историк

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Те НЕ СА съюзници" СССР на Сталин доставя ресурси за Хитлеристка Германия до деня в който Хитлер напада СССР, подпомагайки Хитлер в нападението му срещу Запада, НКВД на Сталин работи в тясно сътрудничество с ЕсЕс за да ги обучава как се строят и управляват концлагери (да СЪЩИТЕ концлагери), хитлеристки и сталинистки военни части правят съвместни военни паради, а СССР и Хитлер нападат Полша и си я поделят.

    Коментиран от #34

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    И сега съюзници ли са с У---йна всички предоставящи оръжие, боеприпаси, данни от разузнаването ❓🤔❓🤔❓


    Нали твъедят, че НЕ ‼️

    Айде тичкай за указания в посолствоТО , че нещо пак оплеска работата ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #35

  • 35 Историк

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Твърдят, че не участват във войната, а не, че не са съюзници. Слаба ракия си. Айде тичкай в кръчмата, че не вярвам даже и в пасоля да искат такива.
  • 36 дядото

    4 0 Отговор
    да, там е убит от немските фашисти всеки четвърти цивилен.бил съм в хатин,видял съм.и сега западните неонацисти отново правят планове за нова военна агресия срещу рф и белорусия

    Коментиран от #37

  • 37 Хммм

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "дядото":

    Дай дефиниция на неонацизъм да видим дали неонацизма е в Москва или на Запад.

    Коментиран от #38

  • 38 Чичо Пенчо

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хммм":

    Нема да ти давам дефиниция, само ще ти дам пример. Неонацизъм беше това, което се правеше от Азов, Десен сектор, Айдар и други нацистки образования от 2014 г под покровителството и със съдействието на официалната украиска власт спрямо населените с руснаци райони н Донбас и Луганск.

    Коментиран от #39

  • 39 Дядо Стою

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Чичо Пенчо":

    Напротив! Неонацизъм е това, което прави Путлер!

    Коментиран от #40

  • 40 Чичо Пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Дядо Стою":

    А и самия...вЕрваш ли си?:)
Новини по държави: